Вітаємо всіх Миколаїв. Сьогодні – день самого шанованого святого Чудотворця

Неділя, 22 травня 2011, 08:33
22 травня православна церква відзначає день переносу мощей святителя Миколая. У народі цей день з любов'ю називається Микола літній.
микола чудотворець

Святитель Миколай – один з найулюбленіших святих, на його честь споруджено багато церков. У кожному будинку обов'язково була ікона святителя, перед нею запалювалися невгасимі лампади, перед нею молилися про благополучне заміжжя, про подорожуючих, мореплавців, про позбавлення від наклепу. Православна церква згадує святителя Миколи кожну тиждень: по четвергах, поряд з апостолами. Часто згадується святий Миколай на богослужіннях і в інші дні тижня.

Народний календар розрізняє два дні, присвячених Миколі Угоднику: Микола зимовий – 19 грудня, і Микола літній – 22 травня. 17 лютого відзначається також Нікола студений – в пам'ять Миколи Сповідника, ігумена Студійського.

Щорічно 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття, одне із завдань якого – привернути увагу громадськості до проблем скорочення чисельності представників тваринного і рослинного світу.

Відзначимо, що основними причинами, що сприяють втраті біологічного різноманіття, є забруднення навколишнього середовища, зростання чисельності населення, а також надмірне споживання природних ресурсів людиною. Так, близько 60% всієї екологічної системи світу сьогодні деградує або використовується нерозважливо.

Також в цей день...

У 1841 році мебляр з Філадельфії Генрі Кеннеді отримав патент на «крісло з відкидною спинкою»

1849 – Авраам Лінкольн отримав патент за номером 6469 на конструкцію плавучого сухого доку. До цих пір він – єдиний президент США, що володіє патентом за винахід.

 1856 – у Москві була заснована Третьяковська галерея. Цього дня колекціонер Павло Третьяков придбав картину художника Миколи Шильдера «Спокуса», що поклало початок знаменитій галереї.

1861 — Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі.

1868 – в американському штаті Індіана, поблизу містечка Маршфілд, відбулося знамените «Велике пограбування поїзда». Сім членів банди Рено захопили 96 тисяч доларів готівкою, золото, облігації – і зникли.

1892 – доктор Вашингтон Шеффілд винайшов тюбик для зубної пасти.

1900 – у Нью-Йорку засновано інформаційне агентство «Associated Press».

1911 – професор Технологічного інституту Борис Львович Розінг вперше у світі продемонстрував на екрані електронно-променевої трубки зображення геометричних фігур – прообрази нинішнього телевізійного зображення.

1919 — У Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.

1921 – міська влада Чикаго вирішили штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з'являються на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками.

1926 – в Італії Беніто Муссоліні заборонив проведення конкурсів краси, назвавши подібні заходи аморальними.

1960 – вперше прозвучали позивні недільної радіопередачі «Доброго ранку!», Що дала путівку в життя багатьом популярним авторам-сатириків і естрадним виконавцям.

1971 — відбувся виступ Анатолія Лупиноса біля пам'ятника Тарасові Шевченку в Києві й арешт промовця.

1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.

2002 —  у Празі відкрито Меморіал жертвам комунізму

Про знаменитих світу цього...

1813 – Ріхард Вагнер, німецький композитор, диригент і філософ, творчість якого залишило глибокий слід в історії європейського музичного мистецтва.

1859 – Артур Конан Дойль, відомий англійський письменник, творець Шерлока Холмса.

1907 – Лоуренс Олів'є, англійський актор театру і кіно, режисер, продюсер.

1913 – Микита Богословський, радянський і російський композитор. Автор пісень «Темна ніч», «Улюблене місто», «Шаланди, повні кефалі».

1920 – Микола Гринько, радянський актор театру і кіно, народний артист Української РСР. Папа Карло, «тато» Електроніка та улюблений актор Андрія Тарковського – Гринько знявся в п'яти його фільмах. Тарковський називав його «батька Гринько» і говорив, що Микола схожий на його українського діда.

1924 – Шарль Азнавур, французький шансоньє вірменського походження.

1948 – Євген Мартинов, естрадний співак, композитор, музикант, педагог.

1970 – Наомі Кемпбелл, американська манекенниця і актриса.

1978 – Сергій Жуков, музикант, учасник поп-групи «Руки Вгору!».

1980 – Андрій Чадов, російський актор театру і кіно («Російське», «Живий»).

Не цокаючись...

У 1885 році помер Віктор Гюго, французький письменник.

У 1949 р. покінчив з собою перший міністр оборони США Джеймс Вінсент Форрестол, якому приписують авторство фрази «Росіяни йдуть».

У Харкові...

22 травня 1869 року на Харківський вокзал по Курсько-Харківсько-Азовської залізниці прибув перший поїзд.

Іменини відзначають...

 Микола, Олена, Юлія, Роман, Ян.

comments powered by HyperComments