Усім інформаційним співтовариством п'ємо за віртуальних друзів

Вівторок, 17 травня 2011, 08:33
20 років тому, в 1991 році, цей день став важливим і знаменним днем у житті всіх користувачів Всесвітньої Павутини – з'явився перший інтернет-сервер.
сервер

Проект WWW (World Wide Web) почав своє існування набагато раніше – в 1989 році, коли Тім Бернерс-Лі вперше опублікував свої ідеї та пропозиції про створення всесвітньої комп'ютерної мережі. Проте детальна розробка проекту розпочалася лише через рік, коли Тім отримав доступ до комп'ютера NeXT. Який став першим інтернет-сервером, браузером (засіб перегляду Інтернет-сторінок) і редактором мережі.

Тільки після цього стало можливим втілення ідей Бернерса-Лі в реальність. 17 травня 1991 проект був остаточно допрацьований, представлений комітету CS. Саме тоді тоді з'явився перший Інтернет-сервер і був затверджений стандарт для сторінок WWW (World Wide Web).

Протягом 1991 року сервери з'явилися в інших дослідницьких центрах Європи і США. До листопада 1992 року в світі було 26 серверів, до кінця 1993 року ця цифра значно збільшилася і перевищила 200. У 1995 році WWW досяг таких масштабів, що його вже не можна було назвати «аматорської мережею». На сьогоднішній день Інтернетом користуються сотні мільйонів користувачів, а кількість серверів досягла величезних величин, і продовжує рости.

А ще 27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 травня Всесвітнім днем інформаційного співтовариства.

Цей день – професійне свято всіх програмістів, системних адміністраторів, інтернет-провайдерів, веб-дизайнерів, редакторів інтернет-видань і решти всіх людей, зайнятих у сфері інформаційних технологій.

 Інформатика в корені змінила вигляд цивілізації. Вона викликала справжній вибух у світовій економіці, різко підвищивши кількість і якість продукції, що випускається. Але значення інформатики набагато ширше. Вона надає людству неймовірну раніше розкіш: головним багатством стають знання, відкриваються небачені можливості самоосвіти.

До 2006 року цей день святкувався як Міжнародний день електрозв'язку або Всесвітній день телекомунікацій. Це свято відзначалося з 1969 року за рішенням сесії Адміністративної ради Міжнародного союзу електрозв'язку. Дата вибрана у зв'язку з тим, що 17 травня 1865 року, після двох з половиною місяців важких переговорів, в Парижі було підписано перше міжнародне Телеграфне Угода, і був заснований міжнародний Телеграфний Союз, з 1932 року – Міжнародний Союз Електрозв'язку.

Також в цей день...

У 1718 році англійський юрист Джеймс Пакл запатентував перший у світі кулемет.

1792 – 24 брокера, що сховалися від сонця під тінню розлогого дерева, засновують Нью-Йоркську фондову біржу. Там, де росло дерево, сьогодні розташована Уолл-стріт.

 1805 – у Бонні відбулася прем'єра "Крейцерової сонати" Бетховена.

1846 – бельгієць Адольф Сакс запатентував саксофон.

1861 — перше у світі туристичне бюро відправило в поїздку першу у світі туристичну групу (з Лондона в Париж).

1887 – почався перший страйк шахтарів Донбасу.

1916 – в Англії вперше у світі здійснений перехід на літній час.

1918  —  у Сибіру повстав чехословацький корпус, початок громадянської війни в Росії.

1934 — в Аргентині вийшло перше число української газети «Наш клич».

1963 – у Монтереї (штат Каліфорнія) проходить перший фолк-фестиваль, на якому виступають Джоан Баез, Боб Ділан, Піт Сігер.

1975 – телеканал NBC платить 5 мільйонів доларів за право одноразового показу фільму «Віднесені вітром».

1990 – Генеральна асамблея Всесвітньої організації охорони здоров'я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань. З 2003 року відзначається як Міжнародний день боротьби з гомофобією.

1997 – Пол Маккартні отримав по Інтернету за 30 хвилин понад 3 млн питань (світовий рекорд).

Про знаменитих світу цього...

У 1749 році народився Едуард Дженнер, англійський лікар, хірург, творець вакцини проти віспи.

1873 – Анрі Барбюс, французький письменник («Вогонь», «Світло з безодні», «Сталін», «Правдиві історії»).

1943 – Олександр Леньков, радянський і російський актор театру і кіно.

1949 – Білл Бруфорд, англійський рок-музикант, барабанщик і композитор, один із засновників культової британської групи «Yes». Покинувши групу на піку її популярності, він грав в «King Crimson» і «Pavlov's Dog» («Собака Павлова»), створив джаз-рок-групу «UK». В даний час поряд з двома-трьома колегами по «цеху» вважається одним з кращих барабанщиків джаз-року та «прогресиву».

1950 – Валерія Новодворська, російський політик, дисидент, журналіст.

1951 – Володимир Мукусев, тележурналіст, один з творців «Погляду». Закінчив фізико-математичну школу, потім Ленінградський електротехнічний інститут зв'язку імені професора М. А. Бонч-Бруєвича. Чотири роки пропрацював у конструкторському бюро. Паралельно працював на Ленінградському телебаченні, де вів передачі. Брав участь в телеконкурсі ЦТ «Салют, фестиваль!» і став лауреатом. Побувавши на фестивалі в Гавані, отримав запрошення на ЦТ і пройшов весь шлях, починаючи з адміністратора.

Не цокаючись...

У 1510 році покинув цей світ Сандро Боттічеллі (справжнє ім'я Алессандро ді Маріано Філіпепі), італійський живописець епохи Відродження («Народження Венери», «Весна»).

1727 – Катерина I (Марта Скавронская), російська імператриця (з 28 січня 1725), друга дружина Петра I.

 1986 – Людмила Пахомова, радянська фігуристка, олімпійський чемпіон з танців на льоду.

2007 —  Петро Балабуєв, український авіаконструктор

У Харкові...

У травні 1821 року замість старої дзвіниці Успенського собору, побудованої ще в 1688 році, починається будівництво нової. Проект розроблений Є. Васильєвим, затверджений академіком В.П. Стасовим. Дзвіниця будується на честь перемоги російських військ над французами в 1812 році і триває до 1844 року. Дзвіниця стає одним з найвищих споруд у Росії: її висота 89,5 метра, глибина фундаменту – 10,5 м. У 1862 році механік Едельберг встановлює на дзвіниці годинник, виготовлені в Парижі за спеціальним замовленням.

Іменини відзначають...

Ісаак, Кирило, Марія, Микита, Пелагея.

comments powered by HyperComments