П'ємо за авторські права, хрускотимо крижинкою в коктейлі та закушуємо бананами

Неділя, 10 квітня 2011, 08:30
У цей день 1710 року в Англії набув чинності «Статут королеви Анни» – перший в історії закон про авторське право. Згідно з цим документом автор отримував можливість продати право користування своїм рукописом на 14 років.
титанік

10 квітня 1912-го в свій перший і останній рейс вийшов «Титанік». У нерівній битві з айсбергом вижило близько 700 з 2200 пасажирів. Зате з тих пір про цю найвидатнішу морську битву складаються легенди і знімаються красиві фільми з Леонардо ДіКапріо.

Тепер – про позитивну сторону дати під назвою 10 квітня...

У 1633 році зажелтел туман на Альбіоні: банани, раніше не бачені в Англії, почали продаватися в Лондонському магазині.

1833 – вперше почалося виробництво сірників.

1849 – англійська шпилька була запатентована в США Уолтером Хантом. Не підозрюючи про це британський винахідник запатентував свою власну англійську шпильку протягом того ж року.

1864 – у Львові почав роботу перший професійний український театр «Руська бесіда».

1981 – у Москві було відкрито Меморіальний музей космонавтики, один з найцікавіших науково-технічних музеїв російської столиці. Відкриття Музею було приурочено до 20-річчя польоту в космос Юрія Гагаріна.

1992 – у Запоріжжі відкрито перший фестиваль мистецтв «Козацькому роду нема переводу».

1995 – Україна і Китай підписали договір про військове співробітництво.

Про знаменитих світу цього...

У 1755 році народився Самюель Ганеманн, німецький лікар, засновник гомеопатії і похмільного принципу «клин клином вибивають». Спостерігаючи дію ліків на організм здорової людини, Ганеман прийшов до висновку, що лікарські речовини викликають в організмі такі ж явища, як і хвороби, проти яких вони діють. Виходячи з цього, він висунув основний принцип гомеопатії – подібне лікується подібним.

1847 – Джозеф Пулітцер, американський журналіст, засновник журналістської Пулітцерівської премії.

1917 – Роберт Бернс Вудвордт, американський хімік, який синтезував хінін, холестерин, кортизон, стрихнін, вітамін B12 і розшифрував будову пеніциліну і стрептоміцину. У 1965 визнаний гідним Нобелівської премії з хімії за видатний внесок в дослідження органічного синтезу, завдяки якому, наприклад, американці нині – одна з найбільш товстих націй.

1932 – Омар Шаріф, англо-американський кіноактор, відомий за фільмами: «Падіння Римської імперії», «Золото Маккени», «Хелло, Доллі», «Смішне дівчисько».

1937 – Белла Ахатівна Ахмадуліна, одна з десяти (або навіть дванадцяти) гордостей Татарстану, поетеса.

1951 – Стівен Сігал, американський майстер айкідо, актор, режисер, сценарист і продюсер (високохудожні фільми «Над законом», «В облозі», «Захоплення», «В ім'я справедливості», «Наскрізні поранення»).

1982 – Надія Грановська-Мейхер, співачка і телеведуча, знову повернулася в найсексуальніше тріо Україні – групу «ВІА Гра».

Не цокаючись...

У 1979 році помер Ніно Рота, італійський композитор. У 1974 році Рота був удостоєний премії «Оскар» за музичний супровід до фільму Френсіса Копполи «Хрещений батько: частина II». Але найбільш плідною виявилася його багаторічна співпраця з Федеріко Фелліні. Рота є автором музики до всіх його фільмів, починаючи з «Білого шейха» (1952) і закінчуючи «Репетицією оркестру» (1979).

1983 – Порфирій Іванов, російський цілитель, автор популярної методики оздоровлення «Дєтка».

2009 – Євген Весник, актор театру і кіно, театральний режисер.

Іменини відзначають...

Іларіон, Степан.

comments powered by HyperComments