За тих, для кого число 13 – щасливе, тайський Новий рік і скарби Помпей

Середа, 13 квітня 2011, 08:30
У 13-й день місяця пропонуємо поставити спиртовмісним напоям мат, піднявши тост за 13-го (от пощастило!) Чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова.
алкогольні шахи

У Таїланді, як і в інших країнах Сходу, сьогодні відзначають Новий рік – Сонгкран. Офіційно Сонгкран святкують в Таїланді з 13 по 15 квітня, але по окремих містах дата святкування змінюється від 11 до 18 квітня.

Тайці (особливо діти) виходять на вулиці, прихопивши з собою пару відер води, і зі словами «Sawasdee pi mai» (З Новим роком!) поливають усіх підряд, кого тільки зустрінуть, і фарбують один одного тальком. Вода, що символізує суть всього живого, розбризкується повсюдно, адже це має принести благодать кожному, обдарованому благословенною вологою.

Раніше було прийнято в Сонгкран ходити по вулицях з чашею води та окроплювати парою крапель кожного зустрічного. Зараз поливають усіх підряд з водних пістолетів, відер і поливних шлангів.
 
Також в цей день...

У 1742 році в дублінському «Мюзік-холі» на Великдень була вперше виконана ораторія «Месія» Георга Фрідріха Генделя.

1887 – У Малому театрі відбулася прем'єра першої в світі циганської оперети «Діти лісів», поставлена ​​трупою Микола Івановича Шишкіна.

1895 – при розкопках Помпей було знайдено скелет, з легкої руки когось прозваний «античним скупим лицарем». Втім, більш влучного прізвиська придумати було не можна: скелет знайшли лежачим серед гори скарбів... Тут були і чудові браслети, персні, золоті ланцюжки, срібний столовий сервіз з 108 предметів, серед яких – кубки, чаші, тарілки, ложки і навіть ситечка. Більше тисячі золотих монет неймовірної нумізматичної цінності блищали, ніби тільки що викарбувані. У цілому ж, майстерність виготовлення цих ювелірних виробів приголомшувала. Знайдені скарби були таємно продані французьким Ротшильдам. Але, як це часто буває, хтось із ділків, що нагрів руки на угоді, проговорився. У результаті розгорівся скандал, але італійська влада була вже безсила повернути собі цінності. Всі ці скарби опинилися в Луврі.

1902 – у Санкт-Петербурзі проведені випробування першого в Росії тролейбуса.

1928 – у Києві пройшла прем'єра фільму Олександра Довженка «Звенигора».

1943 – берлінське радіо повідомило про знайдені в Катинському лісі масові поховання польських офіцерів. Окремо наголошувалося, що розстріли були проведені органами НКВС навесні 1940 р. У 1990 р. В ефір ТАСС вийшло повідомлення, що визнає відповідальність НКВС за трагедію у Катинському лісі.

1995 – Валерій Сюткін залишив гурт «Браво» та почав сольну кар'єру.

1997 – в Північній Африці випав сніг (при температурі 0 градусів за Цельсієм).

Про знаменитих світу цього...

В 1519 році народилася Катерина Медічі, королева Франції.

1743 – Томас Джефферсон, американський політичний і громадський діяч, автор декларації незалежності США.

1771 – Річард Тревітік, англійський винахідник. Саме він першим створив парову машину підвищеного тиску і побудував перший паровоз.

1883 – Дем'ян Бідний (справжнє ім'я Юхим Олексійович Придворов), поет.

1906 – Семюел Беккет, ірландський письменник, драматург, лауреат Нобелівської премії 1969 року.

1952 – Олександр Кутіков, екс-бас-гітарист групи «Машина часу».

1955 – Ірина Хакамада, російський політичний і державний діяч, кандидат економічних наук, письменник, радіоведуча, телеведуча.

1963 – Гаррі Каспаров, 13-й чемпіон світу з шахів, семиразовий олімпійський чемпіон.

1971 – Діна Корзун, російська актриса («Країна глухих», «Кука»).

1973 – Сергій «Шнур» Шнуров, російський рок-музикант, лідер груп «Ленінград» і «Рубль».

Не цокаючись...

У 1605 році помер Борис Годунов, цар і великий князь всієї Русі.

1695 – Жан де Лафонтен, французький літератор і байкар.

У 1937 – Ілля Ільф (справжнє ім'я Єхіїл-Лейб Файнзільберг), письменник («Дванадцять стільців», «Золоте теля»).

У Харкові...

1868 – відкрита Харківська жіноча гімназія Д.Д. Оболенської. «Г-н піклувальник Харківського навчального округу, згідно з постановою Опікунської Ради, дозволив Д.Д. Оболенської відкрити в Харкові приватний жіночий пансіон (з правами жіночих гімназій Міністерства Народної Освіти)».

Іменини відзначають...

Веніамін, Інокентій, Йосип.

comments powered by HyperComments