Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Відзначаємо Світлу Пасху

Неділя, 24 квітня 2011, 08:31
Сьогодні увесь християнський світ – і православні, і католики – в єдиному пориві відзначають світле свято Воскресіння Христового, або Великдень.
паска

На відміну від католицтва, де пальма першості віддається Різдву, у православних Воскресіння Христове – найбільше та світле свято. Це свято ще називають Пасхою, тобто Днем, в який відбулося наше перехожденіе від смерті – до життя й від землі – до Неба.

У цей день душа ніби переповнюється світлою радістю, цьому сприяє й природа, яка скинула окови зимового сну та в єдиній гармонії зі Вселенською радістю зустрічає воскреслого Христа.

У ніч на Великдень спати не можна взагалі, так як проспиш усе на світі. Увечері всі йдуть до церкви на всеношну. У красивих корзинах до церкви несуть різноманітні страви – сало, хрін, печінку, голубці, все, на що здатна кулінарна фантазія, окрім оковитої. Урочиста процесія зі співочими та священиком, який освячує й благословляє все це добро.

Повернувшись додому, починали розговлятися, але перед тим як сісти за стіл, дівчатам треба вмитися водою, в якій лежить свячене Великоднє яєчко, щоб вона була такою ж красивою.

Яким би не було кулінарне розмаїття на столі, але починати обід завжди треба лише з паски. Навіть крихти цього хліба, які впали додолу, ні в якому разі не можна викидати на сміття. Відрізаний окраєць треба зберігати завжди, як талісман, який приносить щастя.

Існує велика кількість великодніх забав. Найбільш відома нам зараз – це гра в битки, коли діти, та й не тільки, вибирають крашанки й стукають ними одне про інше. Чиє розіб'ється, той і програв.

У цей день кожен православний християнин повинен вітатися з іншим словами «Христос Воскрес!» і отримувати у відповідь підтвердження цих слів «Воістину воскрес!».

Весь наступний тиждень по Великодню називається Світлим і святкується як один день.

Також у цей день...

За рішенням Всесвітньої федерації демократичної молоді щорічно 24 квітня відзначається Міжнародний день солідарності молоді. Вперше свято було відзначено 1957 року. До речі, молодь планети отримала кілька свят – Міжнародний день молоді відзначається 12 серпня, Всесвітній день молоді – 10 листопада, а українські юнаки та дівчата святкують День молоді України в останню неділю червня.

Щорічно в останню неділю квітня за рішенням Всесвітньої федерації поріднених міст, створеної в 1957 році, відзначається Всесвітній день поріднених міст. Всесвітня федерація поріднених міст – міжнародна неурядова організація, мета якої – зміцнення дружніх зв'язків між містами різних держав. Об'єднує понад 3 500 міст більш ніж 160 країн.

У 1184 році до н. е., згідно з переказами, цього дня стародавні греки змогли проникнути до Трої за допомогою троянського коня.

1066 – виявлена комета Галлея.

1793 – в Росії прийнято указ про створення на Правобережній Україні православної єпархії.

1833 – в США запатентована газована вода. Цим «винаходом» світ зобов'язаний британському хіміку, богослову і філософу Джозефу Прістлі, що відкрив одне з властивостей діоксиду вуглецю, за допомогою якого і стало можливим створити «воду з бульбашками».

1938 – на екрани вийшла комедія Григорія Александрова «Волга-Волга» з Любов'ю Орловою і Ігорем Ільїнським у головних ролях.

1962 – у США пройшла перша в світі передача телевізійного сигналу між містами через супутник.

1970 – КНР запускає свій перший штучний супутник Землі.

1981 – представлений перший персональний комп'ютер IBM.

Про знаменитих світу цього...

У 1942 році на світ з'явилася Барбра Стрейзанд, американська співачка і актриса.

1952 – Жан-Поль Готьє, французький модельєр. Після роботи у П'єра Кардена створив в 1978-му свою першу колекцію, яка йшла врозріз з напрямком моди й була навіяна лондонським «вуличним» стилем.

1973 – Оксана Арбузова, актриса. Найбільш помітною її роллю є фільм «Аварія, дочка мента», в якому вона зіграла дівчинку-відірву.

Не цокаючись...

У 1915 році в Османській імперії почалися арешти та знищення кольору вірменської нації – її інтелігенції. Близько 800 осіб – письменників, вчених, лікарів, священиків і вірменських депутатів турецького меджлісу (парламенту) – було вбито. 1915-й вважається піком геноциду вірмен в Туреччині, регулярні ж гоніння почалися ще в XIX столітті. У результаті масової різанини і депортації загинуло близько 1.5 млн чоловік, 350 тис. вірмен стали біженцями, а в Туреччині залишилося близько 82 тис. з 3 млн вірмен, що проживали там на початку XX ст. Геноцид вірмен визнали Рада Європи, Європарламент, Підкомісія ООН із запобігання дискримінації та захисту меншин, Комісія ООН з військових злочинів, Всесвітня рада церков, а також багато країн світу. 19 травня 2005 року Верховна Рада Криму прийняла рішення оголосити 24 квітня Днем пам'яті жертв геноциду вірмен. 24 квітня стало днем ​​пам'яті невинних жертв і щороку відзначається і у Вірменії, і в діаспорі.

1967 – Володимир Михайлович Комаров, льотчик-космонавт СРСР. Загинув при завершенні польоту на кораблі «Союз-1».

1991 – Микита Михайлівський, радянський актор («Вам і не снилося», «Парасолька для молодят», «Акселератка», «Вийти заміж за капітана», «Міс мільйонерша»).

2004 – Есте Лаудер, засновниця косметичної імперії «Estee Laude».

У Харкові...

24 квітня 1880 року «послідувало відкриття у нас Харківського відділення Імператорського технологічного товариства з Промисловим Технічним музеєм». Першим головою відділення обрано професора хімії М.М. Бекетова. У перший час відділення займається розробкою програми вищого технічного училища в Харкові та середнього ремісничого для дітей нижчих верств населення. У 1882 році був відкритий і «Промислово-Технічний музей».

Іменини відзначають...

Антип, Іван, Мартин, Яків.

comments powered by HyperComments