16 квітня – День повільного мистецтва

Ольга Собко  |  П'ятниця, 15 квітня 2011, 23:14
Наш сучасний стиль життя не дає змоги повністю насолодитись тим, що нас оточує. Ми поспішаємо, на ходу розмовляємо по телефону, поспіхом кидаємо погляд на музеї, галереї, виставки і обіцяємо собі, що обов’язково сходимо туди, тільки трішечки пізніше…От закінчимо всі свої справи, вирішимо проблеми і гайда споглядати мистецтво…

 

Справді, у когось вистачає часу аби на 10 хвилин забігти до музею, поспіхом переглянути картини та  експонати, а потім з гордістю розповідати друзям, що ми поряд з цілодобовою зайнятістю ще й музеї відвідуємо. А що ще крім цього ми виносимо з собою? Що ми пізнаємо, дивлячись на твори мистецтва? Художник, пишучи картину, вкладає душу, почуття та переживання з надією, що глядач це оцінить, зрозуміє. Тому голова проекту «Reading Odyssey»  Філ Террі вигадав День повільного мистецтва з надією змінити «правило восьми секунд». Це правило відображає статистику відвідування музею: в середньому люди витрачають близько 8 секунд на те, щоб роздивитися кожен твір, мистецтво їх втомлює і не надихає.

День повільного мистецтва було започатковано, аби навчити людей сприймати мистецтво, роздивляючись його довше, ніж зазвичай. Сенс акції досить простий. Люди приходять у місцевий музей і дивляться невелику кількість творів мистецтва, затримуючись біля кожного від 5 до 10 хвилин. Потім усі зустрічаються за обідом та обмінюються думками. Такі акції відбуваються в один і той же день по всьому світу й полягають у «вдосконаленні досвіду споглядання мистецтва».

В Україні ця акція проходитиме вперше. Тому не полінуйтесь, виділіть кілька годин свого дорогоцінного часу аби зайти до музею і по іншому подивитись на картини. Хто знає, можливо це змінить ваше життя на краще.

 

comments powered by HyperComments