За банкірів і піарників, які роблять погоду

П'ятниця, 20 травня 2011, 08:30
Сьогодні в Україні відзначається День банківського працівника. І неважливо, яке відношення ви маєте до цієї фінансової установи, випити все одно необхідно. Що б, як кажуть, не злякати успіх.
день банківського працівника

Та й взагалі, як там у банальному побажанні? Бажаємо зберігати «капусту» в банці в своєму власному банку. А тому закушуємо, панове, закушуємо! І бажано «зеленню».

 А ще 20 травня відзначається Всесвітній День метрології. Це свято засноване Міжнародним Комітетом мір і ваг (МКМВ) у жовтні 1999 року, на 88-му засіданні Комітету.

Поява свята пов'язана зі знаменною датою, 20 травня 1875 року. У цей день у Парижі на Дипломатичній метрологічній конференції представники 17 держав поставили свої підписи під знаменитою Метричною конвенцією – першою міжурядовою угодою про науково-технічне співробітництво, що заклала фундамент міжнародної єдності вимірювань. 

Крім того, 20 травня – день Святого Бернардина Сієнського, покровителя співробітників прес-служб, піарників, рекламістів та інших працівників комунікації.

Молитва святому Бернардину Сієнському звучить цілком актуально: «Святий Бернардин, слова були так важливі для тебе. Ти провів більшу частину життя, несучи в світ золоті слова Істини. Ти не сприймав слова ганебні і брехливі. Помолися за нас, щоб ми завжди могли вимовляти ім'я Боже з повагою і віддати перевагу слова любові словами брехливим...»

Також в цей день...

 У 1498 році португальський мореплавець Васко да Гама першим з європейців прибув до Індії, обігнувши Африку.

 1570 –  Абрахам Ортеліус розробив прототип сучасного атласу.

1742 – російський штурман Семен Челюскін на собачих упряжках досяг північного краю Євразії – мису, названого невдовзі його ім'ям (мис Челюскіна).

 1873 – фірма «Levi Strauss & Co» отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Ось ця дата і вважається офіційним днем народження джинсів.

1895 – у Нью-Йорку відбувся перший комерційний перегляд фільму (глядачам показали 4-хвилинну стрічку про боксерський поєдинок).

1899 — Джекоб Герман став першим водієм, якого було заарештовано за перевищення швидкості — він «мчав» по одній з вулиць Нью-Йорка зі швидкістю 20 км/год

1922 – Ленін доручив Дзержинському підготувати план висилки за кордон контрреволюційних письменників.

1961 — за створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук'яненка до смертної кари, а його товаришів — до різних термінів позбавлення волі.
 
 1967 – BBC заборонила транслювати пісню «Бітлз» «A Day in the Life» через наявні в словах пісні натяки на використання наркотиків.

1991 – ухвалення в СРСР закону про порядок в'їзду і виїзду радянських громадян за кордон. Зняття обмежень з закордонних поїздок.

2003 – Святий Престол випустив у світ словник сучасної латинської мови. У нього були додані такі поняття, як відеотелефон, Інтерпол, ФБР, бестселер та інші слова, про яких давні римляни не мали уявлення.

2005 — відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі — світова прем'єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», який здобув «Золоту пальмову гілку».

2009 — у фінальному футбольному матчі Кубку УЄФА  в Стамбулі «Шахтар» (Донецьк) переграв «Вердер» (Бремен) з рахунком 2:1, ставши володарем останнього в історії Кубку УЄФА

Про знаменитих світу цього...

У 1799 році народився Оноре де Бальзак, французький письменник, класик світової літератури.

1844 — Микола Мурашко, живописець, педагог.

1851 — Еміль Берлінер, американський винахідник німецького походження, який винайшов грамофон

1925 – Олексій  Туполєв, генеральний конструктор літаків, доктор технічних наук, професор.

1939 – Роман Карцев (справжнє прізвище Кац), комедійний актор естради і кіно.

1944 – Джо Кокер (повне ім'я Джон Роберт Кокер), англійський рок-співак, колишній газозварник і пакувальник в магазині, який став, незважаючи на білий колір шкіри, одним з кращих у світі виконавцем блюзів і соул.

1946 – Шер (справжнє ім'я Шерілін Саркісян), американська співачка вірменського походження, володарка «Оскара».

1956 – Борис Акунін (справжнє ім'я – Григорій Чхартішвілі), письменник, есеїст, перекладач, японіст. Під псевдонімом Акунін створив детективи-бестселери про Ераста Фандоріна і сестру  Пелагію, критичні та документальні роботи Григорій Чхартішвілі публікує під своїм справжнім ім'ям.

1967 – Гоша Куценко, російський кіноактор.

1973 — Наталка Сняданко, українська письменниця.

Не цокаючись...

У 1506 році помер Христофор Колумб, іспанський мореплавець і відкривач нових земель.

1648 — Владислав IV Ваза, король Польський і великий князь Литовський (1632—1648), цар Московський обраний (1610—1613) і титулярний (1610—1634).

2007 – Валентина Леонтьєва, диктор телебачення, ведуча програм «В гостях у казки», «На добраніч, малюки!», «Від усієї душі», народна артистка СРСР.

2009 – Олег Янковський, актор театру і кіно, режисер, що залишився в пам'яті глядачів «тим самим Мюнхгаузеном», «закоханим за власним бажанням».

У Харкові...

20 травня 1765 року Катериною II «велено було замість повітових канцелярій заснувати провінційні, вотчинний департамент і коміссарства, а при Харківському Колегіумі прибавочні класи».

Іменини відзначають...

Антон, Іван, Йосип, Михайло, Степан.

comments powered by HyperComments