П'ємо за навколишнє середовище, особливо українське водяне

Неділя, 5 червня 2011, 08:30
Сьогодні всьому живому ставиться випити за навколишнє середовище. І неважливо, хто і що вас оточує, головне, щоб випили ви щиро, від усієї душі.
водні ресурси

Всесвітній день навколишнього середовища відзначається щорічно 5 червня. Проголошений він був на 27-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Дата цього Всесвітнього дня була обрана в ознаменування початку роботи Стокгольмської конференції з проблем навколишнього середовища людини, що відбулася в 1972 році.

Генеральна Асамблея закликає держави і організації системи ООН щорічно в цей день проводити заходи, що підтверджують їх прагнення до збереження і поліпшення навколишнього середовища.

А ще сьогодні День працівників водного господарства України. Це свято встановлене Указом Президента України від 18 березня 2003 року і відзначається щорічно в першу неділю червня.

Також в цей день...

У 1661 році Ісаак Ньютон зарахований студентом в кембриджський Трініті-коледж.

1783 – брати Жозеф і Жак Монгольф'є на ринковій площі рідного містечка Аннона запустили на висоту 1800 метрів першу повітряну кулю.

1849 — Данія стала конституційною монархією

1876 – вийшов циркуляр Міністерства внутрішніх справ Російської Імперії про заборону друкування книг українською мовою.

1910 — у Києві відбувся перший в історії політ вітчизняного літака (пілот літака — автор його конструкції професор Олександр Кудашев).

1919 — В ході українсько-польської війни розпочалася Чортківська операція Української Галицької Армії (УГА), в ході якої від поляків визволили Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

 1945 – воєначальники союзних держав Жуков, Ейзенхауер, Монтгомері і Латрі де Тассіньї підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади урядами СРСР, США, Великобританії та Франції. Тоді ж відбувся й поділ Берліна.

 1951 – представник покоління перших американських автомобільних дизайнерів Гордон Бьюріг запатентував машину з верхніми панелями, які знімаються. У 1968 ідея була втілена в автомобілі Chevrolet Corvette Stingray.

 1957 – дослідник наркотиків доктор Герберт Бергер пропонує  перевіряти на допінг атлетів.

 1965 – Оксфордський університет присудив почесний ступінь доктора літератури «найбільшому з сучасних російських поетів – 76-річній Анні Ахматовій, чия поезія і власна доля відбили долі російського народу» – так писали в англійській пресі. Урочиста церемонія пройшла в Лондоні.

1977 – у продажу з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

 1977 – удав, з яким виступав на концертах Еліс Купер, загинув від укусу пацюка, запропонованого йому на сніданок. Вражений рокер заявив: «Це все одно що померти від кукурудзяних пластівців».

1981 – вперше описано смертельне захворювання СНІД. Це зробив у своїй публікації доктор Майкл Готтліб з каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

1990 — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника. 

Про знаменитих світу цього...

У 1723 році появілс на світ Адам Сміт, шотландський економіст, філософ-етик, один з основоположників сучасної економічної теорії і «перший чоловік» з студентських анекдотів.

1898 – Федеріко Гарсіа Лорка, іспанський поет і драматург.

1935 – Кахи Кавсадзе, радянський і грузинський актор театру і кіно (зіграв Абдуллу у фільмі «Біле сонце пустелі»).

1941 – Барбара Брильська, польська актриса, виконавиця головної ролі в комедії Е. Рязанова «Іронія долі, або З легкою парою».

1967 – Валдіс Пельш, ведучий телепрограм «Вгадай мелодію», «Розіграш».

Не цокаючись...

У 1910 році помер О. Генрі (справжнє ім'я Вільям Сідні Портер), американський письменник.

1975 — Павло Вірський, український танцівник і хореограф, народний артист СРСР

1983 – теплохід «Олександр Суворов», флагман Волго-Донського пароплавства з кращим екіпажем, вдарився верхньою частиною надбудов у єдиний в Ульяновську міст через Волгу, по якому в цей час йшов товарний поїзд. Загинуло 176 чоловік.

Іменини відзначають...

 Андрій, Василь, Геннадій, Давид, Данило, Дмитро, Єфросинія, Іван, Ігнат, Костянтин, Михайло, Микита, Олександр, Петро, Роман, Федір, Яків.

comments powered by HyperComments