Станемо братами по крові. 14 червня – Всесвітній день донора

Вівторок, 14 червня 2011, 08:31
У травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я, міністри охорони здоров'я держав світу одностайно ухвалили заяву про підтримку добровільного донорства крові та постановили щорічно 14 червня проводити Всесвітній день донора крові.
кров

Всесвітній день донора крові – особливий день, що відзначається на честь безоплатних донорів крові. Він координується Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

Також в цей день...

 У 1325 році 21-річний Ібн Батута покинув своє рідне місто Танжер (Марокко) і вирушив у паломництво. Протягом 24 років він подорожував Аравією, Єгиптом, Іраном, Малою Азією, з Сінопу, перепливши Чорне море, досяг Криму. Згодом ібн Батута побував у Хорезмі, Бухарі, Афганістані, Індії та Китаї, пройшовши за ці роки 120 000 кілометрів. Твір ібн Батути «Подарунок споглядачам про дива міст та чудеса подорожей» є цінним джерелом з історії України.

1569 — підписано Люблінську унію, згідно з якою Велике князівство Литовське та Королівство Польське об'єдналися у  Річ Посполиту, а українські землі від Литви перейшли до Польщі.

1783 — на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу, через рік на бажання Катерини II названу Севастополем.

1834 – американець Ісаак Фішер запатентував наждачний папір.

 1847 – німецький хімік Роберт Бунзен винайшов пальник, названий його ім'ям.

1918 – донські і кубанські козаки уклали договір про співпрацю.

1940 — гітлерівські війська окупували Париж.

1940 — СРСР висунув Литві ультиматум з вимогою відставки уряду, арешту кількох міністрів і посилення радянської військової присутності в країні; наступного дня радянські війська окупували Литву. Сьогодні у сучасній Литві це  День трауру та надії.

 1951 –  у Вашингтоні надійшов у продаж перший комп'ютер – «UNIVAC 1».

1963 – Китай відмовився визнавати за СРСР керівну роль у світовому комуністичному русі.

1965 – Пол Маккартні створив пісню «Yesterday». Її мелодія народилася ще в січні попереднього року, але довгий час вона залишалася без слів. Остаточне народження пісні відбулося в Португалії, де Пол відпочивав разом з Джейн Ешер з 28 травня по 11 червня. Через три дні після їх повернення «Бітлз» за два прийоми записали «Yesterday», що стала найпопулярнішою піснею легендарного квартету.

1995 – банда, очолювана Шамілем Басаєвим, захопила понад 1600 заручників у лікарні міста Будьоновськ (Ставропольський край).

Про знаменитих світу цього...

У  1736 році народився  Кулон Шарль Оґюстен, французький фізик, військовий інженер, творець основного закону електростатики. 

1811 —  Гаррієт Бічер-Стоу, американська письменниця («Хатина дядька Тома»).

1868 — Карл Ландштайнер, англійський імунолог, відкривач основних груп крові людини та резус-фактору крові, лауреат Нобелівської премії (1930) у галузі медицини і фізіології.

1891 — Євген Коновалець, полковник Армії УНР, командант корпусу Січових стрільців, командант УВО, голова Проводу Українських Націоналістів.

 1906 – Маргарет Бурк-Уайт, американська журналістка, піонер фотожурналістики.

1928  — Ернесто Че Гевара (Ернесто Гевара де ла Серна), аргентинський революціонер, один із керівників Кубинської революції 1959 р.

1946 – Дональд Трамп, американський мільярдер, автор телевізійного шоу «Apprentice», автор бестселерів «Трамп: Як розбагатіти», «Трамп: Мистецтво угоди» і «Трамп: Думай як мільярдер або все, що потрібно знати про успіх, нерухомості і життя» .

 1956 – Олена Сафонова, актриса кіно («Зимова вишня», «Таксі-блюз»).

Не цокаючись...

У  1809 році помер  Матвій Значко-Яворський, ігумен Мотронинського Троїцького монастиря, ідеолог Коліївщини.

1919 — Олександр Мурашко, український художник.

1927  —  Джером Клапка Джером, англійський письменник.

1931 — В'ячеслав  Липинський,  видатний український історик, політичний  діяч.

1986 – Хорхе Луїс Борхес, аргентинський письменник.

1994 – Генрі Манчіні, американський композитор. Отримав за свою музику 4 «Оскара» і 20 «Греммі» («Рожева пантера», «Велика гонка», «Місячна річка» та ін.) .

1995 – Роджер Желязни, американський письменник-фантаст.

 
Іменини відзначають...

 Устим, Харитон, Віра, Гаврило, Павло, Ельвіра, Валерій, Василь.

comments powered by HyperComments