По метлам! Сьогодні – Вальпургієва ніч

Субота, 30 квітня 2011, 08:30
У ніч з 30 квітня на 1 травня відзначається Вальпургієва ніч – найважливіше з язичницьких свят, присвячених родючості.
мультфільм летючий корабель

Назва Вальпургієва ніч пов'язана з ім'ям святої Вальпурги, Уімбурнской черниці, яка приїхала з Англії до Німеччини в 748 році з метою заснування монастиря. Вона померла 25 лютого 777 року в Хайденхайм. Вона користувалася надзвичайною популярністю, і її дуже скоро почали вшановувати як святу. У римському списку святих її день – 1 травня.

У середні століття існувало повір'я, що Вальпургієва ніч є ніччю бенкету відьом у всій Німеччині і Скандинавії. Відьми сідали верхи на мітли та зліталися на гірські вершини, де проводили час у диких бенкетах і танцях.

Зараз в ніч з 30 квітня на 1 травня відзначають Вальпургієву ніч по всій Центральній та Північній Європі – це свято зустрічі весни, коли запалюються величезні багаття, щоб віднадити відьом, які злітаються в цю ніч на шабаш. Програма свята не змінюється вже більше 100 років: старовинні ігри, на зразок наших пальників, виступи студентських хорів і традиційні вогнища напередодні Вальпургієвої ночі. Ось так канонізована свята стала втіленням тьми.

Кілька слів про те, які заходи вживаються людьми у ніч на 1 травня в різних європейських країнах.

У Скандинавії палять багаття, щоб привернути весну, відлякати духів і позбутися від зібравшегося за зиму сміття, і їдять гравлакс – свіжого лосося, маринованого в солі, цукрі і кропі.

У багатьох європейських країнах із заходом сонця хлопчаки починають кричати і підривати петарди. Тому що найкращий засіб від духів – шум.

У Чехії напередодні Вальпургієвої ночі насипають на поріг пісок або траву, щоб відьми не могли увійти до будинку, доки не перерахують всі піщинки або травинки.

У Баварії жартівники мажуть дверні ручки зубною пастою, переносять двері в інше місце і витягують з черевиків шнурки. Вальпургієва ніч у них – зовсім як наш напередодні Івана Купала.

Також в цей день...

У 311 році Галерій, чиє повне ім'я Гай Галерій Валерій Максиміан, з 305 року є повновладним правителем Східної частини Римської імперії, підписав едикт, що вперше дозволив населенню відкрито сповідувати християнство і сприяти поширенню цього віровчення.

1472 – у московському Кремлі заклали Успенський собор. Не в сенсі в ломбард, а в сенсі почали будувати.

1722 – у газеті New England Courant вперше згадується гра більярд.

1789 – відбулася церемонія інавгурації першого Президента США. Ним став головнокомандувач американської Континентальної армією Джордж Вашингтон. Мова Вашингтона складалася всього з 135 слів. Текст присяги Вашингтон завершив словами «так допоможи мені Бог».

1803 – США купили у Франції Луїзіану. Нинішній штат був куплений за ціною 4 центи за акр – удвічі дорожче Аляски.

1877 – день народження грамофона. Французький поет Шарль Кро передав Академії Наук опис першого грамофона.

1900 – Гаваї стали територією США.

1952 – на телебаченні була показана перша реклама іграшки. Це був пластмасовий Містер Картопляна Голова, до якого додавалися різні додаткові аксесуари. Тільки за перший рік було продано іграшок на 4 мільйони доларів. У 1987 році Американське товариство боротьби з раком змусило виробників раз і назавжди витягнути з рота картопляного героя курильну трубку. А в 2002 році страхова компанія для пенсіонерів видала Містеру Картопляній Голові членську картку.

1954 – у Києві відкрито пам'ятник Щорсу. За однією з версій, скульптору позував Леонід Кравчук, який став пізніше президентом України.

1990 – почала мовлення перша незалежна музична радіостанція Росії «Європа Плюс».

1992 – у Женеві було оголошено, що технологія Всесвітньої павутини (World Wide Web), розроблена співробітником Європейської лабораторії фізики елементарних частинок (CERN) англійцем Тімом Бернерс-Лі, буде для всіх безкоштовною. Ось тут-то Інтернет і покрокував вперед семимильними кроками.

2002 – у місті Обнінську назавжди зупинений реактор першої в світі атомної електростанції.

Про знаменитих світу цього...

У 1883 році народився Ярослав Гашек, чеський письменник-сатирик, «тато» бравого солдата Швейка.

1893 – Йоахім фон Ріббентроп, міністр закордонних справ Німеччини (1938-1945 рр.), Той самий, хто разом з Молотовим «подарував» Україні половину її нинішніх західних територій.

1956 – Ларс фон Трієр, датський режисер («Догвілль», «Розсікаючи хвилі», «Танцююча в темряві») і сценарист.

1962 – Микола Фоменко, колишній музикант групи «Секрет», кіноактор, автогонщик, теле-і радіоведучий, майстер фраз типу «Не перепилися ще богатирі на землі російської!»

1967 – Філіп Кіркоров, зайчик-примадонн російської естради.

1974 – Андрій Губін, естрадний співак.

1982 – Кірстен Данст, американська актриса («Інтерв'ю з вампіром», «Вімблдон», «Людина-павук»).

1982 – Артем Ткаченко, російський актор («Мечоносець», «Індиго»).

Не цокаючись...

У 1883 році помер Едуар Мане, французький художник, один з основоположників імпресіонізму.

1945 – Адольф Гітлер, глава німецького націонал-соціалістичної держави. Як виняток за цю подію можна і цокаючись...

1983 – Мадді Уотерс, американський блюзовий гітарист, співак і композитор.

1993 – Микола Крюков, актор театру і кіно («Піднята цілина», «Звичайна історія», «Помилка Оноре де Бальзака», «Бронзовий птах», «Останній дюйм», «Смерть під вітрилом», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона»).

30 квітня 2008 Указом Президента було оголошено в Україні Днем національного трауру на згадку про загиблих у катастрофі вертольота Мі-8 над Чорним морем і корабля «Нафтогаз-67» у Південно-Китайському морі.

У Харкові...

До початку травня 1787 року завершилися вибори в першу Харківську Думу за Городовим Положенням від 1785 року. Дума складалася з Загальної та шестигласної. Загальну Думу складають міський голова і голосні від «справжніх міських обивателів, від гільдій, від цехів, від іногородніх та іноземних гостей, від іменитих громадян і від посадських». Вибори гласних виробляються всіма обивателями міста, що володіють відомим майновим цензом, незалежно від станів, а міський голова вибирається вже голосними зі свого середовища. Вибори в шестигласну думу (один представник від кожного з шести станів) виробляє Загальна зі свого середовища. Голосні Загальної Думи (депутати міськради) дають підписку бути в загальні збори щотижня по понеділках і без відома Думи не відлучатися з міста, Шестигласна (виконком) веде поточні міські справи.

На перших же зборах 3 травня 1787 року під час виборів в шестигласну Думу вирішується питання про час думських зборів: Шестигласна повинна збиратися щотижня по середах, Загальна – три рази на рік, «а коли потреба і користь вимагає, – і в інший час, коли їм буде від голови міста сповіщення».

Таким була перша Харківська міськрада.

Іменини відзначають...

Олександр, Семен.

comments powered by HyperComments