Під дзвін будильника п'ємо за Королеву бензоколонки та зірку Інтернів

Понеділок, 11 квітня 2011, 08:34
11 квітня 1882 в Сполучених Штатах Америки був запатентований один з перших будильників.
будильник

Модель винаходу була не для слабких фізично людей. У заданий час на сплячого обрушувалися два десятки дерев'яних блоків. Історія замовчує, якого саме розміру були бруски, але, судячи з того, що будильник не прижився, можна судити, що задоволення така ранкова процедура доставляла мало.

Також в цей день...

1909 року засновано Тель-Авів – столицю Ізраїлю. Свою назву місто отримало тільки через рік.

1919 – у Парижі у відповідності з Версальським мирним договором при Лізі Націй була створена Міжнародна організація праці (МОП), метою якої стало просування принципів соціальної справедливості, міжнародно визнаних прав людини та прав у сфері праці.

1945 – в'язні Бухенвальда підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на свободу. На згадку про цю подію сьогодні відзначається Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

1948 – відбулося весілля Френка Сінатри і Еви Гарднер.

1956 – на екрани країни вийшла гостросоціальної мультиплікаційна драма «Гидке каченя» (екранізація однойменної казки Г. Х. Андерсена).

1961 – Боб Ділан дебютував у спільному концерті з Джоном Лі Хукер в Нью-Йорку.

1963 – на екрани вийшла кінокомедія Олексія Мішуріна і Миколи Літуса «Королева бензоколонки» з Надією Румянцевої у головній ролі.

1982 – статтею «Рагу з синьої птахи» в «Комсомольській правді» починається кампанія цькування російської рок-групи «Машина часу». І знали, супостати, куди бити: на психіку Андрія Макаревича, наприклад, кулінарні мотиви подіяли необоротно.

1990 – астрономи Арізонській обсерваторії назвали відкриті ними чотири астероїда іменами членів легендарної британської групи «Бітлз».

1992 – у Тихому океані виловили найбільшу в світі барракуду вагою 38.5 кг.

1998 – у Каліфорнії американець Едвін Сірко уклав 545 доміно на одну вертикальну кісточку доміно (світовий рекорд).

1999 – новозеландець Майк Морель встановив світовий рекорд, читаючи лекцію протягом 25 годин поспіль.

Про знаменитих світу цього...

У 1894 році народився Еміль Теодорович Кіо (справжнє Гіршфельд-Ренард), ілюзіоніст, що став зачинателем (у всіх відношеннях) цілої династії радянських фокусників.

1899 – Володимир Чижевський, російський авіаконструктор.

1899 – Персі Джуліан, американський хімік, який синтезував ряд гормонів з соєвих бобів, а також інші «цукерочки» з найнесподіваніших матеріалів.

1914 – Норман Мак-Ларен, канадський кінорежисер і художник (родом з Шотландії), основоположник канадської мультиплікації.

1953 – Ендрю Уайлс, американський математик, утершій ніс всьому людству, довівши останню теорему Ферма.

1961 – Ігор Ліхута, український продюсер і чоловік Таїсії Повалій.

1968 – Сергій Лук'яненко, російський письменник фантаст, який прославив Денний, Нічний і Сутінковий Дозори.

1988 – Кристина Асмус, російська актриса, вона ж доктор Варвара Чорноус з серіалу «Інтерни».

Не цокаючись...

У 1079 році за наказом польського короля був страчений краківський єпископ Станіслав, який пізніше буде канонізований і стане святим покровителем Польщі.

У 1597 році 11 (за іншими даними – 21) квітня у Варшаві стратили лідера українських повстанців, людини з кращого за всю історію повстанства прізвищем Северина Наливайка.

У 1979 році помер Леонід Биков, радянський режисер, сценарист, актор.

1993 – Вацлав Дворжецький, радянський актор театру і кіно («Щит і меч», «Червоне і чорне», «Забута мелодія для флейти», «Через терни до зірок», «Угрюм-ріка»).

2007 – Курт Воннегут, американський письменник-фантаст, сатирик («Сніданок для чемпіонів», «Рецидивіст», «Галапагоси», «Мати Темрява»). Курт Воннегут також написав серію коміксів «Склеп жахів», за якими був пізніше знято серіал «Байки зі склепу».

Іменини відзначають...

Євстафій (Остап), Іван, Кирило, Марко.

comments powered by HyperComments