П'ятниця, 13-е: день округлення столових приладів

П'ятниця, 13 травня 2011, 08:32
П'ятниця 13-го дня будь-якого місяця вважається в багатьох культурах днем невдачі. Але випити, мабуть, варто. Авось п'ять крапель і розсіють темні хмари, що згущуються над вашою головою.
п'ятниця, 13

Якщо ж ви принципово не вірите в забобони і навідріз відмовляєтеся пити за подібну дату, пропонуємо випити за... цілком звичний столовий ніж. Адже саме в цей день 1637 року кардинал Рішельє, пам'ятаючи про своїх ворогів, наказав закруглювати всі кинджали, які використовувалися за їжею для нарізування м'яса, створивши таким чином столовий ніж.

Також в цей день...

У 1857 році через безглузді чутки про те, що впадуть високі будинки, парижани в паніці залишили місто.

1865 – відкритий Новоросійський університет в Одесі (зараз Одеський національний університет імені І. І. Мечникова).

1895 – у США згоріла лабораторія Ніколи Тесли, американського винахідника, серба за національністю. У вогні загинули журнали із записами експериментів і досліджень у галузі радіо, рентгенівського випромінювання, бездротової передачі звуку, передачі енергії і саморушних екіпажів, на які Тесла не встиг оформити патент або запустити у виробництво. Зокрема, ще в 1893 році Тесла збудував хвильової радіопередавач і продемонстрував його роботу. У 1943 році Верховний суд США підтвердив права Тесли на винахід радіо.

1920 – у Манчестері на конференції лікарів-дантистів цукор названий головною причиною хвороби зубів, щоб уникнути згубних наслідків рекомендувалося після солодощів пити сухе шампанське.

1940 — у західних областях України й Білорусії створені відділи НКВС по боротьбі з бандитизмом

1950 – в англійському місті Сільверстоуні пройшла перша гонка першого чемпіонату «Формули-1».

1958 – Георг де Местраль зареєстрував торговельну марку розробленої ним самим застібки-липучки Velcrо (від французьких слів velours – «оксамит» і crochet – «гачок»). Так вона називається в деяких західноєвропейських країнах і сьогодні.

1975 — Київське «Динамо» вперше виграло Кубок володарів кубків Європи з футболу, перемігши з рахунком 3:0 угорський клуб «Ференцварош»

1992 – Верховна Рада України скасувала декларацію про незалежність Криму.

1998 – група фанатів ляльки Барбі вийшла на вулиці Лос-Анджелеса з плакатами, які вимагають, щоб їхній кумир був зображений на марці на честь Американської програми поштової служби 2000 року. Місяцем раніше було оголошено, що Барбі – одна з 30-ти кандидатів, які змагатимуться за право бути відображеним на марках, присвячених 60-м рокам. Демонстрація не допомогла – знайшлися особистості солідніше.

Про знаменитих світу цього...

У 1840 році народився Альфонс Доде, французький прозаїк і драматург («Тартарен з Тараскона», «Набоб»).

1849 – Панас Мирний (справжнє ім'я Панас Якович Рудченко), український письменник («Хіба ревуть воли, як ясла повні?», «Лимерівна», «Повія»).

1923 – Ісаак Шварц, радянський композитор, автор музики до багатьох театральних спектаклів і кінофільмів («Біле сонце пустелі», «Солом'яний капелюшок», «Втеча містера Мак-Кінлі»), заслужений діяч мистецтв Росії.

1937 – Роджер Желязни, американський письменник-фантаст («Хроніки Амбера», «Міст із попелу», «Знаки дороги», «Варіант Єдинорога», «Тут бувають дракони»).

1939 – Харві Кейтель, американський актор («Кримінальне чтиво», «Скажені пси», «Таксист», «Від заходу до світанку»).

1950 – Стіві Уандер (справжнє ім'я Стівіленд Джадкінс Морріс), американський співак і композитор, сліпий від народження.

 1961 – Денніс Родман, американський баскетболіст, гравець НБА, кіноактор, ведучий власної програми на MTV, автор книг-бестселерів, актор і діяч шоу-бізнесу.

Не цокаючись...

 У 1916 році помер Шолом-Алейхем (справжнє ім'я Соломон (Шолом) Наумович (Нохумович) Рабинович), єврейський письменник, який більшу частину життя творив в Україні.

1930 – Фрітьоф Нансен, норвезький мандрівник, океанограф, громадський діяч.

1933 – наклав на себе руки Микола Хвильовий (справжнє прізвище Фітільов), український письменник, публіцист.

1956 – Олександр Фадєєв, радянський письменник і громадський діяч («Молода гвардія», «Розгром»).

2002 – Валерій Лобановський, радянський і український футбольний тренер.

У Харкові...

У травні 1768 року харківський губернатор Щербінін звертається до Преосвященному Порфирію (єпископ Бєлгородський Порфирій Крайський – вищий начальник Харківського Колегіуму) з проханням про призначення особливого вчителя, який міг би викладати катехізис учням Колегіуму і додатковий класів. Вибір відповідного для цієї особи, визначення годин тощо брав на себе преосвященний; але навряд чи Щербінін не мав тоді на увазі свого власного кандидата – і цим кандидатом був не хто інший, як знаменитий український філософ Григорій Савич Сковорода.

Іменини відзначають...

Василь, Гнат, Максим, Микита, Яків.

comments powered by HyperComments