Кордон на замок – і за книжки. Сьогодні гуляють видавці і прикордонники

Субота, 28 травня 2011, 08:41
Щорічно в останню суботу травня відзначається День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.
друк

Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з'явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України і суміжних країн, вона почала видання книг на кирилиці в тій формі, яку продовжили друкарні в Україну.

Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом 1573-1575 років, а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (в 1574 році), який історично поклав початок розвитку книгодрукування в Україні.

А ще 28 травня традиційно відзначають своє професійне свято прикордонники, що несуть службу, кадрові офіцери та ветерани прикордонних військ Росії, Білорусі, Україні, Киргизстану.

Є така професія – Батьківщину захищати! Ця «крилата» фраза з художнього фільму В. Рогового «Офіцери», напевно, як не можна краще відображає зміст і суть професії прикордонника.

А ще сьогодні – Міжнародний день оптимізатора (день SEO). Це свято співробітників, зайнятих в такій фільчиній грамоті для далеких від Інтернету людей, як пошукова оптимізація – комплекс заходів для підняття позицій сайту в результатах видачі пошукових систем по певних запитах користувачів. Зазвичай, чим вище позиція сайту в результатах пошуку, тим більше зацікавлених відвідувачів переходить на нього з пошукових систем. Коротше, без півлітри не розберешся, тому оптимізуємо її до літра...

Також в цей день...

У 1569 році була підписана Люблінська унія, яка об'єднала Польщу і Литву в Річ Посполиту – держава з однаковим пристроєм, спільною грошовою системою і сеймом. Литва зберегла часткову автономію: особливе законодавство і суди, скарбницю, військо, ряд посад. Офіційною мовою Литви залишився білоруський.

1742 – в Лондоні споруджений перший в світі критий плавальний басейн.

1756 – винайдений майонез. Існує кілька версій походження майонезу. Найбільш достовірна свідчить про те, що весь процес відбувався у французькому місті Маон, коли англійці окупували французькі землі в ході Семирічної війни (1756-1763). У французьких військах маршала Луї Франсуа Армана дю Плессі, герцога Рішельє, виникла велика проблема з постачанням продуктами – залишилися тільки рослинне масло, яйця і лимони. Кухар вирішив приготувати соус на основі рослинної олії. Соус, що вийшов на рідкість смачним, припав до душі французьким військовим. І був названий «майонезом» – по-французьки «mayonnaise», тобто «маонскій».

1763 – у Києві відкрита школа з навчання живопису.

1830 – президент США Ендрю Джексон підписав Акт про виселення індіанців, який дозволяв вигнання індіанців з їхніх земель і відмовляв їм у всіх громадянських правах і свободах на території на схід Міссісіпі. Вигнання почалося в 1831 році; деякі індіанські племена повстали, деякі намагалися протестувати законним шляхом і звернулися у вищий федеральний суд, який, однак, підтвердив, що вони не є громадянами США і тому не захищені конституцією.

1871 – після тижня кривавих боїв розгромлена Паризька комуна. У ході боїв і страт загинули 25 тисяч комунарів, близько 40 тисяч були кинуті у в'язниці або вислані на каторжні роботи до Нової Каледонії і Алжир.

1893 – у Москві відбулося урочисте відкриття художньої галереї, переданої роком раніше місту її засновником Павлом Михайловичем Третьяковим.

1904 – після катастрофічного провалу в Парижі Джакомо Пуччіні вперше представив в Брешії кардинально перероблену оперу «Мадам Баттерфляй», яка мала на цей раз приголомшливий успіх.

1957 – у США заснована Національна академія грамзапису, яка вручає найпрестижніші нагороди у світі музики, – «Греммі».

1958 – ЦК КПРС скасував власну постанову від 10.02.1948, в якому Шостакович, Прокоф'єв, Хачатурян, Шебалін та інші композитори були звинувачені в тому, що розробляли «антинародний формалістичний напрям у музиці». Були реабілітовані опери «Велика дружба», «Богдан Хмельницький», «Від щирого серця».

1977 – у Парижі вперше зіграли разом Стінг, Стюарт Копленд і Енді Саммерс. Вони виступили як частина імпровізованого колективу «Стронцій-90», організованого бас-гітаристом Майком Хаулеттом під час концерту возз'єдналися членів групи «Gong». У червні Саммерс стане четвертим членом групи «The Police», а після відходу у серпні гітариста Падовані сформується класичний склад «The Police» – Стінг, Саммерс, Копленд.

1985 – футбольна Комана «Динамо» (Київ) забила свій 2000-й гол у чемпіонатах СРСР.

1987 – на Червоній площі в Москві приземлився спортивний літак «Сессна-173П» з 19-річним громадянином ФРН Матіас Руст.

1997 – у Києві Росія і Україна підписали пакет документів про розподіл Чорноморського флоту.

2004 – засновники компанії «Miramax» Харві і Боб Вайнштейн особисто придбали у «Walt Disney» права на прокат документального фільму Майкла Мура «Фаренгейт 9/11». Фільм, який отримав Золоту пальмову гілку на Канському кінофестивалі, знімався на кошти Miramax, який належить компанії «Disney», проте «Disney» пізніше заявила, що картина є дуже політичної. Після більш ніж тижня переговорів Вайнштейни купили права на фільм, які, за оцінками, мають становити близько $ 6 млн.

Про знаменитих світу цього...

У 1738 році народився Жозеф Гильотен, французький лікар і політик. Існує поширене уявлення, що Гильотена був страчений на винайденої їм гільйотині. Це не так, він помер природною смертю у віці 76 років. Після смерті Гильотена члени його сім'ї просили уряд змінити назву гільйотини, але їм було відмовлено. Тоді родина змінила власне ім'я.

1877 – Максиміліан Волошин, російський поет, критик, художник, громадський діяч.

1908 – Ян Флемінг, англійський письменник, автор романів про агента 007 Джеймса Бонда.

1962 – Андрій Панін, актор театру і кіно (фільми «Ніжний вік», «Водій для Віри», серіал «Каменська»).

1968 – Олексій Лебединський, пітерський співак, відомий як професор Лебединський і один геніїв російської евроденса з «Російського Розміру». («Я вб'ю тебе, човняр», «Біжать року»).

1968 – Кайлі Міноуг, австралійська поп-співачка і актриса.

1971 – Катерина Гордєєва, радянська і російська фігуристка, дворазова олімпійська чемпіонка.

1973 – Марія Миронова, російська актриса (фільми «Російський бунт», «Весілля», «Олігарх», «Нічний дозор», «Денний дозор»).

Не цокаючись...

У 1916 році помер Іван Франко, український письменник.

1963 – Віссаріон Шебалін, композитор, автор п'яти симфоній і опери «Приборкання норовливої».

1978 – Владислав Вацлавович Дворжецький, актор театру і кіно (фільми «Біг», «Соляріс», «Капітан Немо»).

2003 – Олег Григорович Макаров, радянський і російський космонавт.

У Харкові...

28 травня 1988 року харківський футбольний клуб «Металіст» став володарем Кубок СРСР з футболу. У фінальному матчі він виграв у московського «Торпедо» з рахунком 2:0 (голи забили Баранов та Аджоєв).

Іменини відзначають...

Дмитро, Макар.

comments powered by HyperComments