За складану парасольку та академію Оскарів

Середа, 4 травня 2011, 08:30
4 травня 1715 року в Парижі була виготовлена перша складана парасолька, а в 1927-му – в США створено Академію кіномистецтва, яка пізніше заснувала призи «Оскар».
парасоля

Також в цей день...

У 1838 році діячі культури викупили з кріпосної неволі українського поета Тараса Шевченка.

1896 – у Лондоні вийшов перший випуск «Daily Mail».

1904 – в Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс почали виробництво автомобілів під назвою «Роллс-Ройс».

1935 – Сталін на випуску червоних офіцерів вимовив свою знамениту фразу: «Кадри вирішують все!».

1947 – у Каліфорнії виникла моторизована банда «Ангели пекла».

1966 – у Турині міністр автопромисловості СРСР Олександр Михайлович Тарасов підписав протокол про участь італійської фірми «Фіат» у спорудженні промислового комплексу з виробництва легкових автомобілів у СРСР. У Тольятті випускався автомобіль, заснований на моделі Фіата-124. Мало відомо, що протокол був підписаний за участю посередницької фірми «Новасідер», і великі кошти, які ця фірма отримала за комісію, пішли на фінансування італійської компартії. Директор фірми «Новасідер» Соваретті був, що називається, своєю людиною в СРСР і навіть примудрився вивезти з Москви спершу свою першу радянську дружину, а потім і другу, хоча це було нелегко, тому що розлучатися у католицькій Італії тоді було неможливо.

1974 – пісня "Waterloo" групи «АВВА» посіла перше місце в музичному рейтингу США.

1976 – перший концерт групи «KISS».

1979 – Маргарет Тетчер стає прем'єр-міністром Великобританії – першою і поки єдиною жінкою-прем'єром Великобританії.

1988 – компанія «Пепсі-кола» стала першою західною фірмою, що купила рекламний час на Центральному радянському телебаченні.

1995 – у день п'ятиліття проголошення незалежності Латвії, в латвійському селищі Скрунді, що в 120 км на південний-захід від Риги, американською фірмою "Controlled Demolition Inc", найнятої урядом, демонстративно підірвано недобудований багатоповерховий будинок, який в радянські часи споруджувався для розміщення радіолокаційної станції далекого виявлення. Величезна бетонна коробка за секунди осіла на очах у численних глядачів, присутніх на барвисте шоу з виконанням патріотичних пісень та піротехнічними забавами. На місці підірваного будинку була посіяна трава, а понад 10 тисяч тонн високоякісного арматурного металу фірма-підривник отримала в оплату з правом продати одній з європейських країн.

1997 – Сеферіно Хіменес Малья був проголошений Блаженним і став офіційним покровителем циган у католиків.

Про знаменитих світу цього...

У 1655 році народився Бартоломео Крістофорі, італійський музичний майстер – винахідник фортепіано.

1673 – з'явився на світ Клод Жілль, перший французький актор.

1749 – народилася Шарлотта Сміт, англійська романіст і поет. Вона складала не тільки з метою вираження своїх почуттів, але й з наміром заробити. Шарлотта рано вийшла заміж і народила десятеро дітей. Після того, як її чоловік був поміщений у в'язницю за борги, вона була змушена утримувати себе і своїх дітей письменницькою працею. Хоча її «елегії» принесли їй дохід, вона все ж звернулася до більш прибуткового жанру: публікуючи на рік за романом, вона непогано утримувала свою сім'ю.

1772 – Фрідріх Арнольд Брокгауз, німецький видавець, засновник знаменитого енциклопедичного видавництва.

1777 – Луї Тенар, французький хімік, який відкрив перекис водню.

1846 – Еміль Галле, французький художник, майстер художнього скла і меблів. Розробив особливу техніку виготовлення декоративних предметів (ваз) з багатошарового скла, які стали називати по імені майстра – «галлів».

1852 – Аліса Лідделл, дівчинка, для якої Люїс Керолл написав «Алісу в країні чудес» і «Алісу в Задзеркаллі».

1881 – Олександр Керенський, видний російський політичний і громадський діяч, голова Тимчасового уряду.

1899 – Фріц фон Опель, німецький промисловець, творець автомобілів "Опель".

1929 – Одрі Хепберн (справжнє ім'я Одрі Кетлін Хепберн-Растон), британська актриса англо-голландського походження, часто грала безневинних, напівдитячих персонажів («Римські канікули», «Моя прекрасна леді»).

1966 – Дмитро Лаленков, актор театру і кіно («Леся + Рома»).

1987 – Настя Каменських, співачка.

Не цокаючись...

У 1760 році в Англії за вбивство був повішений лорд Феррес. Сам по собі цей факт не дуже примітний (не він перший знатний дворянин, засуджений за злочин до смерті, не він останній). Справа в тому, що лорд Феррес став останнім, кого позбавили життя не за допомогою мотузки, як пересічного простолюдина, а так, як наказував багаторічний звичай, – за допомогою шовкового шнурка. Так було покінчено ще з одним привілеєм англійського дворянства. Сама страта лорда була обставлена ​​по вищому розряду: до місця страти він прибув у власній парадній кареті, запряженій шестіркою коней, на ешафот зійшов у своєму весільному костюмі з білого шовку, обшитому срібними галунами і дорогим мереживом.

1839 – помер Денис Давидов, російський поет, герой Вітчизняної війни 1812 р.

У Харкові...

4 травня 1871 року «Височайше затверджено статут Харківського Земельного банку...».

Іменини відзначають...

Олексій, Денис, Федір.

comments powered by HyperComments