У Міжнародний день боротьби з карієсом вантажимо оселедець торговими візками

Субота, 4 червня 2011, 08:30
Якщо вдуматися, то виходить, що з карієсом треба боротися тільки раз на рік. Але тим не менш випити варто. Спирт ж мікробів вбиває – як знати, може і попередите руйнування зубів.
кариес

А ще сьогодні відзначається Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Ця дата відзначається щорічно 4 червня, починаючи з 1983 року. Міжнародний день невинних дітей був заснований на сьомий надзвичайної сесії Генеральної Асамблеєю ООН у 1982 році в спеціальній резолюції № A/RES/ES-7/8. Основною причиною ухвалення резолюції стала велика кількість жертв серед мирного населення в ході вторгнення Ізраїлю в Ліван влітку 1982 року. День відзначається в річницю нальоту ізраїльської авіації на Бейрут і низку інших населених пунктів Лівану (4 червня 1982 року, ще до початку вторгнення), внаслідок якого загинуло 60 осіб.

У цей день в нинішньому році в Нідерландах відзначається Свято оселедця. Традиційно це свято проводиться в першу суботу червня, відразу ж після того, як в порт доставлять перший оселедець нового улову. Цей улов – особливий, оскільки до кінця травня оселедець досягає ідеального розміру і нагулює 14 відсотків жирності. Ті, що прийшли на свято, зможуть вдосталь поїсти делікатесу – першого оселедця нового сезону, так званого «холландсе ніуве». Перше оселедцеве судно, яке заходило в порт Схефенінген, зазвичай отримує грошову премію. Ще на початку тижня, коли з моря повертається «оселедцевий» флот, рибу потрошать спеціальним способом, додають трохи солі і поміщають в діжки. Перше барило добірного Харінга – так по-голландськи називається оселедець – дарують королеві Нідерландів Беатрікс. Частину, що залишилася після всіх цих церемоній, продають вже всім бажаючим і відправляють на оселедцеві банкети, на які з'їжджається місцевий бомонд. Люди простіше можуть поласувати справжньою «маатьесхарен» прямо на вулиці, купивши малосольного оселедця в одного з лоточників. На вулицях грають оркестри, відбуваються кінні змагання, а також стрілянина із старовинних рушниць.

Також в цей день...

 У 1070 році у Франції винайдений сир "Рокфор".

1500 — Київ, згідно з Магдебурзьким правом, звільнений від усіх торгових мит.

1630 — Трясило Тарас під Переяславом розгромив поляків на чолі з Конецпольським.

1775 — 4-5 червня (за іншими даними 15-16 червня) за наказом Катерини ІІ російські війська під командуванням генерала П.Текелі зруйнували Запорізьку Січ

1783 – На ринковій площі в Анноні пройшла перша публічна демонстрація повітряної кулі братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєна Монгольф'є, невеликий куля діаметром близько 11 метрів, зроблений з полотна і паперу, піднялася на висоту 1830 метрів. Перш ніж опуститися на землю, куля пролетіла більше 1.6 км.

1800 – у Вашингтоні завершено будівництво Білого дому, і в нього в'їхали перші мешканці: президент Джон Адамс з дружиною.

1878 – підписана Кіпрська конвенція – союз Англії й Туреччини проти Росії. Англія в обмін на обіцянку допомагати Туреччині у війні з Росією отримала острів Кіпр і контроль над проведенням турецьким урядом реформ в Малій Азії.

1896 – випробування першого автомобіля, побудованого Фордом, було затримано на годину, тому що виявилося, що автомобіль ширше, ніж двері цеху, в якому його створювали.

1922 – народження «Крокодила». У видавництві «Робітнича газета» вийшло перше щотижневий ілюстрований і сатиричний додаток до газети «Робочий» (потім «Робітнича газета») на 16 сторінках, який спочатку називався, як і газета. З 13-го номера журнал отримав своє сьогоднішнє ім'я. Перші два випуски були майже цілком присвячені процесу над есерами, що проходив у Москві.

1937 – для зручності покупців у супермаркеті вперше з'явилися візки. Цю ідею реалізував в магазині Humpty Dumpty в Оклахома Сіті власник мережі бакалійних торгових точок Сільван Голдман. Перша візок була зроблена з складного стільця, до якого прикрутили коліщатка й кошик.

1968 – пострілом з вогнепальної зброї вражений Роберт Кеннеді, брат Джона Кеннеді, відразу після виголошення промови з приводу перемоги на попередніх виборах за штатом Каліфорнія в буфетній готелю «Амбасадор».

1972 – поет Йосип Бродський був змушений емігрувати. У листі на ім'я Брежнєва він писав: «Мені гірко їхати з Росії. Я вірю, що повернуся. Поети завжди повертаються – у плоті або на папері».

1975 – «Роллінг Стоунз» стали першою західною рок-групою, яка отримала гонорар за випуск своїх пісень у СРСР.

1989 — акція протесту на майдані Тянаньмен в столиці Китаю Пекіні була жостоко придушена танками, загинуло сотні громадян.

Про знаменитих світу цього...

У 469 році до н.е. народився Сократ, давньогрецький філософ.

1821 – Аполлон Майков, російський поет.

1895 — Михайло Яловий, український письменник (†1937).

1910 — Крістофер Коккерелл, англійський винахідник, конструктор судна на повітряній подушці.

1930 – Віктор Тихонов, хокеїст і тренер.

1941 — Василь Литвин, український кобзар.

1970 – Ізабелла Скорупко, польська актриса, у нас найбільш відома за ролями «дівчини Бонда» у фільмі «Золоте око» та  Олени Курцевич у фільмі «Вогне́м і мече́м».

1975 – Анджеліна Джолі, американська актриса.

Не цокаючись...

У 1798 році помер Джованні Джакомо Казанова, італійський авантюрист, письменник і мемуарист.

1872 — Станіслав Монюшко, польський композитор.

1993 – Георгій Мілляр, актор театру і кіно. Він створив на радянському казковому екрані безсмертний образ Баби Яги, який став згодом його прізвиськом.

2004 – Владислав Успенський, композитор.

У Харкові...

4 червня 1900 року «відбулося торжество закладки Харківського Народного Дому. Будівельна комісія під головуванням С.А. Раєвського старанно працювала. Завідував будівництвом безкоштовно архітектор І.І. Загоскін. Робітники також ретельно і старанно працювали, як і особи, які стоять на чолі справи. До кінця будівельного сезону будівля була вже підведена під дах. Це дало можливість закласти його в Харківському купецькому банку за 30000 руб., завдяки чому будівля могла тривати на наступний рік...».

Іменини відзначають...

 Володимир, Дмитро, Іван,  Макар, Михаїл, Павло, Софія, Карл, Франциск.

comments powered by HyperComments