За потомственого лікаря Доктора Хауза та символ домашнього рабства, що полегшує життя

Субота, 11 червня 2011, 08:30
11 червня 1959 року в сім'ї домогосподарки і лікаря (хм, а кого ж іще?) народився найвідоміший серіальний ескулап, шкідливий до геніальності доктор Хауз, в миру британський актор Х'ю Лорі.
хаус

А кілька століть раніше, точніше в 1742 році, Президентом США Бенджаміном Франкліном була винайдена кухонна плита – чудовий девайс, що полегшив життя прекрасної половини людства і в той же час став символом жіночого «домашнього рабства».

 Плита Франкліна топилася вугіллям. У 1825 році в США був виданий перший патент на газову плиту, а в 1936 р. в Англії відкрилася перша фабрика з виробництва таких плит. Проте газифікація великих міст Європи і Америки йшла неспішно, і лише до початку XX століття газова плита міцно увійшла до будинку.

Також в цей день...

У  1184 році до н. е.  після тривалої облоги греки здобули Трою.

1453 — Падіння Візантійської імперії.

1858 —  в Санкт-Петербурзі освячений Ісаакіївський собор. Автором проекту собору в 1818 був затверджений архітектор Август Монферран.

 1888 – у Києві на Софійській площі в рамках святкування 900-річчя прийняття християнства відкрито пам'ятник Богдану Хмельницькому. Ідея створення пам'ятника виникла серед громадськості з ініціативи історика, професора Київського університету Миколи Костомарова у 1840-х роках. 

1895 – за маршрутом Париж — Руан проведено перші в світі автоперегони. Середня швидкість переможця Еміля Левассо становила 24 км/год. 

1972 – у Нью-Йорку проходить прем'єра скандального фільму «Глибока глотка» з Ліндою Лавлейс. Незважаючи на назву, до вживання спиртного цей шедевр має дуже опосередкований стосунок.

1975 — видобута перша нафта в Північному морі.

1982 – на екрани США виходить фільм Стівена Спілберга «Інопланетянин». Прибутки від прокату і продажу відеокасет перевищать 700 мільйонів доларів, божевільна на ті часи каса. Головний фантастичних справ майстер відзначився 11 липня ще одним блокбастером – в 1993 році вийшов спілбергівський «Парк юрського періоду», який теж зірвав пристойний банк.

1990 – Верховна Рада УРСР змінила порядок вирахування часу на території України, приєднавши країну до східноєвропейської часової зони (відтоді в Україні час на годину відрізняється від московського, що більше відповідає часовим поясам). 

1992 — у Києві розпочався перший конгрес молодих політиків України.

Про знаменитих світу цього...

 У 1864 році народився німецький композитор Ріхард Штраус. Не плутати з Королем вальсів Іоганном Штраусом. У них там просто штраусіна ферма була, в Австрії...

1867 — Шарль Фабрі, французький фізик. Відкрив у стратосфері шар озону, що захищає Землю від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання.

1887 — Олександр Архипенко, український та американський скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі.  

1909 — Борис Приймак, український архітектор.

1910 – Жак-Ів Кусто, найвідоміший аквалангіст і підводник. Хто винайшов акваланг, підводні будинки і апарат «пірнаюча тарілочка»? Хто зняв захоплюючий документальний серіал «Підводний світ»? Хто відкрив купу нових видів мешканців морських глибин і розгадав масу загадок? Хто-хто? Кусто!

1970 — Анжеліка Рудницька , співачка, художник (вишиваний живопис, авторська техніка на основі гладі), телеведуча. Заслужена артистка України.

1986 – Шайа ЛаБаф, американський актор («Трансформери», «Індіана Джонс і королівство кришталевого черепа», «Уолл-Стріт. Гроші не сплять»).

Не цокаючись...

У  1658 році помер Мартин Пушкар, полковник полтавський, очільник повстання дейнеків.

1903 — Александр Обренович, король Сербії у 1889—1890 рр., убитий терористами організації «Чорна рука».

1909 — Яків Гордін, єврейський драматург («Єврейський король Лір», «Бог, чоловік і диявол»).

1936 — Роберт Ірвін Говард, американський письменник-фантаст.

1937 — Реджинальд Мітчелл, англійський авіаконструктор, творець винищувача «Спітфайр».

1979 — Джон Вейн (Меріон Моррісон), американський актор, грав шляхетних героїв в вестернах.

1982  —  Анатолій Солоніцин, актор театру і кіно («Андрій Рубльов», «Соляріс», «Дзеркало», «Сталкер», «Свій серед чужих, чужий серед своїх», «Сходження»).

1993 — Мстислав I (у миру Степан Іванович Скрипник, Патріарх УАПЦ.


У Харкові...

У середині червня 1873 року в Дворянському зібранні відкрилася друга виставка передвижників. На ній представлені картини І. Крамського, М. Ге, В. Перова, В. Маковського, І. Шишкіна.

Іменини відзначають...

Іван, Лука, Феодосія.

comments powered by HyperComments