Відбиваємо морзянку в день народження памперсів

Середа, 27 квітня 2011, 08:30
У цей день 1965 року в США були запатентовані одноразові підгузники під торговою маркою «Памперс». Їх творцем став Віктор Міллз – американський хімік і за сумісництвом дідусь трьох маленьких онуків.
памперси

Історія створення памперсів почалася, коли Міллз був змушений наглядати за своїми онуками. Зіткнувшись з масою незручностей, пов'язаних зі зміною пелюшок, він додумався – прати не треба, а треба викидати. Він зрозумів, що повинен існувати одноразовий підгузник (з матеріалу, що добре вбирає рідину й не утрудняє рухів дитини), який можна поміняти швидко і без ускладнень, а потім просто викинути.

Сьогодні поряд з дитячими підгузниками існують і підгузники для дорослих і навіть для тварин. Більш того, цей корисний винахід давно покинув межі Землі й без нього не обходиться жоден космічний політ. Також їх використовують, наприклад, при тривалих перегонах на автомобілях і в інших подібних ситуаціях, а світовий ринок одноразових підгузників щорічно поглинає продукцію обсягом в мільярди доларів.

Також в цей день...

У 1963 році до Москви вперше прибуває лідер кубинської революції Фідель Кастро Рус. З Острова Свободи він вилетів таємно, оскільки не можна було виключити можливість «випадковою» атаки його літака американцями.

1995 – Верховна Рада затвердила першу державну нагороду України – орден Богдана Хмельницького.

Про знаменитих світу цього...

У 1791 році народився Семюел Фінлі Бриз Морзе, американський художник і винахідник, 1-й президент Національної академії малюнка. Всім відомі його телеграфний апарат і абетка-код. А ось Морзе-художника мало хто знає. Одна з його картин – «Галерея Лувра», де зображені 38 шедеврів цього музею, сам Морзе і його друг – письменник Фенімор Купер з сім'єю.

1822 – Уліс Сімпсон Грант, американський генерал, головнокомандувач армії Півночі в роки Громадянської війни в США і 18-й президент США (1869-77).

1900 – Уолтер Ланц, американський мультиплікатор, завдяки якому в 1940 році з'явився на світ один із самих популярних мультиплікаційних героїв дятел Вуді Вудпеккер.

1931 – Ігор Давидович Ойстрах, російський скрипаль, диригент.

1927 – Євген Моргунов, актор театру і кіно. Всього в кіно Євген Моргунов виконав понад 100 ролей, але прославила його роль-маска Бувалого в комедіях Леоніда Гайдая.

1959 – Марина Левтова, кіноактриса. Знялася в понад 50 художніх фільмах («Ключ без права передачі», «ТАРС уповноважений заявити», «Рафферті», «Візит до Мінотавра», «Зона Любе»).

1967 – Олександр Лазарєв-молодший, актор театру і кіно («Артефакт», «Важкий пісок», «Парк радянського періоду», «Честь маю!..»)

Не цокаючись...

1521 – на Філіппінах аборигени вбили португальського мореплавця Фернана Магеллана, першого мореплавця, під командуванням якого був здійснений кругосвітній вояж. Не щастить їм, Кука ось теж...

1865 – катастрофа на річці Міссісіпі (США) з пасажирським колісним пароплавом «Султанша». Пароплав був перевантажений – 2394 людини – більш ніж в 3 рази вище допустимої норми. Крім цього був узятий попутний вантаж і вугілля. У 8 милях від Мемфіса вибухнув паровий котел. У лічені хвилини судно перетворюється на велетенське багаття, що пливе вгору по річці: парова машина і другий котел не постраждали, гребні колеса продовжували обертатися. Кількість убитих вибухом, які загинули у вогні, що потонули і зниклих без вести склало близько 1653 чоловік, врятувалися 741 осіб. У лікарні від каліцтв і опіків померло близько 70 людей. Загальне число жертв цієї катастрофи склало більше 1700 чоловік.

1945 – Адольф Гітлер віддав наказ відкрити шлюзи на річці Шпреє і затопити станцій метро, ​​після того як дізнається, що в метро проникли радянські солдати. Гинуть тисячі людей – поранені німецькі солдати, жінки, діти.

1982 – в ніч на цей день 27-річний південнокорейський поліцейський У Бом Кон, перебуваючи в сильному підпитті, убив 57 і поранив 35 людей (саме масове вбивство однією людиною). Не всяка горілка однаково корисна...

1998 – Карлос Кастанеда, американський письменник-езотерик.

2007 – Мстислав Ростропович, видатний музикант і диригент.

2007 – Кирило Лавров, актор театру і кіно («З життя начальника карного розшуку», «Кольє Шарлоти», «Бандитський Петербург», «Майстер і Маргарита», «Ленінград»).

У Харкові...

«...У 1853 році, зазнавши шість повеней, мешканці Панасівки зважилися звернутися до Кокошкіна (Харківський генерал-губернатор) з проханням про добродійну начальницьку участь до їх положення. За розпорядженням генерал-губернатора будівельною комісією запропоновано було архітектору Данилову представити проект осушення Панасівки. Гірські потоки вирішено направити на канал і підняти низовину за каналом, щоб не дати воді можливості розливатися по цій низовині, як вона розливалася раніше. Крім того, вирішено осушити за допомогою іншого каналу й саму низовину, яка сама по собі, без гірських потоків, була резервуаром для снігової та дощової води. Останній канал постановлено з'єднати з тим, який проектували для осушення місцевості, прилеглої до тюремного болоту». Кошторис на ці роботи – 105 р. 11 коп. 27 квітня 1853 року Кокошкін дає дозвіл приступити до робіт...

Іменини відзначають...

Антон, Євстафій (Остап), Іван, Мартин.

comments powered by HyperComments