Шмагаємося понарошку. Сьогодні – Вербна неділя

Неділя, 17 квітня 2011, 08:32
У цей святковий день, як і в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, незважаючи на триваючий Великий піст, дозволяється куштування рибних страв. А так як просто оселедець їсти нудно, краще вже що-небудь ним закусити.
вербна неділя

Свято Входу Господнього в Єрусалим (Вербна неділя) відзначається за тиждень до Великодня, в шосту неділю Великого Посту.

Свято названо так на честь зустрічі Ісуса Христа, згідно з християнською традицією – Cина Божого, при входженні до Єрусалиму радісною пальмовою процесією. Оскільки пальми ростуть не скрізь, то жителі середніх і помірних широт використовують замість пальмових гілок інші рослини: у нас – вербу, в Німеччині та інших європейських країнах – вербу, ялівець, бук, грушу, яблуню.

Наші предки у Вербну неділю, повернувшись з церки з освяченими гілочками, легенько шмагали ними один одного, примовляючи: «Не я б'ю, верба б'є». Вважалося, що це принесе здоров'я.

Також в цей день...

У 1492 році Христофор Колумб підписав контракт з Іспанією з зобов'язанням відкрити новий шлях до Індії. Закінчилося це відкриттям Америки, а Колумб став загальним улюбленцем. На честь нього навіть країну назвали – державу-рекордсмена з виробництва речовин, альтернативних горілці.

1607 – 21-річний Арман Жан Дю Плессі де Рішельє посвячений у духовний сан.

1722 – Петро I ввів подати на носіння бороди у розмірі 50 рублів на рік. Петро вів безуспішну боротьбу з бородами вже майже чверть століття, але, схоже, що справа була не в принципі, а в можливості регулярно одержувати дохід, не витративши ні копійки.

1869 – Фрідріх Вільгельм Ніцше звільняється від прусського підданства: відтепер і надалі позбавлений всякого громадянства.

1875 – англієць Н. Чемберлен винайшов більярдну гру «снукер».

1919 – у Франції вперше в світі було введено закон про 8-годинний робочий день.

1941 – Інженер Ігор Сікорський у США створив перший вертоліт-амфібію.

1964 – в Англії випущений перший альбом «Роллінг Стоунз», названий несподівано – «The Rolling Stones».

1968 – вперше вийшла в ефір телепрограма «У світі тварин».

Про знаменитих світу цього...

У 1959 році народився Шон Бін, англійський актор («Володар кілець», «Еквілібріум», «Персі Джексон та викрадач блискавок»).

1962 – Олександра Захарова, актриса («Кримінальний талант», «Формула кохання», «Убити дракона»), дочка відомого Марка Захарова. «...І очима так – УХ!»

1968 – Валерія (Алла Перфілова), російська естрадна співачка.

1972 – Дженніфер Гарднер, американська актриса («Шибайголова», «Перл Харбор», «Королівство»), дружина Бена Аффлека.

1974 – Вікторія Адамс-Бекхем, співачка, актриса і дружина Девіда Бекхема.

Не цокаючись...

У 1790 році помер Бенджамін Франклін, один з батьків-засновників США.

2008 – Михайло Таніч, радянський російський поет-пісняр.

У Харкові...

«17 квітня 1872 року на Михайлівській площі (нині пл. Руднєва) почалося стихійне виступ робітників і ремісників. Причиною його був несправедливий арешт поліцейськими деяких жителів, які брали участь у святковому гулянні. Обурена незаконними арештами велика група робітників і ремісників зібралася біля будівлі поліцейської дільниці і зажадала звільнення заарештованих. Не зумівши відразу розігнати присутніх, пристав Шмельов наказав пожежного обозу виїхати на площу, прямо на юрбу. Під копитами коней загинуло і було поранено багато людей, в тому числі жінок і дітей».

Так описує заворушення М. Дяченко у своїй книзі «Вулиці і площі Харкова».

А от опис початку того ж події Д. Багалієм:

«17 квітня 1872 року доводилося другим днем ​​Світлих свят (Великдень). За давнім звичаєм на Михайлівській площі йшло народне гуляння: гойдалки, каруселі, «комедії» – все, що в таких випадках завжди бувало й раніше. Серед гуляли були, звичайно, і підгулялі, але біди від цього ніякої не виходило. Час наближався до вечора, скоро б потрібно було і по домівках розходитися, як раптом увагу публіки привернув «скандал», що відбувся на тій же площі. Через що власне вийшов «скандал», точно встановити важко. Одні говорили, що робітники під гойдалками побилися, поліція хотіла взяти, а народ не дав; інші розповідали, що справа дійсно почалося через бійку між робітниками, та тільки не на площі, а у дворі у підрядника, розташованому на тій же площі; третій передавали, що весь сир-бор загорівся через торговки. Словом, відбулася дуже звичайна за нашими нравам сутичка поліцейських з кимось із натовпу...»

comments powered by HyperComments