За День Європи та українську науку п'ємо космічними масштабами й з культурним розмаїттям

Субота, 21 травня 2011, 08:41
Підняти келих (склянку, кухоль, чарку – потрібне підкреслити) можуть всі небайдужі до зірок, під час падіння яких ми загадуємо бажання.
космос

Міжнародний день Космосу став святкуватися в усьому світі, починаючи з 1998 року. Тоді про рішення поповнити календар міжнародних свят ще однією пам'ятною датою оголосив з відкритого космосу американський астронавт Ендрю Томас. У цей момент він перебував на борту орбітальної станції «Мир». Цей астронавт став останнім з американців, хто здійснював політ на російську орбітальну станцію.

З 1997 року кожну третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки – День науки, а з 2003 року – День Європи.

 Крім того, сьогодні ще святкується Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу та розвитку і  День Іоанна Богослова (покровителя письменників, редакторів і видавців). 

Також в цей день...

У 1091 році відбулося перше зареєстроване на Русі затемнення Сонця.

1502 – іспанський мореплавець Жуан та Нова, що перебуває на службі у португальців, відкриває острів Святої Олени в Південній Атлантиці. У XVII столітті островом недовгий час володіли голландці, а в 1659 році він став британською колонією. У 1815 році сюди був засланий Наполеон I, де він і помер через шість років.

1831 — У Харкові побачив світ перший в Україні альманах — «Украинский альманах».

1842 – вийшов у світ перший том «Мертвих душ» – велика сатира Гоголя.

1851 – в Австралії виявлено перше золото.

1853 – натураліст-самоучка Філіп Генрі Госсе виставив у лондонському Ріджерс-парку «Водний віварій» – по суті, перший акваріум.

1859 – запуск годинника Біг Бен у Лондоні.

1892 – у Мілані відбулася прем'єра одного з найчастіше виконуваних опер у світі – «Паяци».

 1892 – у Києві пущено перший в Російській імперії електричний трамвай.

1904 – у Парижі заснована ФІФА – Міжнародна федерація футболу.

1916 – у Великобританії вперше в світовій практиці введено "літній" час.

1918 – у Києві представники різних партій сформували Український національно-державний союз.

1921 – в Україні створена комісія з ліквідації неписьменності на чолі з Г. Петровським.

1928 – Уолт Дісней отримав патент на монопольне використання образу Міккі-Мауса.

1968 – вийшов на екрани фільм Георгія Натансона «Ще раз про любов», у якому грали Тетяна Дороніна, Олександр Лазарєв, Олег Єфремов.

1979 – Елтон Джон дав в Ленінграді перший з восьми концертів у Радянському Союзі, ставши першою західною зіркою рок-музики, яка виступила в СРСР.

1991 – Алла Пугачова стала бабусею. У Лондоні у Крістіни Орбакайте народився син Микита.

 2003 – один з найскандальніших в СНД заходів для молоді – фестиваль сучасної музики «Казантип», який щорічно проводився в Криму, оголошений в автономній республіці «персоною нон грата».

Про знаменитих світу цього...

У 1265 році народився Данте Аліг'єрі, італійський поет і мислитель, автор «Божественної комедії», творець італійської літературної мови.

1471 – Альбрехт Дюрер, німецький живописець і теоретик мистецтва епохи Відродження.

1921 – Андрій Сахаров, вчений-фізик, академік і політичний діяч, дисидент і правозахисник, лауреат Нобелівської премії миру.

1934 – Гліб Панфілов, радянський і російський кінорежисер («Початок», «У вогні броду немає», «У колі першому»), сценарист, Народний артист Росії.

1937 – Софіко Чіаурелі, радянська і грузинська актриса («Не горюй», «Хевсурська балада», «Мільйон у шлюбній корзині», «Шукайте жінку»).

1947 – Віктор Степанов, кіноактор (головна роль у фільмі «Михайло Ломоносов»), Народний артист Росії та Україні.

1949 – Любов Поліщук, актриса («12 стільців», «Вавілон ХХ», «Любов з привілеями», «31 червня»). Останньою роботою акторки стали зйомки в серіалі «Моя прекрасна няня».

 1960 – Володимир Сальников, чотириразовий олімпійський чемпіон з плавання, кращий стайєр в 80-і рр., першим проплив 1500 м швидше 15 хвилин.

1962 – Олег Фомін, російський актор і режисер (серіали «Next», «Молодий Вовкодав»).

1969 —  Георгій Гонгадзе, український журналіст і громадський діяч.

Не цокаючись...

У  1935 році  помер  Джейн Аддамс, американський соціолог і філософ, лауреат Нобелівської премії миру 1931 року

1957   —  Олександр Вертинський, співак і актор, сумний П'єро Срібного століття.

1991 —  Раджив Ганді, прем'єр-міністр Індії  (загинув унаслідок терористичного акту).

2000 —  Картленд Барбара, англійська письменниця, автор жіночих романів. Найбільш плідний автор в історії англійської літератури

 У Харкові...

 У травні 1838 року чиновник з особливих доручень міністерства народної освіти Де-Роберті звернувся до професора ветеринарії у Харківському університеті Вишневського «з пропозицією доставити йому проект статуту і штатів ветеринарної школи. Метою установи в Харкові практичної ветеринарної школи при університеті було приготування науково-освічених коновалів».

Іменини відзначають...

 Арсеній, Іван, Пимен, Станіслав.

comments powered by HyperComments