Виконуємо циганочку з виходом та п'ємо до повного просвітлення

П'ятниця, 8 квітня 2011, 08:31
У цей день в 1971 році в Лондоні відбувся перший Всесвітній циганський конгрес. Результатом конгресу стало визнання себе циганами світу єдиною нетериторіальною нацією та прийняття національних символів: прапора і гімну, заснованого на народній пісні «Джелем, джелем».
міжнародний день циган

Перша згадка про циган датована 1501 роком, коли циганський ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича. Для збереження самобутності і культури цього кочового народу в 1971 році в Лондоні був створений Міжнародний союз циган.

Замість герба цигани використовують ряд пізнаваних символів: колесо кибитки, підкову, колоду карт. Такими символами звичайно прикрашаються циганські книги, газети, журнали та сайти, один з цих символів зазвичай входить у логотипи заходів, присвячених циганській культурі.

А ще щорічно 8 квітня з ініціативи американця Білла Дугласа відзначається міжнародний день тайцзи і цигуна під гаслом «Тайцзи цюань без кордонів і без межі». Базовий комплекс тайцзіцігун відображає у своїх рухах концепцію утворення всесвіту, зародження матерії з поділом її на дві складові Інь і Ян та зародження руху ци у Всесвіті. За сформованою вже традицією, цього дня люди, які займаються цигуном і тайцзи, проводять масові показові заняття.

Також в цей день...

У 1341 році на Капітолійському пагорбі в сенатському палаці був увінчаний лавровим вінком Франческо Петрарка. Це дійство було скоєно на знак визнання його кращим поетом і неперевершеним знавцем античної літератури.

1766 – у США запатентували першу пожежну драбину.

1783 – виданий маніфест Катерини Другої про приєднання Криму до Росії, підготовлений князем Григорієм Олександровичем Потьомкіним. 30 червня 1945 року утворена Кримська область, яка в 1954-го увійшла до складу України. Зараз це Автономна республіка Крим.

1872 – у Петербурзі вийшло перше російське видання «Капіталу» Карла Маркса.Так як обсяг книги був великий (близько 700 сторінок), то вона не підлягала попередній цензурі, а після надрукування в укладенні цензорів, хоча і було відзначено її «явно соціалістичний» напрям , говорилося також, що «деякі прочитають, а ще менше зрозуміють її».

1960 – в американській радіоастрономічній обсерваторії Грін-Бенкс астроном Френк Дрейк приступив до здійснення проекту OZMA. За допомогою радіотелескопу діаметром в 26 метрів він намагався прийняти сигнали передбачуваних розвинутих цивілізацій від зірок «тау» сузір'я Кита і «епсилон» сузір'я Ерідан на хвилі 21 сантиметр, проте його спроби не дали певних результатів. Так вип'ємо ж за те, щоб навіть на самі безперспективні задумки нам виділяли астрономічні суми!

1974 – на екрани виходить комедія Ельдара Рязанова «Неймовірні пригоди італійців у Росії».

1990 – на американському каналі ABC почався прем'єрний показ серіалу «Твін Пікс».

Про знаменитих світу цього...

У 563 році до нашої ери народився Сіддхартха Гаутама, індійський принц, який після перевтілення отримав ім'я Будда (Просвітлений) та став засновником нової релігії. Гаутама помер у віці 80 років. Перед смертю Будда просив ченців запам'ятати дві умови, які гарантують збереження його вчення на багато століть: 1) не сваритися через дрібні й нікчемні приписи дисципліни в громаді, дотримуючись найбільш суттєвих настанов, 2) ревно прагнути до просвітління. Дерзайте!

1764 – Микола Рєзанов, дипломат, торговець, один із засновників Російсько-Американської компанії, ініціатор першої російської кругосвітньої експедиції. Його історія кохання увічнена в рок-опері «Юнона» і «Авось».

1892 – Мері Пікфорд, американська зірка німого кіно.

1935 – Микола Рашеєв, український режисер («Бумбараш») і сценарист («Вертикаль»).

1938 – Кофі Аннан, ганський дипломат, генеральний секретар ООН (з 1996 по 2006 рр..).

1956 – Нікас Сафронов, російський художник, який отримав до титулу князя неофіційний – придворного живописця.

1963 – Олена Степаненко, артистка естради, гумористична «половинка» Євгена Петросяна.

1966 – Робін Райт, американська актриса («Форрест Гамп», «Білий олеандр», «Санта-Барбара»), колишня дружина Шона Пенна.

1968 – Патриція Аркетт, американська актриса («Справжня любов», «Медіум»), перша дружина Ніколаса Кейджа.

1978 – Євгенія Власова, українська співачка.

Не цокаючись...

У 1950 році помер Вацлав Ніжинський, російський танцівник і хореограф.

1973 – Пабло Пікассо, великий іспанський художник, кубіст.

1984 – Петро Капіца, радянський фізик, лауреат Нобелівської премії.

2008 – Надія Румянцева, актриса тетра й кіно («Дівчата», «Королева бензоколонки»).

Іменини відзначають...

Алла, Василь, Гаврило (Гаврило), Ганна, Лариса.

comments powered by HyperComments