За ювілейний перехід на літній час і День театру місцевого масштабу

Середа, 30 березня 2011, 08:32
Першу ранкову чашку кави, призначену підбадьорити вимушений прокидатися на годину раніше організм, п'ємо ще і за те, що рівно 30 років тому, в 1981 році, у нас вперше введено літній час.
переводимо годинник

Сьогодні всім ставиться в обов'язок зробити паломництво за адресою вул. Сумська, 9 і випити прямо там.

30 березня 1922 року в Києві Лесем Курбасом був створений театр-студія «Березіль». Нині це Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Шевченко. Зараз назву «Березіль» носить мала сцена цього театру.

Творче об'єднання «Березіль» включало тоді в себе не тільки київське відділення, а й філії в Одесі, Умані та Білій Церкві.

«Березіль» Леся Курбаса, даючи свої виступи перед військовими, так їм сподобався, що був узятий останніми на повне забезпечення. Так «Березіль» існував до 1925 року, поки не став одержувати дотацію від держави. З 1926 року театр «Березіль» був переведений до Харкова, а його місце зайняв теперішній театр української драми імені І. Франка.

На сцені «Березолю» Курбасом були здійснені оригінальні постановки п'єс, що викликали гарячий інтерес у глядачів і гострі дискусії в театральних колах. Курбас брав активну участь у культурному житті: викладав у музично-драматичному театрі, виступав як театральний критик і публіцист в газетах і журналах. У жовтні 1933 року він був звинувачений в ідеологічних помилках і усунений від художнього керівництва театром. А незабаром його заарештували. Розстріляний Курбас у 1937-му. І могила його на Соловках невідома і понині.

На фасаді будівлі Харківського театру імені Шевченка кілька років тому була відкрита меморіальна дошка з вказівкою, що тут працював великий діяч української культури Лесь Курбас.

Також в цей день...

У 1282 році з-за французького солдата, який образив на фестивалі в Палермо місцеву дівчину, сіціліанци вирізують 2 тисячі французів, починаючи загальне повстання в Сицилії.

1613 – здійснив свій безсмертний подвиг Іван Сусанін.

1796 – майбутній «король математики» Карл Фрідріх Гаус, тоді учень першого курсу Геттінгенського університету, вирішив завдання, перед яким математична наука пасувала більше двох з гаком тисяч років. Він здогадався, як побудувати правильний 17-кутник, використовуючи, до речі, тільки циркуль та лінійку.

1840 – відкрита «Земля Вілкса», яка згодом виявилася шостим материком Землі – Антарктидою.

1858 – американець Хаймен Ліпмен патент на олівець з гумкою на іншому кінці.

1867 – підписано договір про продаж Росією Аляски і Алеутських островів Сполученим Штатам Америки.

1895 – у лікарні Південного Девона і Східного Корнуолл (Великобританія) витягли самий важкий предмет, коли-небудь віддалений з шлунка людини, – волосяний ком вагою 2.35 кг. Він перебував у животі 20-річної дівчини, яка страждала нав'язливим заковтуванням.

1896 – світ вперше почув про психоаналіз. У виданому у Парижі четвертому томі журналу «Revue Neurologique» була опублікована на восьми сторінках стаття «Спадковість і етіологія неврозів». Стаття була на французькій, а її автор – мало кому відомий 40-річний віденський психіатр Зигмунд Фрейд.

1967 – на Великдень 35000 хіпі влаштували «Flower Power Love-In and Be-In» у нью-йоркському Центральному парку.

1976 – почався музичний панк-рух: на перший концерт «The Sex Pistols» у лондонському клубі «100» зібрався натовп з 50 чоловік! Взагалі-то перша спроба була зроблена ще в листопаді 1975 року, але тоді через десять хвилин після початку виступу групи в приміській школі бального танцю їхній виступ було перервано банальним відключенням апаратури керівниками школи.

1987 – на лондонському аукціоні картину Ван Гога «Соняшники» продали за 50 млн доларів.

1992 – фільм «Мовчання ягнят» завоював п'ять призів «Оскар».

Про знаменитих світу всього...

У 1746 році народився Франциско Хосе де Гойя, видатний іспанський художник.

1853 – Вінсент Ван Гог, голландський художник («Соняшники», «Людина з відрізаним вухом», «Відкрите кафе»).

1894 – Сергій Іллюшин, російський авіаконструктор, творець літаків Іл, генерал.

1937 – Уоррен Бітті, американський актор («Бонні і Клайд») і секс-символ Голлівуду. У своїй книзі біографічний Бітті стверджує, що спокусив 13 тисяч жінок.

1945 – Ерік Клептон, англійський рок-музикант, композитор і актор.

1968 – Селін Діон, канадська співачка.

1979 – Анатолій Тимощук, український футболіст, півзахисник збірної України.

Не цокаючись...

У 1959 році помер Данило Андрєєв, російський містик-духовидець, релігійний філософ, письменник, поет («Роза Світу»).

1981 – Михайло Леонтович, радянський фізик-теоретик, академік.

2002 – Віктор Конецький, радянський російський письменник («Серед міфів і рифів», «Солоний лід», «Морські сни»), сценарист («Тридцять три», «Смугастий рейс»), капітан далекого плавання.

У Харкові...

30 березня 1821 року обмежуються права Харківської Думи в області міського будівництва. Хоча за законом «будову міського і лагодження оного» цілком лежало на обов'язках Думи, коли в 1821 році «припущено було збудувати кам'яний корпус для міських присутствених місць – думи, магістрату і міської поліції, справа ця, за приписом губернатора, було доручено не думі, а особливою будівельної комісії. При чому роль думи обмежувалася тільки тим, що вона послала до комісії одного зі своїх голосних, але не в якості члена, а тільки в роді комісіонера для виконання доручень комісії «потрібний був у купівлі матеріалів...»

Іменини відзначають...

Олексій, Макар, Марина.

comments powered by HyperComments