На тата-маму розрахуйсь! 15 травня – Міжнародний день сім'ї

Неділя, 15 травня 2011, 08:24
Міжнародний день сім'ї заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім'ї, дозволити їх у міру сил і як слід відзначити дозвілля.
день сім'ї

З родини починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності і прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Від батьків безпосередньо залежить, ким дитина вступить у доросле, повну алкогольних випробувань, життя: непідготовленим дилетантом, здатним ганебно впасти, ставши жертвою перших ста грам, або ж могутнім титаном, який запросто може зустріти ранок нового дня бадьорим та свіжим.

Також в цей день...

У 1648 році — Битва між повсталими українськими козаками під керівництвом Богдана Хмельницкого і авангардом військ Речі Посполитої при Жовтих Водах (по 16 травня)

1865 — у французькому журналі «Любитель автографів» була надрукована рецензія на щойно вийшов роман Бальзака «Шагренева шкіра»: «Пан Бальзак, місце якому поряд з оповідачами «Тисячі і однієї ночі»... Читання «Шагреневої шкіри» можна порівняти з читанням «Кандіда» Вольтера... Воістину понад дається майстерність розповіді! Якщо ти великий вчений або серйозний письменник, але не володієш даром оповідача, ніколи ти не станеш настільки популярний, як пан Бальзак! Бог, створивши Бальзака, вигукнув: «Ось оповідач!» Скільки розмаху, скільки духовності! Як вдається Бальзаку розібрати по кісточках світ! Який чудовий хроніст! Скільки в ньому холоднокровності та пристрасті у нерозривній єдності!» Людиною, у настільки сліпучих фарбах зобразив Бальзака, виявився не хто інший, як сам Бальзак.

1905 – заснований Лас-Вегас. Першими на місці майбутньої столиці грального бізнесу в 1855 р. з'явилися мормони з Юти. Незабаром вони пішли, а на цьому місці з поселення армія США спорудила в 1864 форт Бейкер. У 1905 в Лас-Вегасі з'явилася залізнична станція, і він став містом. Розквіт міста як самого злачного місця на планеті розпочався після Другої світової війни.

1928 – на екрані вперше з'являється мультиплікаційний герой Міккі-Маус (мультфільм Plane Crazy), але спочатку він ще безголосий і мало схожа на себе дорослого.

1930 – американка Еллен Черч стала першою у світі стюардесою.

1940 – у США надійшли у вільний продаж нейлонові панчохи.

1959 – блакитні кити проголошуються вимираючим видом.

Про знаменитих світу цього...

У 1845 році в собі Іванівка поблизу Харкова народився Ілля Ілліч Мечников, російський мікробіолог і патолог, удостоєний в 1908 Нобелівської премії з фізіології і медицині (разом з П. Ерліхом) за дослідження природи імунітету. Плюс приз глядацьких симпатій за винахід одного із способів приготування кращого в світі опохмелоіда – кефіру.

1848 – Віктор Васнєцов, російський художник, майстер живопису на історичні та фольклорні сюжети.

1856 – Лаймен Баум, американський дитячий письменник, який написав книгу «Чарівник країни Оз», відому у нас у викладі письменника Волкова як "Чарівник Смарагдового міста».

1859 – П'єр Кюрі, французький фізик, нобелівський лауреат 1903 року. Відкрив разом з дружиною Марією Склодовської-Кюрі полоній і радій, досліджував радіоактивне випромінювання, ввів термін «радіоактивність».

1873 — Павло Скоропадський, генерал, гетьман України

1891 – Михайло Булгаков, російський письменник, автор культового роману «Майстер і Маргарита».

1914  —  Турк Брода, канадський хокеїст українського походження.

1925 – Людмила Касаткіна, актриса, пам'ятна глядачеві за виконання головних ролей у телефільмах «Приборкання норовливої», «Викликаємо вогонь на себе» і «Операція« Трест ».

1926 – Володимир Трошин, артист театру, співак, перший виконавець знаменитих «Підмосковних вечорів».

1940 – Світлана Світлична, актриса, головний секс-символ радянського кінематографа.

1955 —  у Відні представники СРСР, США, Великої Британії та Франції уклали Державний договір про відновлення незалежної і демократичної Австрії

Не цокаючись...

У 1157 році помер Юрій Долгорукий, князь суздальський і великий князь київський, син Володимира Мономаха.

1935 — Казимир Малевич, український і російський художник-авангардист, один із засновників нових напрямків у мистецтві — супрематизму та кубофутуризму, теоретик мистецтва

2005 – Наталія Гундарєва, актриса театру і кіно, знялася в картинах «Самотнім надається гуртожиток», «Осінній марафон», «Йдучи-йди», «Дульсінея Тобосская», «І життя, і сльози, і любов...», «Прощання слов'янки »,« Зимовий вечір у Гаграх »,« Небеса обітовані »,« Віват, Гардемарини! »,« Московські канікули »,« Її остання любов »і багатьох інших.

У Харкові...

У 1769 році Харківська Слобідська Губернська Канцелярія встановила правила «кому і скільки можна курити горілки». Згідно з цими правилами, повною свободою винокуріння користувався тільки «генералітет», якому можна було курити вино «за їх благорассужденію»; полковникам ж дозволялося мати чотири котли, штаб-офіцерам – 3 котла, обер-офіцерам, осавулам, ротмістра, полковим писарям, хорунжим і сотникам – 2 котли, військовим обивателям по одному котлу на 200 «душ».

Іменини відзначають...

Афанасій, Борис, Гліб, Зоя, Михайло, Роман.

comments powered by HyperComments