За орден Почесного легіону та героїв – справжніх і не дуже

Четвер, 19 травня 2011, 08:30
Сьогодні відзначаємо День народження комісара Каттані, а також гітариста, який вигадав розбивати гітари на сцені.
орден Почесного легіону

А ще сьогодні – день народження Справжнього героя. 19 травня 1953 року з'явився на світ Шаварш Карапетян, багаторазовий чемпіон і рекордсмен світу з підводного плавання. У 1976-му знаменитий спортсмен зробив справжній подвиг, коли разом зі своїм братом Камо врятував життя 20 людям.

 Тролейбус, мчався по берегу Єреванського водосховища, несподівано різко скрутив і, впавши з високою дамби, пішов глибоко під воду. Місце падіння було в 25-30 метрах від берега, де глибина досягала 10 метрів. І хоча поряд перебувало багато людей, прибула «швидка допомога», реальну допомогу змогли надати лише Шаварш з братом, що тренувалися неподалік. Стрибнувши у воду, Карапетян кинувся вниз до тролейбуса з людьми. Розбивши ногами скло, він заплив всередину, підняв наверх одного, потім другого. Потрібні були акваланги, але, доставлені до місця події, ті виявилися без повітря. Раз по раз Шаварш, стікаючи кров'ю від порізів, йшов під воду і спливав з врятованими людьми. Через 44 хвилини тролейбус підняли за допомогою спортсмена, який, в останній раз пішовши під воду, завів трос через салон машини, після чого сплив і знепритомнів.

Півтора місяці Карапетян не приходив до себе: зараження крові, жорстока пневмонія і сильне нервове виснаження. Але, видужавши, Шаварш зумів повернутися у великий спорт і встановив ще один світовий рекорд.

 Про подвиг Карапетяна країна дізналася тільки на початку 80-х, а до того пасажири тролейбуса навіть не знали імені свого рятівника: адміністративна влада відповідала їм, що рятували їх всі, і навіть постаралися отримати деяку вигоду від чужого подвигу.

Також в цей день...

У 1649 році  — Англія проголошена республікою.

1712  імператор Петро I переніс столицю Росії з Москви до Санкт-Петербурга.

1861 —  у Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.

 1802 – (29 флореаля X року) з ініціативи Першого Консула Франції Наполеона Бонапарта була заснована вища нагорода Франції – орден Почесного легіону. Її введення було гостро необхідно, оскільки грошових винагород та іменної зброї, які видавалися гідним людям замість скасованих Конвентом колишніх королівських нагород, стало недостатньо. Цей орден має п'ять ступенів, три звання – кавалер, офіцер і командор, а також дві вищих категорії пошани – категорії вищих офіцерів і кавалерів Великого хреста (спочатку Великого орла, пізніше – Великий стрічки. Хрест – остаточний варіант). Він присуджується як за бойові доблесті, так і за цивільні заслуги. «Цими жалюгідними брязкальцями можна керувати людьми», – сказав Наполеон I  про заснований ним орден.

 1891 –  цу Владивостоку пройшла урочиста церемонія закладки Уссурійської залізниці – першої ланки Транссибірської магістралі.

1910 – Земля пройшла через хвіст комети Галлея. З цієї нагоди в США відбувалася жвава розпродаж таблеток з назвою «Комета», які пропонувалися як протиотрута: ходили наполегливі чутки, що в хвості комети містяться отруйні речовини.

 1926 – Томас Едісон вперше виступив по радіо. На вечорі, влаштованому Національною електричною компанією в Атлантік-Сіті, його попросили виступити перед мікрофоном. Розгубившись, винахідник вимовляє: «Я не знаю, що й сказати... Я вперше говорю перед такою штуковиною. Спокійної ночі!»

1991 – у Кувейті суд засудив до довічного ув'язнення чоловіка за те, що той надів майку із зображенням Саддама Хусейна.

1999 – в день прем'єри фільм «Зоряні війни. Епізод 1» зібрав рекордну на ті часи суму – 28.5 мільйона доларів.

2005 — на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Про знаменитих світу цього...

У  1889 році — Микола Євшан, український літературний критик, літературознавець і перекладач

1890  народився Хо Ши Мін, в'єтнамський політичний діяч, перший президент Демократичної Республіки В'єтнам (або Північний В'єтнам).

1941 – Нора Ефрон, американська дама-кінорежисер, продюсер і сценарист, головний голлівудський фахівець з романтичних комедій. Саме вона зняла улюблені всіма фільми про кохання «Коли Гаррі зустрів Саллі» (сценарист і продюсер), «Ті, що не сплять у Сіетлі», «Вам листа» (у всіх трьох фільмах головну роль зіграла актриса Мег Райан), «Майкл» з Джоном Траволтою.

1946 – Мікеле Плачідо, італійський кіноактор, виконавець ролі комісара Каттані (серіал «Спрут»).

1945 – Піт Таушенд, гітарист і лідер англійської групи The Who. Якщо група була музичним лідером руху модів, то Піт Тауншенд став першим музикантом, що розбив на сцені свою гітару. Сталося це при трагокомічних обставинах. Група виступала в Лондоні на майданчику The Railway Hotel, де була висока сцена й низькі стелі. Почавши розмахувати гітарою, Піт випадково зачепив стелю, і гриф гітари пробив пластик. Висмикнувши гітару, Піт на свій подив виявив, що голівка грифу відламалася і залишилася в стелі. Знайома пара, що стояла перед сценою, буквально каталася по підлозі від сміху. Прийшовши в лють, Тауншенд розбив гітару вщент. Публіка була в захваті, а розбивання гітар стало фірмовим прийомом групи.

1965 – Олександр Пєсков, пародист, що імітує спів багатьох естрадних виконавців – від Алли Пугачової до Валерія Леонтьєва.

1977 – Наталія Орейро, уругвайська актриса і співачка, відома за серіалами «Багаті і знамениті», «Дикий ангел», «У ритмі танго».

Не цокаючись...

У 1389 році помер Дмитро Донськой, переможець у Куликовській битві – Великий князь Московський і Володимирський.

1536 – була страчена знаменита Анна Болейн, друга дружина короля Англії Генріха VIII.

1994 – Жаклін Кеннеді (уроджена Був'є, у другому шлюбі Онассіс), перша леді США в 1961-1963 роках.

2008 – Римма Казакова, поетеса, автор багатьох популярних пісень («Мадонна», «Ненаглядний мій», «Аріадна», «Ти мене любиш», «Немає шляху назад»). Пісні на вірші Казакової співали Сєров, Аллегрова, Пугачова, Лещенко, Кіркоров, Распутіна.

У Харкові...

19 травня 1788 року отримано указ, яким генерал-губернатору пропонувалося скласти для Харкова проект нового штату поліції.

Іменини відзначають...

Денис.

comments powered by HyperComments