Здійснюємо обмивання до світанку. Сьогодні – Чистий четвер

Четвер, 21 квітня 2011, 08:26
Православні всього світу відзначають четвертий день Cтрастного тижня – Чистий четвер. У цей день, за традицією, щоб набути здоров'я та благополуччя, потрібно до світанку прийняти водні процедури.
чистий четвер

Під час богослужінь у цей день згадують одну з найважливіших євангельських подій: Таємну вечерю, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові і смиренності. Згідно з Євангелієм, на Тайній Вечері Ісусом Христом було встановлено обряд євхаристії – Святого Причастя.

Цей обряд визнається всіма християнами – православними, католиками, лютеранами – віруючі куштують вино і хліб, маючи на увазі під ними Тіло і Кров Ісуса Христа. З Великого Четверга і до неділі в усіх православних храмах церковні служби присвячуються спогадами про земні страждання Спасителя.

З Великого Четверга починаються приготування до Великодня. Віруючим необхідно прийти до храмів, сповідатися і причаститися. У будинку прибирають, печуть паски, фарбують яйця. У Чистий четвер прийнято встати до сходу сонця і скупатися – символічно очиститися від гріхів і суєти.

У Чистий четвер селяни очищали будинок, двір і город від нагромадилося за зиму сміття, бруду і пилу. У першу чергу оновлювали і мили ікони і лампади. Потім ретельно мили підлоги, стіни, стелі хати, стіл і лавки, відтирали піском, скребли ножем. У народі говорили: «Якщо у Чистий Четвер вимиєш і випереш, весь рік чистота в хаті водитися буде».

Також в цей день...

У 753 році до н.е. 21 квітня цар Ромул заснував Рим.

1972 – спускний апарат американського космічного корабля «Аполлон-16» з астронавтами Янгом і Дюком здійснив посадку на поверхню Місяця в районі кратера Декарт.

Про знаменитих світу цього...

У 1735 році народився Іван Петрович Кулібін, винахідник-самоучка, чиє ім'я стало прозивним.

1816 – Шарлотта Бронте, англійська письменниця.

1864 – Макс Вебер, німецький соціолог, історик, економіст, юрист, засновник сучасної соціології.

1915 – Ентоні Куінн, американський актор (родом з Мексики), володар двох «Оскарів», однаково хороший і в інтелектуальному кіно, і в бойовиках, і в комедіях («Дорога», «Собор Паризької Богоматері», «Блеф», «Останній кіногерой»).

1922 – Станіслав Ростоцький, радянський кінорежисер («Доживемо до понеділка», «А зорі тут тихі», «Білий Бім – Чорне Вухо»).

1926 – Єлизавета II, королева Великобританії (з 1952 року), старша дочка герцога і герцогині Йорк.

1947 – Іггі Поп, американський співак, гітарист, піаніст, композитор, лідер групи The Stooges.

1955 – Кріс Кельмі, радянський і російський рок-і поп-музикант, композитор. Учасник груп «Високосное літо», «Автограф», «Рок-Ательє».

1958 – Енді Макдауел, американська фотомодель і актриса («Секс, брехня і відео», «Чотири весілля і одні похорони», «День бабака», «Гудзонський яструб»).

Не цокаючись...

У 1910 році помер Марк Твен (справжнє ім'я – Семюел Ленгхорн Клеменс), американський письменник.

1946 – Джон Мейнард Кейнс, англійський економіст і політичний діяч. Економічна течія, що виникла під впливом ідей Джона Мейнарда Кейнса, згодом отримала назву кейнсіанство.

У Харкові...

1805 року 21 квітня харківський губернатор Бахтін почав боротися з давньою звичкою жителів вивозити зі своїх дворів гній і звалювати на лід замерзлих харківських річок. У квітні місяці губернатор «мав нагоду переконатися, що в багатьох місцях міста після проходу снігової води виявилися промоїни, через які не можна перебратися на головних вулицях і на площі біля Миколаївської церкви, де бувають торги – великий бруд і багно. У останньому місці багно і бруд рік від року ставали більше, тому що гній, що залишається від коней і волів, які стоять з возами, вже кілька років не був очищаємий і звозимий, від чого виходить поганий запах, який може бути шкідливий для здоров'я жителів» .

Роздратований губернатор зажадав від поліції, щоб все було очищено в тижневий термін, «в іншому разі загрожував поліції переказом суду, а обивателям – суворим стягненням, особливо чиновним», про які Бахтін обіцяв довести до відома Його Величності.

Іменини відзначають...

Іван, Іларіон, Юлія.

comments powered by HyperComments