За Квітку Цісик, вітамін С та покровителя Інтернету

Понеділок, 4 квітня 2011, 08:23
Сьогодні відзначається День святого Ісидора – покровителя Інтернету.
покровитель інтернету

Святий Ісидор вважається покровителем учнів і студентів, а в 1999 році папа Іоанн Павло II офіційно назвав святого Ісидора покровителем користувачів комп'ютерів та Інтернету. Ісидор Севільський є автором 20-томної праці «Етимологія». Це була по суті перша у світі енциклопедія. У ній, з метою пояснення сенсу і походження слів, зібраний величезний матеріал, що охоплює всю суму знань епохи. Католицька церква вибрала його покровителем Інтернету, ґрунтуючись, перш за все на тому, що Всесвітня мережа – це величезна скарбниця людського знання.

Також в цей день...

У 1147 році вперше згадано слово «Москва». Юрій Долгорукий запросив чернігівського князя Святослава Ольговича на зустріч, що відбулася 4 квітня 1147, фразою, в якій вперше було згадане слово «Москва». Фраза ця звучала так: «Прийди до мене, брате, в Москов».

1500 – португальський мореплавець Педру Кабрал відкрив Бразилію, прийнявши її за острів.

1581 – колишній пірат Френсіс Дрейк завершив кругосвітню подорож. Королева Єлизавета I прибула на борт його судна «Пелікан» і після обіду присвятила його в лицарі.

1785 – англійський винахідник Едмунт Картрайт отримує патент на механічний ткацький верстат з ножним приводом.

1896 – після повідомлення про виявлення розсипів золота почалася золота лихоманка на Юконі.

1932 – американський учений Глен Кінг вперше виділяє вітамін C. З чого саме він його виділяє – з апельсинів, лимонів, мандаринів, грейпфрутів, чи, може, відкопав його десь в грушах – історія замовчує. Однак незабаром весь світ буде гудіти про те, що ця третя буква латинського алфавіту вкрай необхідна в організмі будь-якої людини.

1949 – у Вашингтоні США, Бельгія, Великобританія, Голландія, Данія, Ісландія, Італія, Канада, Люксембург, Норвегія, Португалія і Франція підписали Північноатлантичний договір – на світ з'явилося НАТО. У 1952 році до договору приєдналися Греція і Туреччина, в 1955 році – ФРН, у 1982 – Іспанія. У 1999 році членами НАТО стали Угорщина, Польща і Чехія. У 2004 році – Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Естонія.

1964 – пісенний Тор-100 американського журналу Billboard вперше (і більше такого не повторювалося) очолили п'ять пісень, виконавцем яких був один і той же колектив. Зрозуміло, «Бітлз». Ось назви цих пісень: Can't Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand та Please Please Me.

1973 – у Нью-Йорку (Манхеттен) відбулося відкриття Всесвітнього торгового центру. Вежі-близнюки простояли трохи більше 28-ти років.

Про знаменитих світу цього...

У 1818 році народився Майн Рід, англійський письменник. Той самий, у якого вершник вийшов без голови.

1821 – Лінус Йель, американський винахідник циліндричного дверного замка.

1928 – Еліна Бистрицька, актриса театру і кіно.

1932 – Андрій Тарковський, радянський режисер («Дзеркало», «Соляріс», «Сталкер», «Андрій Рубльов»).

 1938 – Ілля Рєзнік, російський поет-пісняр («Маестро», «Старовинний годинник», «Скрипаль на даху», «Яблуні в цвіту»). 

1953 -  Кві́тка Ці́сик  — талановита американська співачка українського походження (сопрано), видатна виконавиця українських народних і популярних пісень.

Виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні (у рекламі); співала у Гентській опері (Бельгія), фільм «You Light Up My Life» (1977), в якому вона виконувала пісні, одержав за музику до заглавної пісні в її виконанні «Оскар».  З 1982 року і до самої смерті  у 1998 р. Квітка залишалася єдиним голосом компанії «Ford Motor Company». Була найпопулярнішою виконавицею рекламних джинглів  у  США.


1960 – Хьюго Вівінг, американський актор австралійського походження – той самий агент Сміт в «Матриці» і ватажок ельфів Елронд у «Володарі кілець».

1965 – Роберт Дауні-молодший, голлівудський актор (з «свіженького» і очікуваного – роль сищика всіх часів і народів у фільмі «Шерлок Холмс»).

 
У Харкові...

У 1974 році укладені перші гранітні плити на станції метро «Московський проспект».

Іменини відзначають...

Василь, Ісаак.

comments powered by HyperComments