Грамотно відпочиваємо в парках. 24 травня – День слов'янської писемності та культури

Вівторок, 24 травня 2011, 08:30
Сьогодні кожна поважаюча себе слов'янська країна урочисто прославляє святих Кирила і Мефодія – почесних засновників слов'янської писемності. Так що, всім, хто освоїли буквар, випити сьогодні просто необхідно.
абетка

24 травня Церква здійснює пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов'янську абетку створили в грецькому монастирі.

Слов'янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт одержав назву «кирилиця» на ім'я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій. Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов'янську звукову систему. Були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця.

Також в цей день...

У 1835 році вийшла постанова «Про ставлення між господарями фабричних закладів і робочими людьми, які надходять на оні по найму». Воно стало першим документом, що регламентує відносини роботодавця та найманого працівника. У цей день в Росії святкують День кадровика.

1844 – телеграфом Морзе в урочистій обстановці була відправлена перша у світовій історії телеграма на першій лінії між Вашингтоном і Балтімором, протяжністю 64 кілометри.

1909 – у Швеції було створено перший з дев'яти Європейських Національних Парків. З 1999 року в цей день відзначається Європейський день парків.

1956 – у швейцарському Лугано пройшов перший конкурс пісні «Євробачення», в якому брали участь 14 представників семи країн Європи (Бельгія, Голландія, Італія, Люксембург, Франція, ФРН, Швейцарія). Переможницею стала швейцарка Ліз Ассіа.

1995 – на екрани США вийшов фільм «Хоробре серце», поставлений Мелом Гібсоном.

2003 – у Москві на Червоній площі дав концерт Пол Маккартні.

Про знаменитих світу цього...

У 1686 році народився Габріель Фаренгейт, німецький фізик, винахідник спиртового і ртутного термометрів.

1743 – Жан-Поль Марат, один з ватажків Великої Французької Революції, лідер якобінців.

1819 – Вікторія, королева Великобританії. Вікторія пробула на троні більше 63 років – більше, ніж будь-який інший британський монарх. Вікторіанська епоха співпала з промисловою революцією і періодом найбільшого розквіту Британської імперії. Численні династичні шлюби її дітей і онуків зміцнили зв'язку між королівськими династіями Європи і посилили вплив Великої Британії на континенті. Її день народження як і раніше відзначається як свято в Канаді.

1830 – Олексій Саврасов, російський художник-пейзажист, передвижник.

1905 – Михайло Шолохов, російський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1965 року («Тихий Дон», «Піднята цілина», «Доля людини», «Вони билися за Батьківщину»).

1940 – Йосип Бродський, російський і американський поет, драматург, перекладач, лауреат Нобелівської премії з літератури 1987 року.

1941 – Боб Ділан (справжнє ім'я Роберт Аллен Циммерман), американський автор-виконавець у стилі кантрі-рок.

1947 – Світлана Тома, кіноактриса. Після небувалого тріумфу фільму «Табір іде в небо» Світлану Тома запросили виступити перед початком сеансу у найбільшому кінотеатрі Харкова. Коли вона вийшла на сцену, то обімліла – зал битком набитий циганами. Як потім з'ясувалося, вони скупили всі сеанси на кілька днів вперед. Хто сидів у кріслі, хто стояв, а хто просто лежав у проході, тут же розклавши їжу. Незабутнє видовище! Але після десятихвилинного виступу Світлани цигани почали кликати директора і вимагати запросити красуню-циганку Раду, а не худеньку дівчину в окулярах. Ось що значить сила мистецтва.

1973 – Руслана Лижичко, українська співачка, переможниця «Євробачення-2004», екс-депутат від «Нашої України».

Не цокаючись...

У 1543 році помер Микола Коперник, польський астроном, автор геліоцентричної системи світу.

1974 – Дюк Еллінгтон, піаніст, аранжувальник, композитор, керівник оркестру, найбільший представник джазового мистецтва.

2000 – Олег Єфремов, актор («Бережися автомобіля», «Айболить-66», «Три тополі на Плющисі», «Здрастуй і прощай», «Дні хірурга Мішкіна»), режисер театру «Современник», народний артист СРСР.

У Харкові...

1881 – відбулося відкриття притулку Харківського Товариства виправних притулків для малолітніх злочинців. «Сюди надходили діти за вироками судових установ і розпорядженням місцевої адміністрації».

Іменини відзначають...

Кирило, Мефодій, Осип (Йосип), Никодим, Ростислав.

comments powered by HyperComments