П'ємо за найкращий мультфільм усіх часів і народів, обмотуємо голову рушником і святкуємо День звільнення Африки

Середа, 25 травня 2011, 08:31
У цей день у 2003 році мультиплікаційний фільм «Їжачок у тумані» Юрія Норштейна визнали кращим мультфільмом всіх часів і народів.
їжачок у тумані

Про це оголосили організатори «Мультиплікаційного фестивалю Лапута» в Токіо. Оргкомітет фестивалю звернувся до 140 мультиплікаторів і кінокритиків із різних країн світу з проханням назвати кращих 20 мультфільмів.

А 25 травня 1963 року на 1-й конференції урядів африканських країн в Аддіс-Абебі (Ефіопія) була створена міждержавна Організація африканського єдності (ОАЄ).

Цей день, коли був підписаний її статут тридцятьма африканськими країнами, за рішенням ООН, щорічно відзначається як День звільнення Африки.

Ну і звільнившись від пут забобонів можна приступати до святкування Дня рушника. Це чудове свято відзначається щороку 25 травня як день пам'яті відомого британського письменника, автора гумористичних фантастичних творів, Дугласа Адамса. Вперше цей день відзначався в 2001 році, через два тижні після його смерті 11 травня. У цей день шанувальники його творчості носять з собою рушник.

У своєму романі «Автостопом по галактиці» Адамс описав рушник як незамінну для автостопщика річ. «Нехай рушник буде на увазі – використовуйте його як тему для розмови, щоб ті, хто ніколи не читав «Автостопом по галактиці», пішли і знайшли собі екземпляр. Рушник можна обернути навколо голови, використовувати в якості зброї, просочити поживними речовинами – все, що завгодно!»

Також в цей день...

 У 5493 до н. е. був створений світ. Хоча це все ж умовна дата, від якої вела літочислення Олександрійська хронологія.

996 – в Києві освячена перша на Русі кам'яна церква в ім'я Пресвятої Богородиці, знаменита Десятинна церква.

1709 – російський загін полковника Яковлєва зруйнував Запорізьку Січ за перехід частини запорізьких козаків на сторону Мазепи. Але 1734 на місці Старої Січі була створена Нова Січ.

1895 – Оскар Уайльд був засуджений лондонським судом за аморальну поведінку (зв'язок з чоловіком) і засуджений до двох років каторжних робіт. І навіщо так суворо? Один раз – не Фантомас, все-таки...

1953 – у США з'явився перший у світі освітній канал.

1977 – в кінотеатрах почався показ фільму «Зоряні війни. Епізод IV: Нова надія », що став першим за розмірами касових зборів. А рівно 6 років тому на екрани США вийшов фільм «Зоряні війни. Епізод VI: Повернення джедая».

1996 — У Києві відновлений пам'ятник княгині Ользі, зруйнований у 1919 році.

2001 – у Сан-Франциско з'явився абсолютно новий вид палива для автомобілів – фруктовий бензин.

Про знаменитих світу цього...

 У 1889 році народився  Ігор Сікорський, американський авіаконструктор українського походження

1905 – Альдо Гуччі, модельєр.

1939 – Йен Маккеллен, британський актор, визнаний майстер шекспірівського репертуару. Втім, пересічного глядача він більше відомий як маг Гендальф з "Володаря кілець» або мутант Магнето з «Людей Х».

1941 – Олег Даль, великий актор великого театру і кіно.

1942 – Олександр Калягін, актор і режисер («Прохіндіада», «Незакінчена п'єса для механічного піаніно», «Старий Новий рік», «Здрастуйте, я ваша тітка», «Свій серед чужих, чужий серед своїх»).

1948 – Клаус Майне, вокаліст «Scorpions».

1960 – Олександр Башлачев, поет і музикант, як кажуть.

1963 – Майк Майерс, канадський актор, комік, сценарист і продюсер фільмів. Остін Пауерс, коротше.

1979 — Марія Єфросиніна, українська телеведуча.

Не цокаючись...

 У  992 році помер  Мешко I, перший історично достовірний польський князь (з династії П’ястів).

1917 - Максим Богданович, білоруський поет, перекладач і літературознавець.

1926 — вбитий у Парижі Симон Петлюра, український громадський і військовий діяч, третій глава Української Народної Республіки.

1946 – Патті Сміт Хілл, американський дитячий педагог, яка написала разом із старшою сестрою Мілдред найвідомішу американську пісеньку «Happy Birthday to You».

У Харкові...

25 травня 1831 року відбулося перше засідання Харківського «піклувальної про в'язниці комітету». Губернатор займає посаду віце-голови комітету, інший віце-голова – єпархіальний архієрей, члени носять звання директорів. «До участі в комітеті було залучено головним чином багате купецтво, що зводив титулом директора та медалями, які тут можна було дістати...»

Іменини відзначають...

Герман, Денис.

comments powered by HyperComments