Репетируємо Євро в Харкові. Сьогодні – День народження УЄФА

Середа, 15 червня 2011, 08:31
15 червня 1954 року в Базелі (Швейцарія) після консультацій, розпочатих федераціями футболу Франції, Італії та Бельгії, була заснована УЄФА.
футбол

Взагалі-то це слово повинно звучати як СЄФА – Союз європейських футбольних асоціацій (англ. Union of European Football Associations, скор. UEFA) – організація, що управляє футболом в Європі. Але в нас звикли до транслітерації УЄФА і чомусь жіночого роду.

Загалом, він... вона об'єднує національні футбольні асоціації європейських країн, а також Ізраїлю та Кіпру. УЄФА займається організацією всіх європейських змагань клубів і збірних, розподіляє прибутки від реклами і трансляцій між клубами і національними асоціаціями, що входять до її складу.

 Серцю харків'янина ця Організація стала особливо мила після того, як Харків став одним з українських міст, що приймає Євро-2012. Так що «Будьмо» сьогодні плавно переходить в «Оле!».

Також в цей день...

У  1389 році - Косовська битва: турецьке військо завдало поразки сербам та боснійцям.

1502  – Христофор Колумб відкрив острів Мартініка.

1752 – Бенджамін Франклін в експерименті з повітряним змієм довів електричну природу блискавки. Папір на змії була замінена шовком. На носі конструкції знаходився шматок дроту, притягували блискавку, розряд від якої проходив по мокрій мотузці і досягав металевого ключа, закріпленого на нижньому кінці мотузки.

 1763 – Катерина II видала маніфест, який забороняє проголошення необдуманих промов, небезпечних для громадського спокою. 

1775 — за наказом Катерини ІІ російські війська під командуванням генерала Петра Текелі (серба за національністю) зруйнували Запорізьку Січ.

1834 — відкрито Київський університет.

1844 – Чарльз Гуд'їр запатентував метод вулканізації гуми. Його винаходом в автовиробництві потім скористалися інші, а сам винахідник помер у злиднях.

1869 – американець Джон Хайат запатентував целулоїд.

1878 – в США зроблена перша спроба виробництва подоби фільму  (12 фотокамер одночасно зафіксували один кадр з тим, щоб визначити, чи всі чотири копита відриваються від землі при кінському галопі).

1904 – засновано футбольний клуб «Байєр» (Леверкузен).

1924 — керівником ФБР призначено Едгара Гувера, котрий пробув на цьому посту наступні 48 років, аж до своєї смерті в 1972 році.

1940 — Червона Армія окупувала Литву.

1956 – вперше зустрілися Джон Леннон і Пол Маккартні.

1986 – газета «Правда» оголосила про звільнення за халатність керівників Чорнобильської АЕС.

2004 – виявлений перший мережевий вірус для мобільних телефонів – Cabir.

2007 — прем'єрний показ першого українського анімаційного мульсеріалу «Лис Микита».

Про знаменитих світу цього...

У 1843 році народився Едвард Гріг, норвезький композитор, диригент, піаніст («Пер Гюнт», «Ліричні п'єси»).

1867 – Костянтин Бальмонт, російський поет-символіст.

1902 – Ерік Еріксон, американський психоаналітик німецького походження. Розвинув теорію стадіального формування психосоціальної «групової ідентичності» і паралельно «егоідентичності» (8 стадій розвитку особи). Відомий як чудовий психотерапевт. Його методи психоаналізу і сугестивної терапії були вивчені й адаптовані авторами NLP.

1920 - Альберто Сорді, італійський актор та кінорежисер.

 1921 – Ерролл Гарнер, американський джазовий піаніст, керівник ансамблю, композитор. Видатний новатор і віртуоз джазового рояля, який розробив свій неповторний «оркестровий»  стиль. 

1941 — Іван Миколайчук, видатний український кіноактор, сценарист, режисер, письменник. 

1946 — Михайло Хай, кобзар, кандидат мистецтвознавства.

1947 – Деміс Руссос, грецький співак.

1954 – Джеймс Белуші, американський актор албанського походження («К-9», «Червона спека», «Кучерява Сью»).

1956 – Євген Кисельов, відомий російський журналіст, засновник і перший директор телекомпанії НТВ.

1964 – Кортні Кокс, американська актриса. Та сама Моніка з «Друзів».

1977 – Ганна Ковальчук, російська актриса («Таємниці слідства», «Майстер і Маргарита»).

Не цокаючись...

У 1930 році помер  Олександр Андрієвський, український фольклорист, етнограф.

1992  — Лев Гумільов, російський історик-етнолог, філософ, поет, перекладач з фарсі («Великий степ», «Пошуки вигаданого царства», «Хунни в Азії та Європі», «Ритми Євразії»), син поетів Ганни Ахматової і Миколи Гумільова.

1996 – Елла Фітцджеральд, американська джазова співачка.

2000 – Григорій Горін, драматург, прозаїк, письменник-сатирик.

У Харкові...

Газета «Харків», 15 червня 1911 року. «Торговий банк припиняє своє існування. Вчора і сьогодні вироблялося опечатування каси. Майно банку і складеного капіталу майже витрачені. За деякими місцевими видними діячами числяться на поточних рахунках величезні суми боргу. Крах банку загрожує руйнуванням багатьом капіталістам...»

Іменини відзначають...

 Іван, Никифор, Уляна, Дмитро,  Костянтин, Марія, Софія, Іоанн, Ісидор.

comments powered by HyperComments