За копійку на колесах і тонку цензуру

Вівторок, 19 квітня 2011, 08:49
19 квітня 1970 року зі складального конвеєра Волзького автомобільного заводу зійшов перший автомобіль «ВАЗ-2101», прозваний у народі «копійкою».
ваз копійка

Прототипом «копійки» був «ФІАТ-124». Цей автомобіль виявився маленьким шедевром: ні до, ні після «копійки» збирачі так і не змогли створити таких довговічних автомобілів.

На момент початку виробництва ВАЗ-2101 був самим комфортабельним у своєму класі, одним з найбільш сучасних і надійних вітчизняних автомобілів, що зробило володіння їм ознакою достатку і благополуччя.

Також в цей день...

У 1563 році в Москві начала работать друкарня першодрукаря Івана Федорова і Петра Мстиславця: друкувалася перша російська датована книга – «Апостол».

1587 – в інциденті, відомому як «обпалення бороди Короля Іспанії», англійська навігатор Френсіс Дрейк потопив Іспанська флот у гавані Кадіс.

1865 – прийняття «Тимчасових правил у справах друку». За цим законом цензура зберігалася лише для брошур і невеликих творів. Товсті книги (понад 160 сторінок для вітчизняних і понад 320 сторінок для перекладних видань) могли виходити в світ без цензури. Видавці книг відповідали перед судом, якщо в книгах містилося щось протизаконне. Журнали та газети також могли виходити без особливого дозволу влади. Якщо в них з'являлося щось «шкідливе» або протизаконне, то виданню оголошувалося застереження. Після третього подібного застереження видання заборонялося.

1919 – американський авіатор Леслі Лерой Ірвін здійснив перший зареєстрований стрибок-вільне падіння з аероплана з подальшим розкриттям парашута. Цей же піонер парашутизму знаменитий ще одним вчинком: саме він у 1931 році придумав дизайн «Авіаторське» куртки-дублянки з овчини на блискавці. В англомовному світі вона до цього дня носить назву «irvin» на ім'я свого творця.

1935 – було засновано добровільне спортивне товариство «Спартак».

1947 – Партія «Індійський національний конгрес» погодилася розділити країну на Індію і Пакистан.

1980 – Брайан Джонсон офіційно став новим вокалістом гурту AC/DC.

Про знаменитих світу цього...

У 1487 р. народився Міхаель Штіфель, німецький математик. Подяка йому варто висловити за те, що він ввів в арифметику знаки дій, а також (глибокий вдих! ..) Відкрив правило освіти біноміальних коефіцієнтів.

1902 – Веніамін Каверін, російський радянський письменник, який став одним з улюблених авторів багатьох поколінь завдяки роману «Два капітани», трилогії «Відкрита книга» та ін

1903 – Еліот Несс, спецагент міністерства юстиції США, в 26 очолив групу з дев'яти осіб, яка зуміла посадити за тюремні грати Аль Капоне.

1942 – Алан Прайс, вокаліст та клавішник легендарної групи «Animals».

1979 – Кейт Хадсон, американська актриса («Як позбутися хлопця за 10 днів», «Ключ від усіх дверей»), дочка актриси Голді Хоун.

1981 – Хейден Крістенсен, американський актор (Люк Скайвокер в останніх епізодах «Зоряних воєн»).

1985 – Марія Машкова, російська актриса («Мама не горюй», «Не родись красивою роль»).

1987 – Марія Шарапова, російська тенісистка.

1987 – Оксана Акіньшина, російська актриса («Сестри», «Вовкодав», «Стиляги»).

Не цокаючись...

У 1824 році помер Джордж Байрон, англійський поет-романтик.

1882 – Чарльз Дарвін, англійський натураліст, автор сучасної теорії еволюції.

1906 – П'єр Кюрі, найбільший французький фізик, один з творців вчення про радіоактивність, загинув, потрапивши під колеса екіпажу. З щоденника Кюрі: «Вчора абсолютно випадково якась жінка (на вигляд справжня циганка) передбачила мені смерть від екіпажу. Зрозуміло, цьому я не міг повірити, мій розум не дозволяє вірити в такі безглуздості».

1990 – Сергій Філіппов, комедійний актор (Кіса Вороб'янінов в комедії Леоніда Гайдая «Дванадцять стільців», шведський посол у фільмі «Іван Васильович змінює професію», Лектор в «Карнавальній ночі»).

У Харкові...

19 квітня 1852 року відбулися вибори Харківського міського голови, у цій посаді і був затверджений начальством купець Микола Іванович Іконніков. Попередній голова, Олексій Михайлович Рудаков був усунутий з посади генерал-губернатором Кокошкіним. Рудаков, однак, не змирився: усунення своє від посади визнав незаконним і оскаржив його в Сенаті. «На подив і задоволення харківців, які не бачили управи на самовладного генерал-губернатора, Сенат прийняв сторону Рудакова і скасував розпорядження губернського начальства...»

Іменини відзначають...

Веремій (Ієремія).

comments powered by HyperComments