За легенду Дикого Заходу, Людину-муху та народний автомобіль

Четвер, 26 травня 2011, 08:27
У цей же день в 1907 році народився Джон Уейн (справжнє ім'я Меріон Майкл Моррісон), американський актор, чиє ім'я стало прозивним бравого стрілка.
джон уейн

Джон Уейн грав класичних героїв у вестернах: прямих, хоробрих і самотніх. Його фільми: «Диліжанс» (Stagecoach) 1939, «Червона ріка» (Red River) 1948, «Вона носила жовтий бант» (She Wore a Yellow Ribbon) 1949, «Шукачі» (The Searchers) 1956, «Ріо Браво» ( Rio Bravo) 1959, «Людина, яка вистрілила у прапор свободи» (The Man Who Shot Liberty Valance) 1962, «Правдива мужність» (True Grit) – «Оскар» 1969 року.

Коли йому набридло грати, став активним консервативним політиком.

Також в цей день...

У 1648 році — 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розгромила 18-тисячну польське військо  Миколая Потоцького в битві під Корсунем.

1829  — відбувся героїчний бій брига «Меркурій» під командуванням капітан-лейтенанта А. І. Казарського, в якому двом турецьким лінійним кораблям завдані значні пошкодження. За цей подвиг бриг буде нагороджений георгіївським кормовим прапором. Для тих, хто не знається на кораблях 19 століття, пояснимо (вибачте за грубу метафору): бриг, який здолав два лінійних корабля, це все одно що пекінес, який порвав двох піт-булей.

1913 —  у Петербурзі здійснив перший політ перший у світі чотиримоторний літак «Російський витязь» інженера Ігоря Сікорського.

1918 — проголошена Грузинська демократична республика. Державне свято Грузії - День незалежності.

1924 – розпочалися регулярні польоти пасажирських літаків в Україні.

 1938 – у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під заводську новобудову – «Фольксваген» (Volkswagen).  

1977 – Людина-Муха Джордж Уїллінг за три з половиною години виліз по зовнішній стіні на дах Всесвітнього торгового центру Нью-Йорка.

 2004 – польські археологи виявили 13 лекційних залів, які, як передбачається, є першими доказами існування в давнину університету в Олександрії. «Це найдавніший університет, який коли-небудь існував у світі», – сказав керівник експедиції. Аудиторії, які могли вмістити 5 тис. студентів, є частиною університету, побудованого в V столітті і діяв він до VII століття. «Це перше матеріальний доказ існування академічного життя в Олександрії», – зазначив він. Раніше докази існування освіти в Олександрії зустрічалися лише в історичних документах і літературі.

2004 – у Києві відкрито пам'ятник «Захисникам кордонів Вітчизни всіх поколінь». Пам'ятник встановлено біля адміністрації Державної прикордонної служби України поблизу Золотих воріт.

Про знаменитих світу цього...

У 1826 році з'явився на світ  Георгій Андрузький, український політичний діяч, вчений-юрист, поет, автор проекту конституції.

1935   Алан Чумак, телецелітель, що заряджає воду в банках та гуртках, що рятує від душевних потрясінь, ран, рубців, шрамів, комплексів, а головне – від останніх крапель пильності і здорового глузду.

 1936 – Віталій Коротич, радянський та український поет, прозаїк, публіцист, журналіст, колумніст, сценарист. Досяг широкої популярності в країні і за кордоном як головний редактор журналу «Огонек» під час перебудови, його називали одним з «виконробів перебудови».

1948 – Девід Боуї, британський музикант, актор і інопланетянин.

1957 — Богдан Бенюк, талановитий український актор.

1964 – Ленні Кравіц, американський рок-музикант.

 1966 – Хелена Бонем Картер, британська актриса. Здобула популярність як виконавиця «аристократичних» ролей в екранізаціях творів англійської класичної літератури (головним чином, Шекспіра), проте в житті є досить скандальною особою й «модною хуліганкою». Хелена довгі роки перебувала в цивільному шлюбі з режисером Тімом Бертоном. Вони живуть окремо, в сусідніх будинках, які з'єднані між собою підземним коридором. У зоряної пари двоє дітей. З моменту знайомства з Бертоном на зйомках «Планети мавп» актриса грає в усіх наступних фільмах режисера («Велика риба», «Суінні Тодд: демон-перукар з Фліт Стріт», «Аліса в Країні Чудес»).

1969 – Анжеліка (Марія) Варум, російська естрадна співачка, творча та сімейна (поки що) половинка Леоніда Агутіна.

1971 – Метт Стоун, американський кіноактор. Найбільш відомий як творець мультсеріалу «South Park» спільно з Треєм Паркером.

1991 – Артур Сопельник, російський актор, улюбленець дівчат СНД-шного простору завдяки ролі Олександра Трофімова у серіалі «Кадетство».

Не цокаючись...

 У  1584 році помер Самійло Зборовський, козацький гетьман.

1923 – Борис Кустодієв, російський художник-портретист. Особливо любив відвідувати міста і села на Верхній Волзі. Саме тут він черпав натхнення і знаходив типажі для своїх робіт, так званої, «волзької серії» («Купчиха за чаєм», «Гуляння на Волзі»).

1955 – Альберто Аскарі, італійський гонщик, пілот Формули-1. Альберто займався випробуваннями нового боліда на трасі в Монці (Італія) разом з напарником Еудженіо Кастелотті. 26 травня 1955 року, підміняючи Кастелотті на його машині під час випробувальних заїздів, Аскарі втратив керування і вилетів з траси, перекинувшись кілька разів. Гонщик загинув на місці. Його батько Антоніо Аскарі, неодноразовий учасник Гран-прі, загинув на трасі Монтлері під Парижем, коли Альберто було сім років. Гонщики – це хвороба з частими смертельними наслідками...

1995 – Фріц Фреленг, американський мультиплікатор, п'ятикратний лауреат Оскара. Його діти – герої Луні Тьюнс, кіт Сильвестр, Даффі Дак, Бакс Бані та інші королі гегів десятихвилинного мультиплікаційного гумору.

1998 – Еміль Брагінський, радянський і російський кіносценарист, драматург, письменник, заслужений діяч мистецтв РРФСР. 25 років працював у співдружності з великим режисером Рязановим. Разом вони написали сценарії таких відомих кінокомедій, як «Бережися автомобіля» (1966), «Зигзаг удачі» (1968), «Старики-розбійники» (1972), «Неймовірні пригоди італійців у Росії» (1974), «Іронія долі, або З легким паром! »(1975), «Службовий роман» (1977), «Гараж» (1980), «Вокзал для двох» (1982) та ін. Всі ці роботи увійшли до скарбниці радянського кінематографа.

2008 – Сідні Поллак, американський кінорежисер, актор і продюсер. У роботах Поллака завжди знімалися видатні актори Голівуду – Роберт Мітчум в «Якудзі», Роберт Редфорд в «Трьох днях Кондора» і Том Круз у «Фірмі». Сам Поллак з'являвся на екрані теж в роботах видатних режисерів. Так, він зіграв у фільмі Вуді Аллена «Чоловіки і дружини», стрічці Роберта Алтман «Гравець», картині Роберта Земекіса «Смерть їй до лиця» і фільмі Стенлі Кубрика «З широко закритими очима». Фільм «Майкл Клейтон», де Клуні та Поллак грали провідні ролі, була номінована на «Оскара» у 7 категоріях.

2010 – Лесь Сердюк, радянський та український актор театру і кіно («Гетьманські клейноди», «Тарас Бульба», «Мамай»). Народний артист України.

У Харкові...

26 травня 1904 року в Театральному сквері, згідно з постановою міської думи, відкрито пам'ятник-бюст О. С. Пушкіна.

Іменини відзначають...

Олександр, Георгій (Єгор, Юрій), Юхим, Ірина, Макар, Сергій.

comments powered by HyperComments