За те, що дорого коштує. 26 квітня – Міжнародний день інтелектуальної власності

Вівторок, 26 квітня 2011, 08:30
Це свято засновано 10 років тому за рішенням Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності.
міжнародний день інтелектуальної власності

Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини та вдосконаленні суспільства.

Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному і культурному розвитку.

Також в цей день...

У 1658 році указом царя Олексія Михайловича головна вежа Московського Кремля перейменована в Спаську.

1783 – тринадцятирічного Людвіга ван Бетховена призначили музикантом клавішних інструментів придворного оркестру в Бонні.

1792 – Руже де Ліль склав бойову пісню для Рейнської армії. З цією піснею на вустах 30 липня того ж року в Париж увійшов Марсельський добровольчий батальйон, а пісня стала відома як «Марсельєза».

1863 – в петербурзькому Маріїнському театрі була вперше виконана опера українського композитора Семена Степановича Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм». Лібретто написав сам Семен Степанович, і він же виступив у головній партії молодецького козака-підкаблучника Карася.

1912 – був створений перший в російській і світовій мультиплікації об'ємний фільм «Прекрасна Люканіда» (творець фільму В. А. Старевич).

1964 – у продажу з'явився перший диск «Rolling Stones».

1986 – відбулося весілля Арнольда Шварценеггера і Марії Шрайвер.

1991 – прийнятий Закон «Про реабілітацію репресованих народів».

1998 – у Х'юстоні (США) барбадосец Рон Кінг провів наймасовіший в історії сеанс одночасної гри в шашки, зігравши з 385 супротивниками і вигравши в усіх. У тому ж році на лондонському марафоні Нік і Аластейр Бенбоу встановили світовий рекорд в марафоні з прив'язаними один до одного ногами – 3 години 40 хвилин 16 секунд.

Про знаменитих світу цього...

У 1573 році народилася Марія Медічі, королева Франції в 1600-1610 рр.

1710 – Томас Рід, засновник шотландської школи філософії «здорового розуму».

1798 – Ежен Делакруа, французький художник.

1886 – Ма Рейні (справжнє ім'я Гертруда Пріджет Рейні), американська співачка, названа Матір'ю блюзу.

1910 – Томоюки Танака, японський продюсер і кінорежисер, автор найбільшого в історії серіального бестселера про Годзіллі.

1939 – Владислав Дворжецький, актор театру і кіно («Біг», «Земля Саннікова», «Капітан Немо»).

1963 – Джет Лі (справжнє ім'я Лі Лянцзе), китайсько-американський актор фільмів кунг-фу.

Не цокаючись...

У цей день, 26 квітня, 1986 року сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Цю аварію називають найбільшою екологічною катастрофою XX століття, її відгомони, на жаль, позначаться ще не на одному поколінні. У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем ​​пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію. Резолюція ООН, схвалена в грудні 2003 року, закликала країни – члени ООН відзначати 26 квітня як Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

А в 1999 році блюзнірсько-однойменний комп'ютерний вірус «Чорнобиль» вразив, за різними оцінками, до півмільйона комп'ютерів по всьому світу.

Іменини відзначають...

Артем, Дмитро.

comments powered by HyperComments