За перший політ людини в космос і день народження рок-н-ролу

Вівторок, 12 квітня 2011, 08:34
Півстоліття тому, 12 квітня 1961 року, Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів.
ракета

За 1 годину 48 хвилин Юрій Гагарін облетів земну кулю і благополучно приземлився в околиці села Смеловка Тернівського району Саратовської області.

На відзначення цієї події встановили 12 квітня свято – День космонавтики. За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

А ще це свято збігається з Днем працівників ракетно-космічної галузі України.

Також в цей день...

12 (5) квітня 1242 року на льоду Чудського озера відбулася битва між новгородцями під проводом Олександра Невського і лицарями Тевтонського ордену. Олександр Невський розгромив німецьких лицарів. Битва ввійшла в історію під ім'ям Льодового побоїща.

1833 – мешканець Нью-Йорка Чарльз Гейлор запатентував перший у США протипожежні сейф. Конструкція складалася з двох залізних шаф, один з яких був поміщений в іншій. Між ними був зроблений повітряний зазор. Винаходу було дано назву «Саламандрові шафа». Вважалося, що саме саламандра має здатність виходити неушкодженою з вогню.

1939 – Джон Рой з Уїла, гр. Ессекс, Великобританія, почав відрощувати вуса, і 12 квітня 1976 вони мали найбільший розмах – 1.89 м, опинившись найдовшими у англійців. Проте в 1984, приймаючи ванну, він випадково сів на вус і втратив 42 см. Щоб вирівняти вуса, йому довелося підрізати і другий.

1954 – група Comets записали вініл з піснею Rock around the clock. Основна частина музикознавців вважають саме цю дату днем ​​народження рок-н-ролу.

1981 – відбувся висновок на орбіту першого багаторазового транспортного космічного корабля «Колумбія» з космонавтами Янгом і Кріппеном (США).

1988 – в США оформлений перший в країні патент на генетично вирощену тварину. Онкомишь, створена вченими гарвардського університету, у віці шести тижнів починала хворіти на рак. Таким чином, вчені вивели «сировинну базу» для дослідів, що не вимагає прищеплення раку вручну.

1994 – вперше була запущена в дію програма з розсилання спаму. З її допомогою подружня адвокатська фірма «Canter & Siegel» з Арізони розіслала свою рекламу відразу 10 тисячам користувачів. Перша реакція «споживача» була вкрай негативною, проте власники інших бізнесів рахуватися з нею не сталі, і настала епоха мега-спаму.

Про знаменитих світу цього...

У 1823 році народився Олександр Миколайович Островський, російський письменник, завдяки якому ми знаємо до найдрібніших подробиць побут, життя і звичаї не тільки Замоскворечного, але і будь-якого іншого провінційного купецтва. Олександр Миколайович написав 47 п'єс різних жанрів – від трагедій до драматичних етюдів. Всі вони представляють собою джерело і зразок російської мови. А вже «Промінь світла в темному царстві» – був незмінною темою шкільного твору багатьох поколінь.

1839 – Микола Михайлович Пржевальський, російський дослідник Центральної Азії, мандрівник, що вперше описав дикого верблюда, не менше дикого коня, і навіть безстрашно відобразив ведмедя-піщухоеда.

1933 – Монтсеррат Кабальє, іспанська співачка (сопрано). Виступає в багатьох театрах світу. Прославилася в партії Норми («Норма» Белліні). Майстер бельканто.

1949 – Юрій Куклачов, найвідоміший у пострадянському просторі Котофей.

1956 – Енді Гарсіа, американський актор і режисер кубинського походження.

1961 – Юрій Гальцев, актор естрали, гуморист і просто людина – «Гумове обличчя».

1971 – Шеннен Догерті, американська акторка, найбільш норовиста з сестричок в серіалі «Всі жінки – відьми».

1972 – Олена Корікова, російська актриса, що прокинулася відомою після виходу на екрани серіалу «Бідна Настя».

Не цокаючись...

У 1938 році помер Федір Шаляпін, великий російський оперний співак-бас.

1945 – Франклін Рузвельт, президент Сполучених Штатів Америки з 1933 по 1945 роки.

1986 – Валентин Катаєв, радянський письменник, поет і драматург.

Іменини відзначають...

Іван.

comments powered by HyperComments