10 червня – День Першого Універсалу Центральної Ради

П'ятниця, 10 червня 2011, 08:39
У цей день 1917 року Центральна Рада проголошує Універсал «До українського народу в Україні і поза Україною сущого», який згодом називатиметься I-м Універсалом.
герб

Універсал урочисто проголошував новий порядок вільної автономної України, в якій «з цих пір самі будуватимемо наше життя».

 І хоча на той час бажаного не досягли, привід випити залишився...

Також в цей день...

У  978 році  князь Володимир сів на київський престол.

1793  – в Парижі для широкої публіки відкритий перший зоопарк.

1907 – французькі інженери брати Люм'єр винайшли спосіб друкування кольорових фотографій, який планується використовувати для виробництва кольорового кіно.

1909 – пасажирський корабель «Славонія», що зазнав катастрофи біля Азорських островів, вперше в світі використав сигнал SOS.

1917 — у Києві розпочав роботу I Всеукраїнський селянський з'їзд.  

1934 — при НКВС УРСР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).

1943 –  угорський журналіст Ласло Біро отримав патент на кулькову ручку. 

1964 — у  Москві відкритий пам'ятник Тарасу Шевченку.

1984 — американці провели перше успішне випробування протиракетної системи в космосі.

  
Про знаменитих світу цього...

1819 — Гюстав Курбе, французький художник, провідний представник реалізму у малярстві («Хатина в горах», «Людина із трубкою», «Поранений», «Гамак»).

1832 — Ніколаус Отто, німецький конструктор, який створив 4-тактний двигун внутрішнього згоряння.

1865 – Фредерік Кук, американський дослідник, який заявляв, що він першим у світі досяг Північного полюса.

1913 – Тихон Хренніков, російський радянський композитор. Популярність і популярність у глядачів Тихона Хреннікова принесли музичні твори різних жанрів, серед них: музика до кінофільмів «Свинарка і пастух» (1941), «О шостій годині вечора після війни» (1944), «Гусарська балада» (1963); опери « Фрол Скобеев» (1950), «Мати» (1957),«Золоте теля» (1957); балет «Любов'ю за любов» (1976), оперету «Сто чортів і одна дівчина» (1963).

1923 — Ян Максвелл, англійський бізнесмен, творець видавничої і газетної імперії.

 1929 – Людмила Зикіна, співачка, художній керівник і соліст Державного академічного Російського народного ансамблю «Росія».
 
1941 – Аїда Ведіщева, радянська естрадна співачка, виконавиця «Пісеньки про ведмедів» у фільмі «Кавказька полонянка» і «Допоможи мені!» У фільмі «Діамантова рука».

1944 – Валентин Смирнитський, актор театру і кіно, знаменитий Портос.

1952 — Стівен Сігал, американський режисер, продюсер, сценарист, актор, майстер єдиноборств.

1965 – Елізабет Херлі, британська топ-модель і актриса («Шахраї», «Остін Пауерс»).

1965 — Лінда Евангеліста, канадська топ-модель.

1974 – Євген Стичкін, російський актор і телеведучий.

1984 – МакSим (справжнє ім'я – Марина Абросимова), російська співачка.

Не цокаючись...

323 до н. е. – Олександр Македонський, македонський цар, полководець.

1531 — Предслав Лянцкоронський, організатор українського козацтва.  

1580 — Луїс Ваз де Камоенс, поет, що вважається найбільшим португальським поетом в історії. Його твори є класичними поряд із творами Гомера, Вергілія, Данте Альєгрі. Він написав багато ліричних та драматичних поетичних творів португальською та іспанською мовами, але найвідомішим його твором є «Лузіади».  Жоден з європейських народів не має національного епосу, подібного «Лузіадам».

1836 – Андре Ампер, французький фізик, математик і хімік. Він відкрив магнітний ефект котушки зі струмом; запропонував використовувати електромагнітні явища для передачі сигналів; винайшов комутатор, електромагнітний телеграф; він сформулював поняття «кінематика». Ампер висловив думку про те, що в майбутньому, ймовірно, виникне нова наука про загальні закономірності процесів управління. Він запропонував іменувати її «кібернетикою» і його передбачення справдилося.

1858 – Роберт Броун, британський ботанік, на честь якого названо броунівський рух.

1926 – Антоніо Гауді,  знаменитий іспанський (каталонський) архітектор, більшість химерно-фантастичних робіт якого, немов виліплених руками, зведено в Барселоні.

1944 — Олег Ольжич (Олег Кандиба), український поет і археолог, син Олександра Олеся.

1944 — Омелян Грабець (псевдо: «Батько»), командир військового з'єднання  УПА-Південь.

1951 — Катерина Білокур, українська художниця.

1959 – Віталій Біанкі, російський  письменник-натураліст («Лісова газета»).

1982 – Гала Далі (справжнє ім'я Олена Дмитрівна Дьяконова), російська дружина французького поета Поля Елюара, потім живописця Сальвадора Далі.

 2008 – Чингіз Айтматов,  киргизький письменник («І довше століття триває день», «Плаха»).

У Харкові...

10 червня 1862 року царським указом закриваються всі існуючі недільні школи аж до утворення їх на нових підставах. Закриття шкіл було тяжким ударом і для учнів, і для вчителів. Згадуючи про це, Х. Д. Алчевська писала: «Картина цього закриття була воістину драматична: молоді дівчата-учениці ридаючи кидалися на шию своїм улюбленим вчителькам та й кричали з відчаєм:« Куди ж ми тепер підемо вчитися?! »Сльози вчительок змішувалися зі сльозами учениць і уражені, знiяковiлi, безсилі допомогти горю, вони не знали, що відповідати їм на ці крики...»

Іменини відзначають...

Гнат, Микита.

comments powered by HyperComments