П'ємо за людей в білих халатах, вітаємо батьків і відзначаємо День емансипації

Неділя, 19 червня 2011, 08:35
Щорічно в третю неділю червня в Україні, Росії, Білорусі, Вірменії і Молдові, за багаторічною традицією, відзначають День медичного працівника.
день медичного працівника

В Україні  День медичного працівника як професійне свято відзначається з червня 1994 року. Це – особлива дата, яка стосується всіх нас, так як з першої хвилини свого життя ми постійно користуємося медичними послугами.

А ще в багатьох країнах у третю неділю червня святкується День батька. І хоча в Україні він ще не визнаний офіційно, привід привітати батька не буде зайвим.

Бувають і такі свята, як нинішній – День міжнародної солідарності вампірів, або День пам'яті Дракули.

 Правда, привід для свята зовсім не оптимістичний. 19 червня 1476 року в битві з турками загинув Влад Дракула. Який був зовсім навіть не вампіром, а просто княжив так жорстоко, що вампіри б посивіли. Тому і зарахувала чутка жорстокого правителя до роду кровопийців.

А ще 19 червня в США – День визволення рабів... а в окремо взятому Техасі – День емансипації. No comments...

Також в цей день...

У 240 році до н.е. грецький учений Ератосфен Кіренський вперше в світі обчислив радіус Землі.

1846 – в Нью-Джерсі (США) пройшов перший в історії бейсбольний матч.

 1862 – президент Авраам Лінкольн ухвалив закон про скасування рабства на всій території США.

1925 — у Києві відкрилася перша в світі виставка з вивчення світових просторів.

1961— Кувейт проголосив незалежність від Великої Британії. 

1968 — Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї.

1999 – вийшла перша версія (1.0 Beta) найпопулярнішого багатокористувацького шутера Counter-Strike.

Про знаменитих світу цього...

 У  1924 році народився Василь Биков, білоруський письменник, один із засновників Білоруського народного фронту в 1988 р., автор книг військової тематики.

1941 — Вацлав Клаус, чеський політик: міністр, прем'єр, спікер, президент Чеської республіки.

1943 — Джеймс Елліот, американський астроном, який відкрив кільцеву систему Урана і атмосферу Плутона.

1945 — Аун Сан Су Чжі,  політичний діяч М'янми (Бірми), лідер опозиції військовій хунті, лауреат Нобелівської премії миру (1991). Загалом біля 15 років військові тримали її під домашнім арештом.  

1945 – Наталія Селезньова, актриса, та сама «хороша дівчинка Ліда» з комедії Леоніда Гайдая «Операція« И »та інші пригоди Шурика».

1954 – Кетлін Тернер, американська кіноактриса («Роман з каменем», «Перлина Нілу», «Жар тіла», «Війна в сімействі Роуз»).

Не цокаючись...

У  1205 році   загинув Роман II Мстиславич, Великий князь Київський (1204—1205), князь новгородський (1168—1170), володимир-волинський (1170—1187, з 1188), галицький (1188, з 1199)  з династії Рюриковичів.  Засновник Галицько-Волинського князівства.

1953 — у в'язниці Сінг-Сінг  страчені супруги Джуліус та Етель Розенберг  за звинуваченням в атомному шпигунстві на користь СРСР; незважаючи на широку кампанію протесту в самих США і за кордоном.

1956   — Володимир Обручев, географ, геолог, письменник («Плутонія», «Земля Саннікова»).

1985  —  Майя Кристалинська, естрадна співачка.

1986  —  в аварії мотоцикла  загинув відомий французький  актор-комік та громадський діяч Колюш (Мішель Колюччі). Грав у фільмах  "Крильце або ніжка", "Банзай", "Король жарту"  та  багатьох  ін.

1999 — Данило Гусар-Струк, науковець, редактор англомовної енциклопедії України («Encyclopedia of Ukraine»).

У Харкові...

«... В старому Харкові хворобливість і смертність серед дітей досягали величезного відсотка. У сімдесятих роках XIX століття в місті щороку вимирала половина нутрі, а в незабезпечених класах – навіть і більше...

Потреба в дитячій лікарні відчувалася вже давно, але свого задоволення дочекалася тільки в 1878 році, коли з ініціативи д-ра В. А. Франківського була відкрита, нарешті, міська дитяча лікарня, присвячена пам'яті колишнього харківського губернатора кн. Кропоткіна. Лікарня призначена головним чином для дітей бідних верств міського населення у випадках гострих та інфекційних захворювань... »

На початку свого існування лікарня мала всього 20 ліжками, потім число місць доведено до 30, а потім і до 41.

Іменини відзначають...

Віссаріон, Іларіон, Сусанна.

comments powered by HyperComments