П'ємо по-сусідски. 27 травня – Європейський день сусідів

П'ятниця, 27 травня 2011, 08:30
Щоб не забувати про те, що всі ми живемо близько і, по суті, сусіди, в 2000 році в Парижі було засновано нове свято – Європейський День сусідів.
день сусідів

Засновником цього свята-заходу був француз Атанас Періфан, в даний час він є координатором Європейського дня сусідів і Президентом Європейської федерації місцевого єднання. У свята вже більше 1200 партнерів у понад 30 країнах-учасницях.

Періфан висловив ідею створення цього свята наступними словами: «Давайте зробимо цю фантастичну подію приводом відсвяткувати разом дух єднання та згуртованості, які так дороги всім нам!» Його оптимістичні слова лише підтверджують, що в останні десятиліття в Європі стали помітними тенденції до роз'єднаності, догляду в себе і самотності, а також ослаблення соціальних зв'язків.

Організатори свята переконані, що відзначати День сусідів дуже просто – потрібно вчасно оповістити всіх сусідів, зібратися в будь-якому зручному для всіх місці (у будинку, на вулиці, в саду), дружно розсістися за одним великим столом – випити і закусити. Важливо, щоб, кожен учасник свята приніс на загальний стіл частування власного приготування.

Можна піднімати тости не під'їздами-будинками-вулицями, а містами. Наприклад, за те, що 27 травня – День народження у Санкт-Петербурга aka Петрограда, aka Ленінграда aka Пітера. За побратим Харкова, з яким має купу схожих рис – Перша столиця, мільйонник – треба випити стільки, щоб Нева здалася дрібною, словом, до повного розведення мостів в мізках.

У народі для поточного дня придумали пікантну назву: Сидор-огуречнік. На ділі це означає, що сьогодні висаджувати льон і огірки сам космос велить. А космічні поради набагато краще чути, якщо випити як слід.

Також в цей день...

У 1895 році англійський винахідник Бірт Акрес запатентував кінопроектор.

1930 – американець Річард Дрю запатентував прозору приклеювальні стрічку. У вересні компанія 3M випустила її в продаж під назвою «cкотч» (scotch).

1937 – у Сан-Франциско урочисто відкрився міст над протокою Золоті ворота – один з найкрасивіших у світі. Міст завдовжки 1280 метрів з шістьма рядами руху і двома пішохідними доріжками підвішений на двох головних канатах завтовшки 93 см, закріплених на сталевих опорах заввишки 227 м. Міст використовують і численні самовбивці.

1977 – фірма грамзапису «Virgin» випустила сингл панк-групи «Sex Pistols» «God Save the Queen». Пісня була відразу ж заборонена для британського радіомовлення, але, тим не менш, зайняла перше місце в списках бестселерів, причому в деяких виданнях замість назви пісні стояв порожній рядок.

1985 – жителі англійської села Гуд-Істер за 7 годин сплели гірлянду з квітів довжиною 2120 метрів.

1988 – американцем Дейлом Нельсоном у Пенсільванії був встановлений рекорд: за 24 години він зробив 301 стрибок з парашутом.

1991 – у Книгу рекордів Гіннесса потрапили два американські витівника: Джеймс Деді метнув виноградину на 99.82 м, а Пол Джей Тавілла зумів піймати її ротом.

1994 – Олександр Солженіцин повернувся до Росії через двадцять років після вигнання.

1994 – День народження, варення – або ще як завгодно – пітерської рок-групи «Сплін».

1995 – кіноактор Крістофер Рів («Супермен») був паралізований після падіння з коня під час подолання перешкоди.

2000 – з самого ранку в Італії були зупинені комп'ютери всіх інформаційних агентств. Таким чином почався 24-годинний страйк всіх співробітників засобів масової інформації. Журналісти вимагали поновлення загальнонаціонального трудової угоди. Коротше, підвищення зарплати хотіли.

2000 – викладач Хартфордширського університету (Великобританія) Річард Вайзмен організував у Лондоні погоню за примарою обезголовленої британської королеви Катерини. У гонитві брали участь кілька сотень людей. За даними Вайзмен, привид Катерини, страченої власним чоловіком королем Генріхом VIII (засновником англіканської Церкви), особливо активно переміщується в лондонському палаці Хемптон і його околицях. Версію Вайзмен повністю підтверджував в інтерв'ю «Guardian» прес-секретар королівського палацу, яка заявила, що існування і... гм... життєдіяльність примари підтверджуються багатьма прямими та непрямими ознаками. Для локалізації примари королеви використовувалися спеціальні прилади термічного спостереження.

Про знаменитих світу цього...

27 травня 1878 на світ, плавно витанцовивая, з'явилася Айседора Дункан, американська балерина, одна з основоположниць танцю модерн.

1922 – Крістофер Лі, американський актор («Собака Баскервілів», «Мумія», «Распутін», «Людина із золотим пістолетом», «1941», «Зоряні війни», епізоди 2,3, а також культовий дитячий фільм «Міо, мій Міо»).

1960 – світ вступив у «час дзвіночків»: на світ з'явився поет і музикант Олександр Башлачев.

1967 – Марія Шукшина, російська актриса, телеведуча. Старша дочка актора, режисера і сценариста Василя Шукшина та актриси Лідії Федосєєвої-Шукшиної.

1970 – Джозеф Файнс, англійський кіноактор («Закоханий Шекспір», «Ворог біля воріт»).

Не цокаючись...

У 1840 році помер Нікколо Паганіні, італійський скрипаль і композитор.

1910 – Роберт Кох, німецький бактеріолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині 1905 року «дослідження і відкриття, що стосуються лікування туберкульозу».

1989 – Арсеній Тарковський, поет, перекладач, прозаїк, батько кінорежисера Андрія Тарковського.

2001 – Микола Єременко (молодший), актор і режисер («Ходіння по муках» (1977), «Трактир на П'ятницькій» (1977), «31 червня» (1978)). Однією з найвідоміших акторських робіт Єременко стала роль старшого механіка, зіграна ним у фільмі «Пірати ХХ століття» (1980). Успіх цього фільму зробив Єременко однією з культових фігур радянського кіно і секс-символом епохи, в якій ці терміни ще не вживалися. У 1995 році він дебютував як кінорежисер, знявши картину «Син за батька», в якій свою передостанню роль зіграв Микола Єрьоменко-старший.

2002 – Віталій Соломін, актор театру і кіно, доктор Ватсон радянського кінематографа.

У Харкові...

27 травня 1978 Володимир Висоцький виступає в Харківському театрі музичної комедії. Після цього відбудуться ще два харківських концерту: у Палаці студентів та Палаці спорту.

Іменини відзначають...

Леонтій, Максим, Микита, Сидір.

comments powered by HyperComments