Піднімаємося на Червону гірку й відзначаємо Антипасху

Неділя, 1 травня 2011, 08:30
Перша неділя після Великодня у церковному календарі носить назву Антипасхи або Фоміної неділі. У народі цей день називається Червоною гіркою.
червона гірка

Назва Антипасха означає «замість Пасхи» або «протилежний Великодню» – але це не протиставлення, а звернення до минулого свята, повторення його на восьмий день після Великодня.

Починаючи з Фоміній неділі в Православній Церкві після тривалого великопісного перерви відновлюється здійснення таїнства вінчання. На Русі саме на цей день, Червону гірку, доводилося найбільше весіль, влаштовувалися гуляння, сватання.

Також в цей день...

У 1707 році відбулося об'єднання Шотландії з Англією (Англо-шотландська унія), утворення Великобританії.

1786 – у Відні з успіхом пройшла прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро».

1836 – у Александринском театрі Петербурга пройшла прем'єра п'єси Гоголя «Ревізор». Реакційна критика зустріла п'єсу в багнети: «Ні, це не прості дрібнички; на це звернути потрібно сувору увагу. За такі собі речі в Сибір посилають». Цькування так подіяло на Гоголя, що він вирішив на час виїхати з Росії. Добровільне вигнання буде продовжуватися (з короткочасними приїздами на батьківщину) більше десяти років.

1840 – в Англії з'являються у продажу перші в світі поштові марки: чорна однопенсова та синя двухпенсова з профілем королеви Вікторії. Автором ідеї використання марок для оплати поштових відправлень був Роуленд Хілл, пізніше удостоєний рицарського звання.

1884 – у Чикаго почалося будівництво будівлі, що вперше отримала титул «хмарочоса». У першому хмарочосі було всього 10 поверхів...

1886 – американські робітники організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робітників Чикаго, прийняв рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах.

1907 – у багатьох європейських столицях пройшли демонстрації трудящих з нагоди свята Першого травня, а у Варшаві в цей день оголошений загальний страйк.

1915 – у свій останній рейс вийшов англійський лайнер «Лузітанія». Загибель цього корабля стала приводом для вступу США в Першу світову війну.

1931 – у Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої (на той момент) будівлі у світі – 102-поверхового «Емпайр стейт білдінг».

1940 – офіційно оголошено про скасування Олімпіади 1940 року – у зв'язку з війною.

1966 – останній виступ «Бітлз» в Англії під час концерту лауреатів щорічного опитування музичного журналу «New Musical Express» на стадіоні «Уемблі».

Про знаменитих світу цього...

У 1862 році народився Марсель Пруст, французький письменник.

1880 – Альберт Ласкер, американський філантроп, батько сучасної реклами. Ласкер зробив рекламу агресивною: вона стала не просто інформувати потенційного покупця про нові товари або послуги, а нав'язувати їх їм, тобто фактично продавати.

1924 – Віктор Астаф'єв, російський радянський письменник, автор творів «Цар-риба», «Сумний детектив».

1946 – Джон Ву, китайський та американський кінорежисер («Зламана стріла», «Без обличчя», «Місія нездійсненна-2», «Ті, що говорять з вітром»).

1949 – Ядвіга Поплавська, білоруська співачка, учасниця групи «Вєраси» («Малинівка», «Я у бабусі живу», «Білий сніг»).

1961 – Олена Ханга, російська журналістка і телеведуча. Найбільш відомий як автор і ведуча популярних телешоу «Про це» і «Принцип доміно».

Не цокаючись...

У 1873 році помер Давид Лівінгстон, шотландський місіонер, видатний дослідник Африки.

1978 – Арам Хачатурян, вірменський композитор.

1979 – Віль Ліпатов, російський радянський письменник.

У 1994 році під час гонок розбився бразильський пілот Формули-1 Аертона Сенна, триразовий чемпіон світу.

У Харкові...

У 1869 році харків'яни спостерігали рідкісне для наших широт явище – північне сяйво.

1902 – при поштовій конторі на Харківському залізничному вокзалі відкрито телеграф.

1924 – у Харкові випущений перший радянський гусеничний трактор «Комунар» серії «Фордзон-Путиловец».

Іменини відзначають...

Віктор, Григорій, Юхим, Іван, Кузьма, Михайло, Фелікс.

comments powered by HyperComments