За квіти життя. Сьогодні – Міжнародний день захисту дітей

Середа, 1 червня 2011, 08:30
1 червня майже у всіх країнах відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це не тільки одне з найрадісніших свят для дітвори, а й нагадування дорослим про те, що діти потребують їх постійної турботи і захисту і що дорослі несуть відповідальність за них.
дитина

Так історично склалося, що головний ресурс людської раси – діти –  виявився найбільш незахищеним. Через нафту розв'язуються війни, через золота люди укладали інших з кольта, але втілення майбутнього виявилося другорядним.

Чому ця несправедливість була непоміченою аж до ХХ століття – історія замовчує. Але 1949 року жінки (хто ж ще) цей парадокс поховали. У листопаді 1949 року в Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок День захисту дітей став реальністю. Вперше цей день відзначався в 1950-му році.

Крім цього дня, дітям присвячені «Всесвітній день дитини» (20 листопада) і «День захисту дітей Африки» (16 червня).

Також в цей день...

У 17 році до н. е. на секулярних (вікових) іграх 1-3 червня римський принцепс Август відзначив початок нової ери – ери загального миру. Її вищими цінностями він проголосив вірність, мир, честь, моральність і мужність. Перші секулярні ігри – свято жертвопринесення підземним богам – відбулися у 249 р. до н. е. під час першої Пунічної війни й повинні були потім повторюватися кожні сто років, але в 49 р. до н. е. не відбулися через громадянську війну.

1495 – перша письмова згадка про шотландське віскі в казначейських звітах Шотландії. Винокуром був чернець Джон Кор. Відзначається як Міжнародний день віскі.

1862 – на всій території США заборонено рабство.

1863 – перший керований політ на дирижаблі «аерон-1» без двигуна. Дирижабль міг відриватися від землі, літати проти вітру і здійснювати плавну посадку. Це відбувалося за рахунок переміщення кабіни і нахилу дирижабля вгору або вниз. Політ відбувався за рахунок скидання баласту.

1869 – американський винахідник Томас Алва Едісон отримав перший патент на електричний реєстратор голосування.

1880 – у будівлі банку Нью-Хейвена (шт. Коннектикут) встановлено перший платний телефон – предтеча сучасних телефонів-автоматів.

1925 – створена американська автомобільна компанія «Крайслер».

1935 – в Англії введені іспит на отримання водійських прав й автомобільні номери.

1938 – вийшов перший номер журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився самий знаменитий герой коміксів Супермен. Журнал коштував ¢ 10, до 1995 збережені екземпляри продавалися за ціною понад $ 75 000. Автором пригод Супермена був Джеррі Сігел, а художником – Джо Шустер.

1965 – письменнику Михайлу Шолохову присуджена Нобелівська премія з літератури.

1967 – вийшов альбом «Бітлз» «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» – кращий альбом усіх часів і народів за версією журналу «Rolling Stone».

1980 – почав роботу телеканал Теда Тернера «CNN» (Cable News Network), перший цілодобовий інформаційний канал.

Про знаменитих світу цього...

У 1804 році народився Михайло Іванович Глінка, російський композитор, родоначальник російської класичної музики («Іван Сусанін», «Руслан і Людмила», «Камаринська», «Ніч в Мадриді»).

1926 – Мерилін Монро (справжнє ім'я Норма Джин Мортенсон), американська актриса.

1937 – Морган Фрімен, американський актор. Видатний тим, що всі фільми, в яких він грав, були номіновані на «Оскар».

1955 – Євгенія Симонова, актриса («В бій ідуть одні старики», «Афоня», «Звичайне чудо»).

Не цокаючись...

 У  1891  році помер Василь Мова, український письменник, поет, драматург.

2003  — Євген Матвєєв, актор, режисер, сценарист («Циган», «Любов земна», «Любити по-російськи 1-3»).

2008 – Ів Сен-Лоран, французький модельєр.

У Харкові...

1 червня 1881 року у Харкові почав функціонувати водопровід.

Іменини відзначають...

Дмитро, Іван, Ігнат, Костянтин, Олександр, Сергій.

comments powered by HyperComments