День Землі-2: озеленяємо Блакитну планету

П'ятниця, 22 квітня 2011, 08:31
Свято було засновано 1970 року сенатором США штату Вісконсіі Г. Нельсоном і з тих пір щорічно відзначається в багатьох країнах.
день землі

Спочатку День Землі святкується в багатьох країнах у день весняного рівнодення, щоб відзначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південному). ООН святкує День Землі зазвичай 21 березня. 26 лютого 1971 У. Тан, Генеральний секретар ООН, підписав спеціальну прокламацію, присвячену цій події. Тепер щороку 21 березня в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку дзвонить дзвін світу.

Проте варто відзначити, що День нашої планети земляни святкують двічі на рік. Другий раз – 22 квітня. Перша «одноразова» акція в цей день пройшла в 1970 році в США. Її успіх окрилив організаторів, і з тих пір святкування стало регулярним. Відомий американський політик і активіст сенатор Гайлорд Нельсон створив групу зі студентів під керівництвом Денніса Хайес (студента Гарварду). Оскільки це був час активних студентських рухів, ініціатива привернула до себе багато уваги.

День Землі 22 квітня, як і День Землі, що проводиться в День весняного рівнодення, дає можливість кожному мешканцю у всіх населених куточках планети висловити подяку нашому великому спільного дому.

За традицією цього дня всі охочі беруть участь у впорядкуванні та озелененні своїх дворів і вулиць, різних екологічних заходах

Також в цей день...

22 квітня 1500 року в місті Порту-Сегуру кинув якір корабель Педру Алваріш Кабрала – через 8 років після того, як Христофор Колумб вперше дістався берегів Америки. Відзначається як День відкриття Бразилії.

1838 – вперше пароплав перетнув Атлантичний океан. У гавань Нью-Йорка прибув англійський корабель «Сиріус». Він витратив на подорож 18 днів і 10 годин і лише на кілька годин випередив конкурента – пароплав «Грейт Вестерн», який вийшов у море на чотири дні пізніше. У 1819 році океан перетинав американський корабель «Савана», але на ньому парові двигуни були допоміжним засобом і велика частина плавання пройшла під вітрилами.

1864 – Конгрес США прийняв закон, відповідно до якого на всіх американських банкнотах з'явився напис «In God We Trust».

1929 – відновлено видання «Літературної газети».

1943 – Альберт Хофманн робить перше повідомлення про галюциногенні властивості ЛСД.

1952 – 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з випробування ядерної бомби в Неваді.

1969 – в Х'юстоні проведена перша пересадка ока людині.

1980 – Канада оголосила про свій бойкот Московських Олімпійських ігор.

1983 – німецький журнал «Шпігель» почав публікацію щоденників Гітлера (пізніше з'ясувалося, що це була підробка).

Про знаменитих світу цього...

У 1724 році народився Іммануїл Кант, німецький філософ.

1870 – Володимир Ілліч Ленін (справжнє прізвище Ульянов), політичний і державний діяч, продовжувач марксизму і засновник СРСР.

1899 – Володимир Набоков, російський письменник, тато «Лоліти».

1907 – Іван Єфремов, вчений-палеонтолог і письменник, корифей наукової фантастики («Туманність Андромеди», «Година Бика», «Таїс Афінська», дилогія «На краю Ойкумени»).

1937 – Джек Ніколсон, американський актор, сценарист і режисер.

1966 – Юрій та Володимир Торсуєва, вони ж Електроник і Сироїжкін у «Пригодах Електроніка».

1974 – Василь Вірастюк, найсильніша людина планети.

1982 – Кака (з наголосом на другий склад), бразильський футболіст зі світовим ім'ям.

Не цокаючись...

У 2004 році в результаті зіткнення двох поїздів і після вибуху в КНДР загинуло не менше 150 чоловік.

2005 – у передмісті міста Чунцин, Китай, в результаті вибуху на хімічному заводі зруйновано три будівлі, 19 людей зникли без вісті.

У Харкові...

Головною святинею Покровського собору з 1844 року стає Озерянська ікона Божої Матері, яка на зимові місяці переноситься з Куряжа до Покровського монастиря. «У 1844 році преосвященний Іннкокентій виклопотав у Св. Синоду дозвіл переносити щорічно ікону на зимові місяці з Куряжа до Харкова. З огляду на це встановлено два хресних ходи: один 30 вересня, коли ікона переноситься з Куряжа до Харкова, а інший 22 квітня, коли відбувається перенесення ікони з Харкова до Куряж...»

Іменини відзначають...

Антон, Вадим.

comments powered by HyperComments