За доповнення до сніданку ціною в одну газету

Понеділок, 30 травня 2011, 08:31
20 травня 1631 року у Франції вийшла річ, що стала синонімом ранкової чашки кави та бутерброда – газета під назвою «La Gazette».
газета

Її видавцем став дворянин Т. Ренодо, який отримав патент на поширення новин по території Франції, а сама назва походить від найменування дрібної італійської монети (gazetta), якій платили венеціанці в 16 столітті за рукописний листок новин. Ось так з легкої руки Ренодо слово «газета» і увійшло в побут, залишившись у багатьох європейських мовах для позначення періодичного новинного друкованого видання.

Також в цей день...

У 1593 році, якщо вірити деяким джерелам, під Лондоном у сутичці в трактирі загинув англійський поет Кристофер Марло. Є версія, що насправді Марло уникнув смерті і недоброзичливців і продовжив писати вірші, але вже під ім'ям Вільям Шекспір.

1876 —  у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури

1879 – американський магнат Вільям Вандербільт оголосив про план створення найбільшого в Нью-Йорку спортивного центру «Медісон Сквер Гарден».

1896 – перша автоаварія в Нью-Йорку. Автомобіль Генрі Уеллса із Спрінгфілда зіткнувся з велосипедом Івліна Томаса. У велосипедиста зламана нога.

1923 —  у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем

1962 – Бенні Гудмен відсвяткував своє 53-річчя і зі своїм ансамблем дав перший із шести концертів у Радянському Союзі. Вперше американські джазмени виступають СРСР.

 1979 –  у Лондоні відбувся наймасовіший дитячий ранок – в ньому взяли участь 160 тисяч дітей.

 1992 –  у Києві створена музична група «Грін Грей».

2000 —  у день похорону  українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці зі шовіністично налаштованими молодиками, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.
 
Про знаменитих світу цього...

У 1220 році народився Олександр Невський, князь, правнук Юрія Долгорукого і онук Всеволода Велике Гніздо.

1846 – Карл Петер Фаберже, російський ювелір, який прославився своїми яйцями. Вірніше, не своїми геніталіями, а ювелірними творами у формі еліпса.

1853 – Вінсент Ван Гог, голландський живописець, малювальник, офортист і літограф, один з найбільших представників постімпресіонізму.

1887 — Олександр Архипенко, український скульптор та художник, один з основоположників кубізму в скульптурі.

1908 – Мел Бланк, актор, завдяки голосу якого ми почули мова знаменитих мультиплікаційних героїв: свині Порки, качки Даффі, страуса Роудраннера, дятла Вудіпекера та багатьох інших.

1934 – Олексій Леонов, космонавт, що першим вийшов у відкритий космос.

1937 – Олександр Дем'яненко, кіноактор. Шурик, він і в Африці Шурик.

1953 – Роксана Бабаян, естрадна співачка, актриса, яка зіграла у досить протилежних за змістом і за назвою фільмах «Імпотент» і «Бабій».

1957 – Оксана Білозір, українська співачка.

1958 – Марі Фредрікссон, солістка шведського дуету «Roxette».

1960 — Теодор Кучар, американський диригент, керівник Національного симфонічного оркестру України (1994—1999).

Не цокаючись...

У 1431 році в Руані була спалена національна героїня Франції Жанна д'Арк. Католицька церква святкує цей день як День святої Жанни д'Арк.

1640 – помер Пауль Пітер Рубенс, фламандський живописець епохи бароко.

1778 – Вольтер (справжнє ім'я Франсуа Марі Аруе), французький мислитель, письменник і публіцист епохи Просвітництва.

1896 – під час святкування з нагоди коронації Миколи II у Москві на Ходинському полі сталася тиснява, в якій загинули понад тисячу людей.

1960 – помер Борис Пастернак, російський поет і письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1958 року.

1992 – Борис Дуленков, видатний радянський кінохудожник. За своє творче життя Дуленков брав участь у роботах над 35 фільмами, серед яких: «Доживемо до понеділка», «Сімнадцять миттєвостей весни», «Євдокія», «Карнавал».

У Харкові...

30 травня 1860 року Харківський театр відвідує знаменитий російський драматург О. М. Островський. У цей день йшла його п'єса «Бідність не порок». «Ми сиділи в закритій директорської ложі, – згадував згодом драматург, – але всі глядачі знали, що ми в театрі, і після закінчення п'єси я змушений був зі своєї ложі при грім оплесків розкланятися з публікою...»

Іменини відзначають...

Євдокія, Єфросинія, Степан.

comments powered by HyperComments