П'ємо на кушетці. 23 квітня – Всеукраїнський день психолога

Субота, 23 квітня 2011, 08:35
Знаменитий психолог минулого століття Жан Піаже передбачив, що в XXI столітті психологія стане провідною наукою. Судячи з усього, його прогноз починає збуватися.
день психолога // kalitva.ru Шукаємо ключик до себе

Часто говорять, що психологія – це наука про душу, з якої виключено дослідження душі. Психологія відповідає на питання про те, чому людина веде себе так чи інакше.

Життя людини – дуже непередбачуване й бурхливе. Воно може дарувати нам хвилини щастя і, в той же час, приносити багато клопоту, неприємностей і зла. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і вона може втратити надію, віру в себе, а найголовніше – своє здоров'я.

Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців – психологів, чиє професійне свято – Всеукраїнський день психолога – відзначається в Україні 23 квітня.

А ще 23 квітня – символічна для світової літератури дата – стала приводом для заснування Всесвітнього дня книги і авторського права. У цей день в 1616 році пішли з життя М. Сервантес, В. Шекспір ​​і Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також день народження або смерті таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, X. Лакснесс, Дж. Пла і Мануель Мехіа Вальехо.

Цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в 1995 році в Парижі, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства, тоді і було засновано Всесвітній день книг і авторського права, а також Премія ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі.

Також в цей день...

У 303 році за наказом римського імператора Діоклетіана в Палестині обезголовили християнського воїна Георгія Побідоносця, який пізніше був канонізований церквою.

1348 – король Англії Едуард III заснував орден Підв'язки. З його народженням зв'язана романтична історія. На одному з балів танцювала з королем графиня Солсбері втратила блакитну підв'язку, що впала під ноги королеві. Навколо стали сміятися. Зі словами «Ганьба тому, хто погано подумає про це» король надів підв'язку на себе і пообіцяв, що вона стане вищою нагородою в країні. Обіцянка він виконав, а вимовлені ним слова стали девізом ордена.

1656 – собор церковних ієрархів ухвалив відлучити від церкви всіх, хто хреститься двома перстами.

1889 – Антон Павлович Чехов в листі брату Олександру написав фразу: «Стислість – сестра таланту». І треба сказати, не помилився – фраза майже миттєво стала крилатою і популярна і донині.

1896 – у Нью-Йорку пройшов перший в Америці кіносеанс.

1913 – спуск на воду «Аквітанії», єдиного лайнера, який брав участь в обох світових війнах.

1907 – Джон Гріффіт Чейні, відомий як Джек Лондон, відправився з Сан-Франциско на двощоглове судні в плавання навколо світу.

1932 – у Стратфорді-он-Ейвоні був відкритий Королівський шекспірівський театр, який проводить шекспірівські фестивалі.

1956 – відбувся перший концерт Елвіса Преслі в Лас-Вегасі.

1959 – створено Спілку журналістів України.

1964 – відкрився театр на Таганці в Москві.

1964 – заснована фірма грамофонних платівок «Мелодія» (нині держпідприємство «Фірма Мелодія»).

1967 – стартував радянський космічний корабель «Союз-», пілотований Володимиром Комаровим. При поверненні на Землю через аварію корабля Володимир Комаров загинув.

1991 – В Україні прийнято закон про свободу совісті, що в наш непевний час, погодьтеся, дуже важлива річ.

Про знаменитих світу цього...

У 1564 році народився Вільям Шекспір, англійський поет і драматург.

1891 – Сергій Прокоф'єв, російський радянський композитор («Ромео і Джульєтта», «Олександр Невський», «Попелюшка», «Петя і вовк»).

1918 – Дрюон Моріс, французький письменник (цикл «Прокляті королі»). Всього Дрюон написав понад 50 романів, драматургічних поем і п'єс. Він став одним із 75 володарів Великого хреста ордена Почесного легіону – вищої державної нагороди Франції.

1918 – Георгій Віцин, кіноактор («Самогонники», «Операція «І»та інші пригоди Шурика», «Кавказька полонянка»,  «Дванадцята ніч», «Одруження Бальзамінова», «Джентльмени удачі» тощо).

1936 – Рой Орбісон, американський співак.

1939 – Лев Пригунов, кіноактор.

Не цокаючись...

У 1605 році помер Борис Годунов. Проголошення російським царем Федора Годунова.

1616 – в один день померли Мігель де Сервантес Сааведра, іспанський письменник, який дав світу Дон-Кіхота і Санчо Панса, та Вільям Шекспір.

2007 – Борис Миколайович Єльцин, перший президент Росії.

У Харкові...

1855 – «Найвищим наказом від 23 квітня 1855 року цивільним губернатором і військовим губернатором м. Харкова призначений Генерального Штабу генерал-майор граф Андрій Іванович фон дер Остен-Сакен,« погана голова, але дуже добра душа»...

Іменини відзначають...

Олександр, Григорій, Дмитро, Максим, Терентій, Федір, Яків.

comments powered by HyperComments