Сьогодні свято діячів і аматорів української культури та метеорологів світу

Середа, 23 березня 2011, 08:30
23 березня в Україні відзначається Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва.
гопак

Ця дата встановлена в березні 2000 року Указом Президента України № 484/2000, враховуючи вагомий внесок працівників культури і аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно просвітницьку діяльність.

Щороку 23 березня під егідою ООН проходить Всесвітній день метеорології. У 1950 році саме в цей день набрала чинності Конвенція Всесвітньої метеорологічної організації. Девіз свята: «Погода, клімат і вода в інформаційну еру».

Також в цей день...

У 1839 році в бостонській газеті Morning Post уперше з'явилося вираження OK як жартівливе скорочення неправильно написаного вираження «Аll korrect» (все правильно).

1841 – в Лондоні Річард Біерд відкрив перше в Європі фотоательє. Роком раніше подібний заклад було створено американцем Олександром Уолкоттом в Нью-Йорку.

1876 – російський інженер Павло Миколайович Яблочков запатентував електричну лампочку. Винахід назвали «Свічка Яблочкова». Перші лампочки горіли всього 1.5 години, але користувалися дуже великим успіхом.

1956 – проголошена перша ісламська республіка – Пакистан.

1983 – запущений радянський космічний ультрафіолетовий телескоп «Астрон».

2001 – сталося затоплення орбітальної станції «Мир» в південній частині Тихого океану, поруч з островами Фіджі. За час існування станції на ній проведено 23 000 наукових дослідів (рекордний показник), її відвідали 104 космонавта і астронавти з 12 країн світу.

2004 – Яндекс вніс зміни в алгоритми ранжирування сайтів, в результаті відбулися зміни у визначенні, так званого, Індексу Цитування. У наслідок цього, у ряду сайтів ІЦ різко збільшився.

Про знаменитих світу цього...

У 1826 році народився Людвіг Мінкус, австрійський композитор («Дон Кіхот», «Баядерка»), скрипаль і диригент.

1893 – Седрік Гіббонс, американський художник, один з 36 засновників Американської академії кіномистецтв, який придумав її вищу нагороду – приз «Оскар» – і сам відзначений нею 11 разів.

1900 – Еріх Фромм, німецько-американський психолог і соціолог, неофройдист, який намагався схрестити наукові викладки Фрейда з філософськими дослідженнями Маркса і екзистенціалізмом. Глибоко дослідив характер людини і навіть запропонував проект «здорового суспільства» (явно готував грунт для вічного затребуваності психоаналітиків), яке повинно було бути таким завдяки психоаналітичної соціальної й індивідуальної терапії.

1910 – Акіро Куросава, японський кінорежисер, сценарист, продюсер («Сім самураїв», «Дерсу Узала»).

1926 – Арчіл Гоміашвілі, російський і грузинський радянський актор (Остап Бендер у фільмі «Дванадцять стільців» Леоніда Гайдая).

1931 – Віктор Корчной, радянський шахіст, гросмейстер, 4-кратний чемпіон СРСР, двічі в матчах з Анатолієм Карповим оскаржувала світову корону.

1970 – Богдан Либа, український музикант, композитор, звукорежисер. Стояв біля витоків груп «Скрябін» і «Форте».

1976 – Мішель Монахен, американська актриса («Перевага Борна», «Поцілунок навиліт», «Містер і місіс Сміт», «На гачку»).

1976 – Кері Рассел, американська актриса («Август Раш», «Офіціантка»).

Не цокаючись...

У 1801 році внаслідок змови убитий російський імператор Павло I.

У 1842 році помер Стендаль (справжнє ім'я Анрі Марі Бейль), французький письменник («Червоне і чорне», «Пармська обитель»).

1994 – Джульєтта Мазіна, італійська актриса («Ночі Кабірії», «Джинджер і Фред»).

Іменини відзначають...

Анастасія, Василина, Віктор, Галина, Денис, Кіндрат, Леонід, Ніка, Никифор, Павло, Федора.

comments powered by HyperComments