Блискавично піднімаємо тост за автомобіль з жіночим ім'ям, який приносить задоволення

Четвер, 31 березня 2011, 08:30
Сьогодні є відразу два приводи хильнути за «залізного коня».
мерседес

У 1900 році в американській загальнонаціональній газеті Saturday Evening Post з'явилася перша реклама автомобілів. Одна філадельфійська компанія помістила його під девізом «Автомобілі, які приносять задоволення».

А 110 років тому, 31 березня 1901 року, побачив світ перший автомобіль марки «Мерседес». Він був створений на базі моделі 1899 конструктором Даймлером для генерального консула Австро-Угорської імперії в Ніцці Еміля Йеллінек.

Консул, власне, і назвав авто жіночим ім'ям – на честь своєї дочки. Машина з чотирициліндровим двигуном 5.9 літра розвивав потужність в 35 кінських сил і розганявся до божевільної швидкості – 53 милі на годину.

Також в цей день...

У 1896 році Уїткомб Джадс з Чикаго винайшов нову застібку, названу «блискавкою».

1889 – відбулося офіційне відкриття Ейфелевої вежі, яка нині є одним із символів Парижа.

1967 – Джимі Хендрікс вперше спалив свою гітару під час концерту. Глядачі, що зібралися в лондонському Фінсбері Парк, збожеволіли. Незважаючи на отриманий опік руки, Джимі згодом довелося закінчувати багато концертів таким же чином.

1973 – у хіт-параді журналу Billboard вперше з'явився альбом The Dark Side of the Moon групи Pink Floyd і залишався там протягом 14 років.

1997 – у віці шістнадцять з половиною років швейцарка Мартіна Хінгіс стає наймолодшою тенісисткою, що очолила рейтинг WTA.

Про знаменитих світу всього...

У 1596 році народився Рене Декарт, французький філософ, математик, фізик.

1732 – Франц Йозеф Гайдн, австрійський композитор, представник віденської класичної школи музики. Плодючість його приголомшує: за 77 років свого життя він написав 104 симфонії, 83 квартети, 52 сонати і ораторії, 14 мес.

1882 – Корній Чуковський (Микола Корнейчуков), дитячий письменник.

1943 – Крістофер Уокен, американський актор («Вибух з минулого», «Сонна лощина», «Спіймай мене, якщо зможеш», «Пророцтво»).

1954 – Лайма Вайкуле, естрадна співачка.

1971 – Еван Макгрегор, американський актор шотландського походження («Зоряні війни», «Мулен Руж», «Ангели і демони»).


Не цокаючись...

У 1727 році помер  Ісаак Ньютон, видатний англійський учений, що заклав основи класичної механіки.

1893 – Хайрем Бердан, винахідник пристосувань до гвинтівки.

1894 – Павло Яблочков, російський електротехнік, винахідник і підприємець.

1893 – Михайло Румянцев, знаменитий клоун Карандаш.

1993 – на зйомках фільму «Ворон» в результаті трагічної випадковості застрелений Брендон Лі, американський кіноактор, син Брюса Лі.

1999 – Юрій Кнорозов, радянський лінгвіст, який розшифрував письмена майя. Кнорозов народився в Харкові.

У Харкові...

1798 – ціни на хліб, борошно, м'ясо, інші продукти харчування та фураж встановлюються на підставі опитування базарних старост і затверджуються поліцією спільно з представниками міського самоврядування. Однак такий стан справ з ціноутворенням давало привід до різних зловживань з боку, що спостерігала за нею поліцією, що призводило до нових і нових розпоряджень, циркулярів, указів, доповненням і пр. Зразком таких розпоряджень є наступний ордер харківському городничому від 31 березня 1798: « Після отримання цього наказую вам всім харківським жителям по домівках оголосити з підписками, щоб вони, якщо на випадок хто з торгуючих продавати буде життєві припаси, а особливо м'ясні, понад покладених за оні в таксі ціною, то оголошували про те в поліцію».

Іменини відзначають...

Кирило, Трохим.

comments powered by HyperComments