По п'ять крапель на рівну доріжку. П'ємо за перший транспорт в нашому житті

Субота, 18 червня 2011, 08:34
Неважливо, переміщуєтеся ви за кермом особистого авто або пішки. Сьогодні є привід випити за перший транспорт у нашому житті: в 1889 році американець Річардсон запатентував дитячий візочок.
коляска

Справжня мода на коляски виникла в 1840 році, коли англійська королева Вікторія, мати дев'яти дітей, захотіла сама гуляти зі своїми малюками по королівському парку. Незабаром мода на коляски поширилася у всіх аристократичних колах Європи.

У перших колясках до кошику або до короба прикріплялися три або чотири колеса, а також приробляти спеціальна ручка, щоб її можна було везти за собою. У коляски запрягали поні, козу або собак, щоб вони катали дітей.

Були високі коляски на тонких колесах, щоб легко було котити по поганій дорозі, і низькі на маленьких коліщатах, які краще їхали по рівній поверхні. Коляски робили на замовлення, і за своєю формою вони були схожі на транспорт для дорослих – карети і диліжанси.

18 червня 1889 року в Балтиморське патентне бюро прийшов Вільям Річардсон з ідеєю, яка призвела чергову революцію в історії колясок. Він придумав реверсивну модель коляски, в якій дитина могла сидіти як обличчям до возівшему коляску, так і спиною до нього. Крім того, Вільям включив у свою модель осі, що додало візку маневреності.

 Аж до того часу осі та колеса були суцільнолиті, що не дозволяло їм повертатися окремо. Колеса в колясці Річардсона могли обертатися на 360 градусів абсолютно незалежно один від одного.

З тих пір дитяча коляска пройшла цілу еволюцію, перетворившись з громіздкого споруди, проти якої виступали тодішні педіатри, на зручний засіб пересування.

Також в цей день...

У році  флот князів Аскольда і Дира напав на Константинополь. 

1583  – відбулося перше страхування життя. в Лондоні Ричард Мартін застрахував життя Уїльяма Гіббонса на суму 383 фунти.

1637 — запорожці разом із донцями здобули турецьку фортецю Азов.

1651 — під час визвольної війни 1648—1654 р.р. розпочалася битва під Берестечком.

1709 — зруйновано Чортомлицьку Січ.

1754 — закладено фортецю святої Єлисавети, пізніше — Єлисаветград, тепер — Кіровоград.

1815 – англійські та прусські війська розгромили армію Наполеона Бонапарта у битві при Ватерлоо.

1822 – у Лондоні виставлена перша статуя оголеної людини. Встановлену в Гайд-парку фігуру Ахілла незабаром довелося прикрасити бронзовим фіговим листочком з поваги до почуттів шокованих громадян, що здійснювали у парку моціон.

 1908 – спущений на воду перший підводний човен у Російський імперії - «Дельфін».

1917 — незважаючи на заборону військового міністра Росії Олександра Керенського, у Києві розпочав роботу 2-й Всеукраїнський Військовий з'їзд, у роботі якого взяло участь близько 2500 делегатів з усіх фронтів, флотів і флотилій, а також запасних частин. З'їзд ухвалив важливі постанови про детальний план українізації війська. Головою Українського Генерального Військового Комітету переобрано Симона Петлюру.

1932 – на першій Женевської міжнародної конференції національних баскетбольних асоціацій було ухвалено рішення про створення Міжнародної Федерації FIBA.

1934 — заарештовано Романа Шухевича у зв'язку з вбивством міністра польського уряду Пєрацького (відплата за так звану пацифікацію).

1939 – на могилі Тараса Шевченка в Каневі встановлено бронзовий пам'ятник.

1940 — виступаючи по Бі-Бі-Сі, генерал Де Голль заявив, що програна лише битва, але не війна, і з частиною армії евакуюється до Британії. Це стає сигналом для створення загонів Опору на території Франції.

1946 — Міністерство внутрішніх справ СРСР розробило докладний план максимального розгрому оунівського підпілля та його збройних формувань.

1946 — проголошення Італії Республікою.

1956 — У радянських вузах обов'язковими дисциплінами стали діалектичний матеріалізм і історія КПРС.

1964 — встановлено пам'ятник Тарасові Шевченку у Вашингтоні.

2006 – запуск першого казахського геостаціонарного супутника КазСат з космодрому Байконур.

Про знаменитих світу цього...

 У 1681 році народився  Феофан Прокопович,  український теолог, письменник, поет, ректор Київської академії.

1812  —  Іван Гончаров, російський письменник («Обрив», «Обломов», «Звичайна історія»).

1869 — Сергій Кулжинський, командир Окремої волинської кінної бригади, командир 4-ї Подільської кінної дивізії, начальник Кінної старшинської школи, інспектор кінноти Армії УНР, Генерального штабу генерал-хорунжий Армії УНР.

1881 — Олександр  Пучківський, творець  першої української школи оториноларингологів. 12 жовтня 1937 р. вченого заарештувало НКВС і розстріляло у Києві. Всі його книги було вилучено з обігу, а його ім'я викреслено з історії української медичної науки та освіти. Реабілітовано 1957 р.

 1877 – Джеймс Монтгомері Флегг, американський художник, який намалював під час Першої світової війни знаменитий плакат з дядьком Семом «I Want You».

1918 — Василь Забашта (с. Бабенкове Харківської обл.). Живописець. Народний художник України, член Національної Спілки художників України, член Народного Руху України, Товариства української мови, Товариства охорони пам'яток історії та культури України. Ветеран війни.

1919 — Юрі Ярвет, естонський актор («Мертвий сезон», «Король Лір», «Соляріс»).

1935 – Юрій Соломін, російський актор театру і кіно,  (фільми «Ад'ютант його превосходительства», «Дерсу Узала», «Звичайне диво», «Летюча миша», «ТАРС уповноважений заявити»).

1942 – сер Джеймс Пол Маккартні, видатний британський рок-музикант, співак, композитор, мультиінструменталіст і продюсер, один із засновників гурту The Beatles.

1949 — Ярослав Качинський, польський політик,  прем'єр-міністр Республіки Польща.

1949 — Лех Качинський, польський політик, президент Республіки Польща.

1952 – Ізабелла Росселліні, італійська та американська фотомодель і актриса («Смерть їй до лиця», «Голубий оксамит»).

1955 — Ізабель Аджані, французька актриса театру і кіно, володар двох вищих французьких кінематографічних призів «Сезар».

Не цокаючись...

 У 1037 році помер  Абу-Алі Ібн Сіна (Авіценна), видатний перський дослідник.

1668 — гетьман Іван Брюховецький в козацькому таборі біля Опішні. 

1928  - Руаль Амундсен, норвезький полярний дослідник, мандрівник і першовідкривач, який першим досяг Північного полюсу..

1936 – Максим Горький, російський письменник.

1952 — Юхим  Боголюбов (нар. 1889), українсько-німецький шахіст.

1981 — Віктор Іванов, український кінорежисер, сценарист, письменник.

1993 — Іван Макарович Гончар, український скульптор, історик, графік, маляр, етнограф.

 
У Харкові...

«... В червні 1868 року на Вознесенському пров. Двома скромними молодими людьми, глухонімими, що закінчили курс в С.-Петербурзькому училищі глухонімих – Андрієм Федоровичем Бахметьєвим і Олександром Григоровичем Прозоровим – була відкрита приватна школа для глухонімих...»

Іменини відзначають...

 Ігор, Костянтин, Леонід,  Анастасія, Аполлон, Арій, Василина, Віктор, Галина, Дорофій, Іона, Кіндратій, Маркіян, Ніка, Никандр, Павло, Федір, Альжбета, Марк.

comments powered by HyperComments