За сміливих кішок на парашутах, залізничне сполучення та дівчину з жердиною

П'ятниця, 3 червня 2011, 08:28
У цей день в 1785 році в Лондоні випробуваний перший парашут, винайдений Франсуа Бланшаром. Першою парашутисткою стала кішка, яку скинули з повітряної кулі на 300-метровій висоті. Тварина благополучно приземлилася.
парашутіст

На більшості сучасних лікеро-горілчано-пивних пляшках теж є девайс, дивно схожий на парашутне кільце, за який треба смикнути. Так що всі ми трохи парашутисти.

Крім того, 3 червня в 1869 році було відкрито рух на Курсько-Харківсько-Азовської залізниці.

Південна залізниця, перш Курсько-Харківсько-Азовська – одна з найстаріших залізниць Російської Імперії (1869) і одна з найбільших доріг нинішньої України. Її протяжність складає більше 3000 км, розгорнута довжина головних шляхів перевищує 4000 км. Географічне положення і конфігурація напрямків і ділянок дороги надають їй велике транзитне значення. Дорога забезпечує транспортне обслуговування регіону з видобувною промисловістю, машинобудівною індустрією і сільським господарством – це шість областей з населенням близько 20 мільйонів чоловік.

Відзначимо, що дорога включає в себе управління ПЗ на привокзальній площі Харкова, яке в свою чергу є пам'ятником архітектури, а також позакласну пасажирську станцію Харків-Пасажирський з вокзалом Південний і багато іншого.

А ще сьогодні Всесвітній день свободи друку.

Також в цей день...

У  1638 році — почалася Жовнинська битва, вирішальний бій повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти польсько-шляхетського війська під час повстання під проводом Якова Острянина.

1768 — гайдамацькі загони Максима Залізняка та Івана Гонти визволили Умань від польської шляхти.

1837  —  під Лондоном був відкритий перший в світі іподром для кінських перегонів з перешкодами.

1896 – підписаний секретний договір, за яким Китай дозволив Росії будувати Китайсько-Східну залізницю.

1906 — у Петербурзі почав виходити часопис «Український вісник» — орган української громади.

1911 – професор Петербурзького університету Б. Л. Розінг за допомогою електронно-променевої трубки отримав зображення світної точки – перша в світі телепередача.

1931 – у Великобританії телебачення Бі-Бі-Сі провело пряму трансляцію фінальних заїздів з перегонів «Дербі».

1946 – в Угорщині в умовах гіперінфляції були випущені банкноти на суму егімілліард (мільярд мільярдів) угорських пенге (перекладається як «дзвінка монета», була введена в 1925 році). Чи проіснує пенге недовго – вже першого серпня того ж року її змінить форинт, і буде проведена деномінація. Один форинт у серпні 1946-го коштував 400 октілліонов пенге, тобто 400 тисяч мільярдів мільярдів (або ж 400, помножене на 10 в 28-го ступеня пенге).

1954 – в Сахарі виявлена гробниця староєгипетського фараона Санхета (приблизно 2570 рік до н. е.).

1964 – дебют «Rolling Stones» на американському телебаченні в програмі «Шоу Діна Мартіна».

1970 – синтезований перший штучний ген.

 1980 – внаслідок помилки американського комп'ютера, що повідомив про радянський ядерний напад, в США оголошена ядерна тривога. Збій дав один з комп'ютерів системи NORAD (Північноамериканське Командування Авіакосмічної оборони / North American Aerospace Defense Command). Протягом десяти хвилин світ перебував на межі ядерної війни. Як з'ясувалося пізніше, причиною збою став дефектний чіп вартістю 46 центів – ось така ціна війни.

2006 — Чорногорія проголосила незалежність

Про знаменитих світу цього...

У 1545 році народився  Іван Вишенський, письменник-полеміст.

1761  — Генрі Шрапнель, англійський офіцер, який винайшов розривної артилерійський снаряд з картечними кулями. За свій винахід Генрі Шрапнель був гідно винагороджено: 1 листопада 1803 року він отримав звання майора, Потім 20 липня 1804 року він був зроблений в звання підполковника, в 1814 році йому було призначено грошове утримання від британського уряду в розмірі 1200 фунтів на рік, в наслідку він був проведений в генерали.

1843 – Климент Тімірязєв, російський природознавець-дарвініст, один з основоположників російської школи фізіології рослин.

1863 — Євген Петрушевич, президент ЗУНР

1896 – Микола Бурденко, російський хірург, організатор охорони здоров'я, основоположник російської нейрохірургії.

1906 – Сергій Герасимов, режисер («Тихий Дон», «Червоне і чорне», «Юність Петра», «На початку славних справ»), актор, драматург і теоретик кіно.

1928 — Костянтин Степанков, український актор театру і кіно.

1950 – Сюзі Куатро, рок-співачка.

1964 – Олексій Серебряков, російський актор («Бандитський Петербург», «Жесть», «Втеча»).

1974 — Сергій Ребров, український футболіст.

1977 – Петро Красилов, російський актор («Бідна Настя», «Гріхи батьків», «Не родись красивой»).

1982 – Олена Ісінбаєва, російська легкоатлетка, одна з самих титулованих спортсменок світу, що встановила 26 світових рекордів у стрибках з жердиною, олімпійська чемпіонка 2004 і 2008 років.

Не цокаючись...

У 1826 році помер Микола Карамзін, російський історик-історіограф, письменник, поет.

1875 – Жорж Бізе, французький композитор.

1924 –  Франц Кафка, німецький письменник, уродженець Праги.

1977 – Роберто Росселліні, італійський кінорежисер.

У Харкові...

3 червня 1899 року Харківська міська дума постановляє встановити в Театральному сквері пямятнік-бюст А.С. Пушкіна. Сам пам'ятник буде відкритий лише в 1904 році, 26 травня.

У 1925 році в Харкові народився Анатолій Ефрос, театральний режисер, сценарист, педагог. Ефрос ще за життя став легендою російського театру. Його спектаклі вражали своєю оригінальністю і самобутністю, а ім'я стало невід'ємною частиною історії театрального мистецтва, поряд з його найкращими представниками – К. Станіславським, Є. Вахтангова, В. Мейєрхольдом...

Іменини відзначають...

Костянтин, Михайло, Олена, Федір.

comments powered by HyperComments