Заступаємо на пост і відзначаємо день народження творця "Ну, постривай"!

Понеділок, 20 червня 2011, 08:31
У православних християн сьогодні начитається найлегший і смачний Петрів піст. Він триватиме до 12 липня, дня пам'яті святих апостолів Петра і Павла.
рибник

Мета посту полягає в підготовці до торжеств в ім'я двох першоверховних апостолів, яка практикується віруючими з перших століть християнства.

 Під час Петрового посту статут Церкви наказує тижні, по три дні – по понеділках, середах і п'ятницях – утримуватися від риби, вина й олії. У понеділок дозволяється вживати гарячу їжу без єлею. У решту днів дозволяються гриби, крупи з рослинним олією. У суботні, недільні дні цього поста, а також у дні пам'яті якого-небудь великого святого або дні храмового свята дозволяється риба. Якщо ж день Петра і Павла потрапляє на середу і п'ятницю, то пост зберігається, тобто м'ясне, яйця і молочне  не вживають, але можна їсти рибу і олію.

 На честь свят під час посту на Русі було прийнято готувати особливі пироги – рибники. Їх особливість полягала в тому, що випотрошена і вичищена риба запікається цілком. Пироги робили відкритими, щоб риба була видна, що дуже прикрашало випічку.

 Самим же використовуваним продуктом Петрова поста була і залишається різноманітна зелень і страви з неї. Це і зелені пісні щі, і холодні пісні окрошки.

Також в цей день...

У  451 році — відбулась битва на Каталаунських полях, внаслідок якої було зупинено просування гуннів до Європи.

1768 —  українські гайдамаки захопили Умань.

1792 — Велика Французька революція: народне повстання в Парижі.

1840 — Семюел Морзе отримав патент на телеграф.

1877 —  Александер Грем Белл встановив першу в світі комерційну телефонну службу в м. Гамільтон (Канада).

1939 — перший в історії політ реактивного літака здійснив німецький експериментальний літак з ракетним двигуном Гайнкель He.176.

1949 – американська тенісистка Гаси Моран на Вімблдонському турнірі стала причиною гучного скандалу. Саме представниця США стала першою жінкою на тенісному корті, що дозволила собі одягти настільки коротку спідницю, що з-під неї глядачі на секунду помітили коротенькі штанці. Фото Моран в скандальному вбранні обійшло газети і журнали по всьому світу.

1990 —  парламент Німеччини ухвалив рішення про перенесення столиці з Бонна до Берліна.

Про знаменитих світу цього...

 У  1815 році з'явився на світ Жак Оффенбах, французький композитор.

1861 – Фредерик Гопкінс, англійський біохімік, який відкрив вітаміни A і D; лауреат Нобелівської премії.

1927 – В'ячеслав Котьоночкін, радянський режисер-мультиплікатор, автор знаменитих мультфільмів: «Ну, постривай!», «Жаба-мандрівниця», «Баня», «Стара платівка» та інших.

1928 — Жан-Марі Ле Пен, французький політик, засновник партії Національний фронт, колишній депутат французького та європейського парламентів, кандидат у президенти Франції.

1934 – Юрій Візбор, бард, кіноактор, журналіст, письменник, сценарист.

1938 — Олексій Герман, російський режисер (фільми "Перевірка на дорогах", "Мій друг Іван Лапшин", "Двадцять днів без війни").

1950 – Лайонел Річі, американський поп-виконавець.

1967 – Ніколь Кідман, австралійсько-американська актриса.

 
Не цокаючись...

У 1597 році під час експедиції помер Віллем Баренц, голландський мореплавець і дослідник, на честь якого названо Баренцове море.

1933 – Клара Цеткін, німецька соціалістка, борець за права жінок.

2005 – Джек Кілбі, американський інженер, творець першої інтегральної мікросхеми, Нобелівський лауреат.

Іменини відзначають...

Антон, Валерія, Марія, Федот.

comments powered by HyperComments