П'ємо за вільну пресу та зірку на ім'я Сонце

Вівторок, 3 травня 2011, 08:30
Сьогодні у світі відзначається Всесвітній день свободи преси (друку, як кому ближче).
день свободи преси

Всесвітній день свободи друку є щорічним нагадуванням міжнародному співтовариству про те, що свобода друку і свобода вираження думок є основними правами, закріпленими у Загальній декларації прав человека.Еті права являють собою основу демократії і надають реальний вплив на життя людей в усьому світі.

Ну а щоб привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії Європейське відділення Міжнародного суспільства сонячної енергії, починаючи з 1994 р., на добровільній основі організовує 3 травня щорічний День Сонця. У цей день відбуваються заходи, пов'язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.

Також в цей день...

У 1494 році Христофор Колумб відкрив Ямайку.

1862 відбулася презентація «Тлумачного словника» В. Даля. У цей день у товаристві любителів російської словесності з «напутнє слово» до свого «Словника» виступає сам автор: «І ось з якою метою, в якому дусі складений мій словник: писав його не вчитель, не наставник, не той, хто знає справу краще за інших, а хто більше від багатьох над ним працював, учень, який збирав весь вік по крупиці те, що чув від учителя свого, живої російської мови. Багато ще треба працювати, щоб розкрити скарби нашого рідного слова, привести їх у стрункий порядок і поставити повний, гарний словник, але без піднощиків палати не будуються, треба докласти багато рук, а робота чорна, непримітна, некорисливих...»

1902 – в США заснована компанії «Пепсі-кола».

1904 – американський винахідник Джордж Паркер патентує свою першу авторучку.

1978 – перше спамерське повідомлення розіслав один з менеджерів комп'ютерної компанії DEC по приблизно 400 адресами. Чекаємо листів з пропозицією збільшити ПЕЧІНКУ.

1991 – у столиці Намібії була підписана «Віндхукская декларація», що закликає уряди держав всього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. Відзначається за рішенням ЮНЕСКО як Всесвітній день свободи друку.

Про знаменитих світу цього...

У 1900 році народився Федір Нікітін, російський актор, кінорежисер («Будинок у заметах», «Уламок імперії», «До мене, Мухтар!», «Проданий сміх»).

1939 – Леонід Нечаєв, російський кінорежисер («Про Червону Шапочку», «Пригоди Буратіно» та ін.)

1956 – Наталія Андрейченко, акторка («Мері Поппінс, до побачення», «Військово-польовий роман», «Сибіріада»).

Не цокаючись...

У 1642 році помер Дмитро Пожарський, національний герой Росії, військовий діяч.

1987 – Деліла, французька співачка і актриса.

1990 – Пімен, патріарх Московський і всієї Русі.

У Харкові...

У 1938 році в Харкові народився Аркадій Інін. Насправді його прізвище Гуревич. Псевдонім Інін, що став вже прізвищем, він узяв на честь своєї дружини Інни. Закінчив політехнічний інститут. Студентський естрадний театр, капусники та участь у КВК зробили свою «доленосне» справа – через 8 років роботи за фахом він, інженер, надходить у ВДІК і починає професійно займатися драматургією. Сценарист, письменник, драматург, публіцист. Автор близько тридцяти кінокомедій, випустив більше п'ятнадцяти книг, автор близько двохсот теле-і радіопередач («Десь є місто, або Клуб земляків», «Трамвай бажань» у співавторстві з Олександрою Ліванської, «Сімейний клуб «Ти і  »), газетних статей і журнальних фейлетонів.

Іменини відзначають...

Олександр, Гаврило (Гаврило), Григорій.

comments powered by HyperComments