Реально важкий день. Відзначаємо День праці у понеділок

Понеділок, 23 травня 2011, 08:44
Хоча сьогоднішній день не ознаменований супер-пупер-подіями, привід розслабитися знайти можна: хтось народився, хтось чимось відзначився... Ямайка, наприклад, відзначає День праці. І якщо ви не хочете випити з ними в знак солідарності, пару ковтків можна зробити... хоча б для того, щоб розслабитися після трудового понеділка.
Понеділок – день важкий

Отже, в цей день...

У 1592 році у Венеції інквізицією заарештований італійський філософ Джордано Бруно, звинувачений в єресі.

1877 — проголошена повна незалежність Румунського князівства від Оттоманської імперії.

1879 – Іван Тургенєв отримав звання доктора цивільного права в Оксфордському університеті. Він був одним з перших росіян і першим у світі письменником, удостоєним такої честі. На думку ректорату, правдиво написані Тургенєвим картини життя селян зіграли надзвичайно важливу роль у скасуванні кріпацтва в Росії.

1922 – Уолт Дісней створив свою першу компанію «Лаф-о-Грам Філмз», яка незабаром прогоріла.

1949 —  у Бонні проголошено створення Федеративної Республіки Німеччина.

 1960 – Василь Гроссман уклав з редакцією журналу «Знамя» договір про публікацію роману «Життя і доля». Роман не опублікують, рукопис книги, над якою письменник працював багато років, всі копії, чернетки і навіть копірки заарештують, як людину, і відбудеться це не в сталінські часи, а за часів Хрущова. Випадок був унікальний: автор ходив на волі, а під тюремним замком було його дітище. Але кілька копій все ж вціліло. Роман був опублікований тільки в 1988 році.

1969 – відбулася перша в історії рок-опера – «Томмі» (група The Who).

1980 – у США на екрани вийшов фільм Стенлі Кубрика «Сяйво», поставлений за романом Стівена Кінга і з Джеком Ніколсоном в головній ролі.

1984 – головний лікар США оголосив пасивне паління шкідливим для здоров'я.

1984 – в американський прокат вийшов другий фільм про пригоди розпачливого археолога Джонса «Індіана Джонс і храм долі» (сценарист Джордж Лукас, режисер Стівен Спілберг).

1985 – у США жінка, що проходила лікування від безпліддя, народила сімох близнюків. Лише троє з новонароджених залишилися в живих, але всі мали медичні відхилення від норми. Це була одна з перших великих невдач методики «дитина з пробірки».

1988 – прощання Мішеля Платіні з великим футболом.

1994 – фільм Квентіна Тарантіно «Кримінальне чтиво» завоював «Золоту пальмову гілку» як кращий фільм на 47-му Міжнародному кінофестивалі в Каннах.

1997 – на екрани США вийшов фільм Стівена Спілберга «Загублений світ» – продовження «Парку Юрського періоду».

Про знаменитих світу цього...

У 1707 році народився Карл Лінней, шведський лікар і натураліст, творець єдиної системи рослинного і тваринного світу.

1733 – Франц Антон Месмер, австрійський лікар, попередник методів сучасного гіпнозу.

1910 – Арті Шо (справжнє ім'я Артур Аршавський), Американський джазовий кларнетист, диригент, композитор і письменник, один з найбільших музикантів «ери свінгу».

1921 – Григорій Чухрай, кінорежисер («Сорок перший», «Балада про солдата»).

1925 – Джошуа Ледербергом, американський генетик, академік Національної АН США, член Лондонського королівського товариства, ректор Рокфеллерівського університету, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині 1958 року «за фундаментальні дослідження організації генетичного матеріалу у бактерій», відкрили шляхи сучасним технологіям контрольованого зміни генетичного коду бактерій з метою вироблення біохімічних агентів з наперед заданими властивостями.

1930 – Віталій Вульф, критик, театрознавець, телеведучий («Срібна куля»).

1934 – Роберт Муг, піонер електронної музики, відомий як творець синтезатора.

1951 – Анатолій Карпов, видатний шахіст, заслужений майстер спорту, міжнародний гросмейстер, 12-й чемпіон світу, президент Міжнародної асоціації фондів миру, 10-кратний володар «Шахового Оскара».

1959 – Лариса Гузєєва, радянська і російська актриса театру і кіно, заслужена артистка РФ.

Не цокаючись...

У  1173 році померла —  Єфросинія Полоцька, полоцька княжна, зачислена до лику святих

1937  –  Джон Рокфеллер, американський мільярдер, засновник клану Рокфеллерів.

1938 —  полковник Євген Коновалець, голова  Проводу українських націоналістів (з 1927 р.). Вбитий агентом НКВС Павлом Судоплатовим.

 1989 – Георгій  Товстоногов, головний режисер Ленінградського Великого драматичного театру.

У Харкові...

 У травні 1886 року в Харкові стався випадок, який став «найближчим приводом до порушення питання про відкриття «Пастерівського прищеплювального інституту й бактеріологічної станції Харківського Медичного Товариства». В одній сім'ї два хлопчика були укушені скаженим собакою, один з них незабаром помер, а в долі другого взяли участь д-р Е.Ф. Белліні і професор Я.С. Кремянский. На зібрані пожертви цей хлопчик був відправлений для лікування до Парижа до Луї Пастера, а разом з ним для найближчого вивчення методу пастерівських щеплень поїхали доктора Ю.Ю. Мотте і Н.А. Протопопов; «одночасно з цим і виникла думка про пристрій Пастерівської прищепної станції в Харкові...».

Іменини відзначають...

 Онисим, Симон, Таїсія, Ян, Юліан, Михайло, Семеон, Івон.

comments powered by HyperComments