16 травня: за канонізацію Жанни д'Арк та перемогу під Жовтими Водами

Понеділок, 16 травня 2011, 08:30
У цей день 1920 року Жанна Д'Арк, народна героїня Франції, була канонізована Ватиканом. Дівчина з селянської сім'ї, в ході Столітньої війни очолювала боротьбу французів проти англійських загарбників, а в 1429-му звільнила Орлеан від облоги, потрапила в полон до бургундців-спільників англійців у 1430 році. Вони-то і продали її англійцям, що оголосили Жанну чаклункою і за наказом церковного суду стратити її спаленням на вогнищі.
Жанна Д'Арк

Також в цей день...

 У 1648 році — під Жовтими Водами військо Богдана Хмельницького завдало поразки польському війську Стефана Потоцького.

1703  —  на болотистому березі річки Неви на Заячому острові Петром I була закладена фортеця Санкт-Пітер-Бурх, яка пізніше стала називатися Петропавлівської. Ця дата вважається днем народження Санкт-Петербурга.

1836 – 27-річний Едгар Аллан По одружився зі своєю 13-річною кузиною Вірджинії Клем, хворою на туберкульоз.

1849 – прусський уряд, скориставшись тим, що Карл Маркс ще в 1845 – вийшов з прусського підданства, видало наказ про висилку його з Пруссії як іноземця. Маркс виїхав до Парижа, звідки незабаром також буде висланий і буде змушений переїхати до Лондона, де проживе до кінця своїх днів. Так привид комунізму і почав своє славне бродіння по Європі.

1902 – у Мадриді було відсвятковано сходження на престол короля Альфонса XIII, вчинене в день його шістнадцятиріччя. У зв'язку з цією подією король оголошується повнолітнім.

1924 – вийшов перший номер журналу «Мурзилка» для дітей від 6 до 9 років. У 2011 році він занесений до Книги рекордів Гіннесса як видання для дітей з найбільш тривалим терміном існування.

 1929 – вперше пройшла церемонія вручення нагород Американської академії кіномистецтв. Призи стали називатися «Оскарами» тільки з 1931 р., а тоді приз за кращу жіночу роль отримала Джанет Гейнор, за чоловічу – Еміль Яннінгс, а «Крила» режисера Вільяма Уеллмана стали фільмом-переможцем. У цьому німому фільмі розповідалося про закоханих в одну жінку (її грала Клара Боу) двох американських льотчиків під час Першої світової війни.

1966 — У Китаї оголошений початок «культурної революції».

2004 — українська співачка Руслана Лижичко здобуває перемогу в музичному конкурсі «Євробачення» 2004, здобувши переможних 280 балів на підставі телеопитування, яке проводилось в 36 країнах.

2008 — Україна стала 152-м членом Світової організації торгівлі.

 
Про знаменитих світу цього...

У 1718 році народилася Марія Агнезі, італійський математик, філософ, перша жінка, що стала професором математики.

1817 –  Микола Костомаров, історик. «Справжня любов історика до своєї Батьківщини може виявлятися тільки в строгій повазі до правди», – писав Микола Іванович. А взагалі, написав він 21 том творів. 

1887 – Ігор Северянин (Ігор Васильович Лотарев), поет Срібного століття, основоположник егофутурізма.

1905 – Генрі Джейнс Фонда, американський актор. Завдяки своєму яскравому стилю ідеально виконував роль американських першовідкривачів і людей честі. Батько актриси Джейн Фонди та актора й режисера Пітера Фонди.

1910 – Ольга Бергольц, ленінградська письменниця і поетеса. Її фраза «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» стала класичною.

1938 – Мстислав Запашний, радянський і російський артист цирку, дресирувальник хижих тварин.

1953 – Пірс Броснан, англо-американський актор, передостанній за рахунком Джеймс Бонд.

 1957 – Юрій Шевчук, поет, композитор, співак і лідер групи «ДДТ». 

1966 – Джанет Джексон, американська співачка і актриса, що прославилася, тому що її брат – Майкл Джексон.

Не цокаючись...

У 1703 році помер Шарль Перро, французький письменник-казкар.

2007 – Тетяна Лаврова, актриса театру і кіно («Випробувальний термін», «Час, вперед!», «Втеча містера Мак-Кінлі», «Денний поїзд», «Дні хірурга Мішкіна», «Довга дорога до себе», «Вишневий сад»).

У Харкові...

 16 травня 1816 року на засіданні міської думи «у присутності новопризначеного губернатора Муратова дума постановила очистити всі міські площі від куренів, побудованих без дозволу начальства і поза планом, так як вони неподобство місто і загрожують пожежними лихами...». Ярмаркові балагани виносять на Захарківська площа, знищують «міняльні столики», а балагани для торговців «червоним» товаром вирішують будувати на площах на розсуд губернатора.

Іменини відзначають...

 Петро, Тимофій.

comments powered by HyperComments