За українських археологів: 40 років тому вони викопали один з шедеврів античного мистецтва

Вівторок, 21 червня 2011, 11:09
Це була пектораль із Товстої Могили - нагрудна прикраса скіфського царя IV століття до н. е. Зараз вона зберігається у Музеї історичних коштовностей України у Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.
За українських археологів: 40 років тому вони викопали  один з шедеврів античного мистецтва

Пектораль виявлено о 14 годині 30 хвилин 21 червня 1971 року під час археологічних досліджень поховання у кургані скіфського періоду Товста Могила поблизу м. Орджонікідзе Дніпропетровської області. Її вага - 1150 г,  діаметр - 30,6 см, виконана із золота 958 проби. Вважають, що пектораль виготовили давньогрецькі майстри-ювеліри на замовлення знатних скіфів, і датують IV століттям до н. е.

Композиція пекторалі складається з трьох рівнів. Найнижчий — анімалістичні сцени за участю міфологічних та реальних звірів. Середній — флористичні мотиви. Верхній — сцени за участю скіфів та домашніх тварин.

Є кілька версій-інтерпретацій зображених мотивів. За деякими, на пекторалі зображено побутові сцени з життя скіфів. За іншими — скіфська легенда про Золоте руно та двох братів, що вирушили на його пошуки.

Також в цей день...

217 рік до н.е. — військо Карфагена під командуванням Ганнібала завдало вражаючої поразки римлянам у битві біля Тразіменського озера (Центральна Італія). Дорога на Рим була відкрита.

1621 — внаслідок поразки у битві на Білій горі у Празі було страчено 27 найвидатніших представників гуситської шляхти. В Чехії почався масовий католицький терор, країна майже на три століття потрапила під владу Габсбургів.

1919 — останні жертви Першої світової війни: через сім місяців після закінчення війни німецькі моряки власноруч затопили свій флот (52 бойові кораблі). Дев'ять моряків загинуло, опираючись англійцям, які намагались зупинити затоплення.

1942 — Друга світова війна: японський підводний човен обстріляв тихоокеанське узбережжя  США.

1957 –  до уряду Канади вперше призначено жінку.

1971 — під час розкопок кургану Товста Могила  український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль.

Про знаменитих світу цього...

1805 — Микола Закревський, український історик, фольклорист, етнограф, лінгвіст, письменник.

1882 — Давид Бурлюк, російський живописець українського походження.

1882 — Роквел Кент (Rockwell Kent), американський художник.

1890 — Петро Франко, український письменник, командир авіазагону УГА, син Івана Франко.

1897 — Юрій Кондратюк (Сергій Шаргей), інженер, конструктор, винахідник, теоретик ракетобудування українського походження.

1905 — Жан-Поль Сартр (справжнє ім'я — Еріх Пауль), франузький письменник, філософ, який 1964 р. відмовився від Нобелівської премії.

1935 — Франсуаза Саган, французька письменниця.  

1948 — Анджей Сапковський, видатний польський письменник, автор фентезійної саги про Відьмака та Відьмачку,  «Трилогії про Рейневана».

1955 — Мішель Платіні, французький футболіст, тричі володар «Золотого м'яча». Президент УЄФА від 2007.

1962 — Віктор Цой, російський рок-співак.

 

Не цокаючись...

У 1527 році  помер  Нікколо Макіавеллі, політичний мислитель і державний секретар Флоренції.  

1653 — Маруся Чурай, легендарна співачка та поетеса.

1789 — Поль Анрі Гольбах, французький філософ німецького походження, письменник, просвітитель, енциклопедист.

1860 — Микола  Маркевич, український історик, етнограф, фольклорист, поет і композитор.

1970 —  Сукарно, перший президент незалежної Індонезії.


  

comments powered by HyperComments