На Трійцю прикрашаємо будинок зеленню та вітаємо працівників найлегшої промисловості

Неділя, 12 червня 2011, 08:36
Сьогодні – одне з головних християнських свят. День Святої Трійці, П'ятидесятниця, Зішестя Святого Духа входить до числа двунадесятих свят в Православ'ї.
трійця

У п'ятдесятий день після Великодня відзначається одне з головних християнських свят – день Святої Трійці, або П'ятидесятниця.

Свято називається днем Святої Трійці, оскільки згідно з християнським віровченням з моменту зішестя Святого Духа на апостолів відкрилась третя іпостась триєдиного Бога, і в усій повноті почалося участь у порятунку людини трьох осіб божества – Отця, Сина і Святого Духа.

У цей день православні прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами. Звичай цей іде ще від Старозавітної Церкви, коли дома і синагоги прикрашалися зеленню в П'ятидесятницю в пам'ять того, як при Синайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону. Сіонська світлиця, де на апостолів зійшов Святий Дух, у той час, за загальним звичаєм, теж була прикрашена гілками дерев і квітами.

В Україні свій професійний День відзначають працівники легкої промисловості. Це свято встановлено в 1980 році, за традицією відзначається кожної другої неділі червня. Також -  День працівника фондового ринку. 

Також в цей день...

У 1668 році  у шведському місті Лунд заснували університет, один із найстаріших навчальних закладів на півночі Європи, у цьому університеті працював Юрій Шевельов.

1815 —  завдяки інтригам банкіра Натана Ротшильда, лондонська газета «Морнінг Кронікл» повідомила про поразку Наполеона при Ватерлоо на кілька днів раніше битви. Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував безліч акцій і страшно розбагатів, зробивши свою прізвищем ім'ям прозивним.

1839 — у США зіграно перший офіційний бейсбольний матч.

1849 – американець Люіс Хаслетт запатентував протигаз.

 1897 – Карлом Елзенером, власником компанії з виробництва хірургічного обладнання, запатентований знаменитий швейцарський армійський ніж.

1898 — під час Іспано-американської війни, повстанці під проводом 29-літнього Еміліо Агінальдо проголосили незалежність Філіпін після 300-літнього іспанського панування.

1920 – офіційне відкриття Панамського каналу (перше судно пройшло через канал у серпні 1914 року).

1937 — у ході сталінського терору оголошено вирок і розстріляно вісім вищих військових керівників СРСР (Тухачевського, Примакова, Якіра, Уборевича, Ейдемана та ін.), звинувачених в участі у «військово-фашистській змові в Червоній Армії».

1965 – в Англії оголосили про нагородження членів групи «Бітлз» орденами Британської імперії «за видатні заслуги в області культури» і «внесок в експорт національної продукції». Вручення нагород пройшло в жовтні того ж року.

 1963 – у Нью-Йорку відбулась прем'єра фільму «Клеопатра» з Елізабет Тейлор у головній ролі.

1967 – запустили космічний апарат Венера-4, вперше в світі передав дані про атмосферу іншої планети.

1975 — Верховний суд Індії визнав прем'єр-міністра Індіру Ганді винною у корупції і фальсифікації результатів виборів 1971 року і заборонив їй на шість років займатись політичною діяльністю. У відповідь на рішення суду Ганді оголосила в країні надзвичайний стан і санкціонувала масові арешти політичних опонентів.

1990 —  у СРСР заборонили цензуру.

1991 – на референдумі мешканці Ленінграда проголосували за повернення місту первісної назви – Санкт-Петербург.

Про знаменитих світу цього...

 У 1884 році народився  Амедео Модільяні, італійський художник і скульптор. 

1911 — Мілован Джилас, югославський політик, активний учасник партизанської війни в Югославії часів 2-ї Світової війни, спочатку соратник, а згодом і активний опонент Йосифа Броза Тіто.

1915 – Девід Рокфеллер, американський банкір, чия прізвище стало прозивним позначенням багатія.

1924 – Джордж Буш-старший, 41-й президент США, тато просто Джорджа Буша.

1929 — Анна Франк, дівчинка з Амстердама, що увійшла в історію як автор щоденника, котрий вела два роки, поки сім'я переховувалась від нацистів.

1931 — Євгенія Мірошниченко , українська співачка.

1950 – В'ячеслав Полунін, естрадний артист, клоун-мім, народний артист Росії.

1951 — Юрій Костенко, український політик, лідер Української народної партії.

Не цокаючись...

У  1972 році помер  Карл Людвиг фон Берталанфі, австрійський біолог, засновник концепції «Загальної теорії систем».

1983 —  Олександр Алов, кінорежисер. У співпраці з режисером Володимиром Наумовим зняв фільми «Світ який», «Біг», «Тегеран-43».

 1997 – Булат  Окуджава, поет, композитор, прозаїк і сценарист.

 2003 – Грегорі Пек, американський актор, який знімався ще у А. Хічкока.

 У Харкові...

У червні 1917 року в робітничому клубі «Будущность» (пр-т Московський, 7) проходила робота Першої Харківської загальноміської конференції РСДРП (б).

Іменини відзначають...

Ісаак, Христина, Наталія, Роман.

comments powered by HyperComments